Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ewa1234987655

Alimenty . .

Polecane posty

Gość Ewa1234987655

Witam . Piszę na ogólnym ponieważ nie znalazłam żadnego innego forum .. do którego pasował by mój temat. Otóż chodzi o to ,że w październiku przeniosłam się ze szkoły dziennej , do LO zaocznego .. [ mam 17 lat ] Od niemalże urodzenia dostaje alimenty od taty w wys. ok 400 zł . W mojej szkole czesne wynosi 85 zł / mc . I tu pojawia się problem .. Moja matka ( a dodam , że zrobiła się strasznie pazerna na pieniądze ) zabiera całą tę kwotę .. + rodzinne (ok. 90 zł ) ..a ja nie dostaję ani grosza .. już nie chodzi mi o to żeby dostawać to marne ' kieszonkowe' ale zaczeła mnie szantażować , że nie będzie płaciła za szkołę .. [ choć wyraziła na nią zgodę ] Ja wiem , że póki co alimentów nie dostanę na konto własne gdyż jestem niepełnoletnia ... i tu moje pytanie - co powinnam zrobić ? Mam powiedzieć ojcu ? . Boję się , że On wtedy pójdzie do sądu o zniesienie tych alimentów , wtedy to już w ogóle będę skończona .. Dodam jeszcze , że mieszkam z dziadkami .. i to Oni robią za wszystko opłaty .. a matka nie . Co powinnam zrobić ? Proszę o poważne odpowiedzi .:( Wszelkie głupie wpisy , nie na temat .. to podszywy . Z góry dziękuję . A i dziekuję również za odpowiedzi typu ' znajdz sponosra ' ..

Gość Ewa1234987655
up :(

Gość Ewa1234987655
ludzieeeeee up !błagam .

Gość Ewa1234987655
nikt mi nie odpowie ? :(:(:(:(:(

Gość jf
niestety dopóki nie jesteś pełnoletnia jesteś na utrzymaniu mamy i na jej ręce muszą wpływać alimenty.Przykro że Twoja mama nic Ci nie daje.Dużo Ci jeszcze do 18 brakuje?

Gość Ewa1234987655
cały rok prawie .. bo jestem z grudnia .. No ale co mam zrobić ? nie mam grosza .. na szkołę nawet :( .. komu to powiedzieć ? Do pracy nie mogę .. bo nie ma gdzie :( w wakacje jadę na 2 mce . W 2012 od stycznia chcę iść na staż :( ..

Gość Ewa1234987655
nie prawie - tylko ponad rok :O Porażka .

Gość Ewa1234987655
up ludzie ! kurcze :O :(

Gość jf
Mama musi Ci za szkołę płacić,łaski nie robi.Mozesz jej narobić problemów inaczej ale szkoda na to nerwów. A nie ma możliwości żebys zamieszkała z tatą na ten rok??

Gość Ewa1234987655
raczej nie ma .. wiesz wątpie żeby on mnie chciał :( smutne to no ale prawdziwe .. co prawda mam z nim kontakt słaby ale mam , tylko , że on ma swoje życie .. Jakich problemów mogę jej narobić ? Ja wiem , że zemsta to nie jest dobre rozwiązanie .. no ale ja już nie mam do niej siły .. bo np . na piwo ma .. ale na szkołę albo dla mnie chociaż głupie 20 zł to już nie ma .. Bierze sobie wszystko .. za nic w domu nie płaci .. tylko czasem coś kupi do żarcia .. i ma w dupie.

Gość booooooooooooonk
mam troche podobna sytuacje . nie wiem co zrobic ;/ ;/

Gość Ewa1234987655
błagam ludzie up !

Gość po co sie przenioslas
do zaocznego? :O Bez sensu. Szkole bys miala za darmo a utrzymywac matka cie musi jak narazie. Czy placic za szkole musi to nie wiem :O

Gość Oiuytrea
Są w każdym dużym mieście darmowe porady prawnika. zorientuj się gdzie i kiedy są u Ciebie.Może uda się załatwić, aby alimenty były przelewane na Twoje konto lub dziadków, skoro matka nic nie płąci. Spróbowac zawsze warto.

Gość Ewa1234987655
Przeniosłam się do zaocznego .. hmm bo to było tak .. byłam w technikum .. wszystko było super fajnie , ale nie radziłam sobie z matematyką .. więc nie poszłam na komisa [bałam się to raz , a dwa nie mogłam się doprosić mamy o pieniądze na korki ] ale dobra to była moja wina , później poszłam do zawodówki .. ale doszłam do wniosku , że nie chcę na tym skończyć .. więc poszłam bezpośrednio do lo zaocznego .. i jest jak jest. . nic już nie zmienię :( .

Gość Ewa1234987655
to takie coś jak radca prawny ? bo patrze w moim mieście to tylko jakieś biuro porad obywatelskich .. nie znam się na tym :(

Gość saaaaaaaaaay
upppp

Gość jf
Jak naprawde chcesz coś ruszyć to idź do opieki społecznej.I nie bój sie nie zabiorą Cie do domu dziecka.Babka przyjdzie na wywiad to mama sie troche wystraszy. I ucz się:) Na Twoim miejscu to po skończeniu 18 podałabym mamę o alimenty:) i studiowała coby długo płaciła:

Gość jf
biuro porad obywatelskich to dobry pomysł,idź pogadaj może doradzą Ci coś mądrego.

Gość jf
a za szkołę musi płacić,tym bardziej że tata daje na Ciebie pieniądze,ona od siebie nie daje.Do tego jeszcze masz 94zł zasiłku rodzinnego.

Gość Ewa1234987655
dziękuję Ci :) mam zasiłek .. ale ona taka jest , że nie zapłaci .. taka wredna , że szok .. :( uczyć się będę boję sie , że to ze zaoczne to mnie skreśla .. ale będę sie starać chcę iść na studia i na bank ją podam ! niech płaci .. Tyle , że koło się zamknie jak ona kiedyś nie bedzie miała emerytury i poda mnie o alimenty. .