Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Aguss

Wieprzowina

Polecane posty

Gość Neeshka
@konczita Jeszcze zależy jakie zielsko, jak przygotowane i jak podane. Te trzy kwestie mogą wiele zmienić ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
nie zartuj :D (inna rzecz, ze nigdy jeszcze nie spotkalam sie z podbijaniem topiku w tak bezproduktywny sposob...)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość de szou mast gou on
;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Neeshka
Dlaczego bezproduktywny? Przyjemnie się rozmawia, na przyjemne tematy, więc chyba gra i trąbi zespół kombi ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gonzogg
Wieprzowinę przyjmę w zasadzie w każdej postaci :) Schabowe, szynki, łopatki, polędwiczki, smażone, pieczone, gotowane... Wieprzowina musi być i już :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Neeshka
ale jak widać temat umiera powoli śmiercią naturalną. Ciężkie czasy nastały dla mięsa wieprzowego ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martinna28
Jak tam wasze potrawy świąteczne, znalazła się w nich wieprzowina? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
U mnie nie mogło zabraknąć schabu pieczonego - tradycyjnie przyrządzony w majeranku i z czosnkiem :) Do tego była szynka uwędzona przez mojego brata! Coś niesamowitego, jednak własnoręcznie przygotowane wędliny są najlepsze :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martinna28
ooo taką szyneczkę to ja chętnie bym zjadła - od czasu do czasu jak pojedziemy do teściów na wieś, to jest okazja spróbować wędlin robionych własnoręcznie, ale niestety teść nie wędzi sam. Może go przekonam, że warto :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Neeshka - hologram
A jednak nie umiera :) Akurat po świętach i przed sylwestowymi domówkami myślę, że się rozkręci, podobnie jak i inne tematy z pomysłami na dania na sylwestra :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martinna28
@Neeskha - hologram, chyba czytasz mi w myślach. Robię sylwestra w domu dla kilkorga znajomych i chcę podać coś na ciepło, przy czym się nie narobię, a co będzie smaczne :) Masz jakiś pomysł na fajne danie? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
To może ja odpowiem - strogonow? :) A z bardziej wymyślnych to pomyślałabym nad chilli con carne zapieczone w misce z tortilli - można zabłysnąć na imprezie umiejętnością podania i przygotowania mexykańskiego dania :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martinna28
Strogonow jest taki zwyczajny, ja bym chciała coś wyrafinowanego. Chilli con carne znam, fajne danie, tylko skąd wziąć te miski z tortilli. A może jakieś inne pomysły?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
zablysnac :D strogonowem albo chili con carne z wieprza :D przeciez te dania tradyzyjnie robi sie z wolowiny, a w strogonow z poledwicy bynajmniej nie jest prozaicznym daniem. ale jak wy za strogonowa uwazacie byle jakie mieso z byle jakim sosem, to fakt, proza ;) 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gonzogg
pewnie mają strogonowy na codzień, więc im spowszedniały ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no resz
bez obaw, na codzien to one mloca swinine ;) tylko im sie nazwy myla :P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
No a co złego jest w strogonowie z polędwicy wieprzowej? To bardzo delikatne mięso. A chilli con carne robi się z mięsa mieszanego więc nie rozumiem o co ci chodzi.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość martinna28
A tam nie ma się co przejmować takimi komentarzami :) Myślę cały czas nad tym chilli con carne i w ogóle nad daniami meksykańskimi, albo zbliżonymi do tej kuchni - może coś jeszcze da się fajnego wymyślić w tym klimacie? Oczywiście poza tequilą :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
A mam jeden fajny pomysł - fajny bo prosty i każdy może sobie danie stworzyć na imprezce według własnego pomysłu :) To tortille z dodatkami - tortille kupujesz gotowe, podgrzewasz w piekarniku i każdy sobie nakłada nadzienie. Nadzienie może byc np. z mielonego mięsa podsmażonego z czerwoną fasolą i cebulą Z mięsa usmażonego tylko wcześniej odpowiednio doprawionego Z warzyw Z kurczaka i każdy sobie sam układa kompozycję :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
nic nie ma zlego w strogonowie z wieprzowiny, tylko to tak samo, jakbys powiedziala, ze zrobisz owsianke z pszenicy, albo pomidorowke z ogorkow :D smacznego 🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
No to jak inaczej można nazwać to danie? :) Polędwica w sosie?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
nazwac mozesz jak badz, byle bys wiedziala o czym mowisz ;) dzis wlasnie pieke poledwiczki swiniacze :classic_cool:

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość Neeshka
No jednak temat nie umiera :) I dobrze :) Prosiakożercy wszystkich światów - łączcie się ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
No dobra niech będzie pseudostrogonow skoro z polędwiczek wieprzowych. Lepiej powiedz jaki przygotowujesz te polędwiczki? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
smaruje oliwa, sola, pieprzem, mieszanka czosnek i rozmaryn, zostawiam w lodowce na cala noc, przed pieczeniem wyjmuje na pare godzin, nagrzewam piekarnik na 220, pieke w naczyniu zaroodpornym 30-40 minut, odkryte, lakko podlewam mala iloscia wody, zeby na dnie sie nie palilo to co skapnie, upieczone wyciagam, pod przykryciem dochodza jeszcze z 10 minut, jem. na ziemno dobre do kanapek lub salatek. plyn z naczynia w ktorym sie piekly (bo zawsze bylo tam troche podlanej wody) mozna wykorzystac jako smak do sosu lub zupy.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
Prosty przepis - ale takie są najlepsze :) A nie próbowałaś kiedyś podlewać takiej polędwicy winem na przykład? :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
prosta dania sa najlepsze, na skomplikowane szkoda mi czasu i roboty. nie podlewalam winem, bo nie wiem, czy by mi piekarnik nie wybuchl :D winem to podlewam ew. na patelni.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość no rzesz
potem kroje na grube plastry i daje na nie podsmazone grzyby z cebula, albo tak jak wczoraj - ser pokruszony ser gorgonzola rozpuszczony w malek ilosci slodkiej smietany.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość #annka
No to widzę podobną szkołę mamy - czyli prosto i smacznie. O piekarnik możesz być spokojna - powinien wybuch wytrzymać :p Ja zamiast wody czasami używam bulionu - też dobre efekty daje :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×