Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Jakiś pseudonim

Fierd olicie hipolicie

Polecane posty

Gość Jakiś pseudonim

"Znacie jakieś młode dziewczyny ....." Moja żona :) Sprostuję tu trochę informacji bo głupoty piszecie: "Urodzila downa, ale okazalo sie to dopiero po kilku dniach ze to down." O jak ja tego nie lubię. Prosiłbym o używanie słów Zespół Downa lub trisomia 21. Słowo Down w Polsce jest uważane jako obraźliwe. To wina neonatologa, że nie rozpoznał cech zespołu dowana - partacze. "dlatego ja tej przeziernosci nie robilam bo po co? i tak bym urodzila wiec po co sie stresowac 9 miesiecy??" A dlatego, żeby zdobyć informację i przygotować się na przyjście "niestandardowego" noworodka. Prawdopodobieństwo owszem zależy od wieku, ale młode matki w wieku "reprodukcyjnym" mają więcej dzieci z ZD. "no niestety u nas w Polsce nie mozna legalnie usunac ciazy jesli u dziecka stwierdzi sie trisomie chromosomu 21 (zespol downa) gdyz czlowiek z ta trisomia moze zyc a usunac mozna tylko ciaze jesli dziecko ma niewielkie szanse na przezycie np. w przypadku trisomii chromosomu 13..." Nie prawda. Niestety trisomia 21 jest poważną wadą genetyczną i podchodzi pod ustawę o aborcji. Lekarz może odmówić, bo np sumienie mu na to nie pozwala, ale musi wskazać lekarza lub ośrodek który tego dokona. Ja nie potępiam takich ludzi co zabijają nienarodzone dzieci z ZD to ich wybór, a wychowanie takiego dzicka to wielka odpowiedzialność. Przed jakąkolwiek decyzją tacy rodzice powinni udać się do najbliższego stowarzyszenia i zobaczyć poprostu "takie" dzieci i porozmawiać z rodzicami. Jest pełno stereotypów które w ogóle nie są prawdą. Z USG prenatalnym jest tak że przy dobrych wiatrach da się określić z 80% dokładnością prawdopodobieństwo i nic więcej. Dopiero inwazyjne metody typu aminopunkcja dają 99,9% pewności. " nie mozesz niestety nic z tym zrobic,Down to wada genetyczna, zaden Folik ci w tym nie pomoze, bez przesady." Nie wypowiadaj się jak nie masz o tym pojęcia. w 25% przypadkach przy wadzie genetycznej kobiety która wpływa na cykl SAM tj m.in. na kwas foliowy i homocysteinę można zminimalizować ryzyko po badaniach tych poziomów z krwi obwodowej i po prostu je suplementując przed ciążą. "bzdury piszecie ja pracuje u gina jako sekretarka" Napisz jego imię i nazwisko i gdzie przyjmuje z adnotacją aby trzymać się od niego z daleka bo się nie dokształca. Przezierność karkowa pod koniec 10 tygodnia to standard nawet w krajach mniej rozwiniętych niż polska u każdej kobiety w ciąży. "Ryzyko poczęcia dziecka z defektem chromosomalnym ZWIEKSZA się z WIEKIM. W przypadku zespołu Downa ryzyko wynosi 1 do 1250 w wieku 25 lat, ale 1 do 106 w wieku lat 40." Bardzo stare statystyki przed 15 lat. Obecnie średnie prawdopodobieństwo urodzenia żywego (!) dziecka z ZD to 1:800 tylko że np w USA 98% nie dożywa narodzin bo są zabijane. Statystyki powinny mówić o prawdopodobieństwie błędu podczas zapłodnienia a nie narodzin dziecka. " tylko 1% ze następne bedzie chore!!" nie 1% a 3% ale to szczegół. " 2 dniach dziecko zmarło poniewaz miało rozległe wady serca" Lekarze przed każdą diagnozą na ciąży powinni dodawać słowo "chyba" Moja córka też miała być zdrowa, a ma ZD i miała CAVAC zaraz po urodzeniu (brak przegród w sercu - tak w dużym uproszczeniu) "moja mama urodziła siostrę z zespołem downa wiec proszę się nie wypowiadać czy usunąć czy nie jezeli nie miał w rodzinie nikogo chorego ani się taką osobą nie zajmował. Jest to obciążenie na całe życie dla całej rodziny. Napewno gdyby mama wiedziła że urodzi chore dziecko to by na to nie pozwoliła. poświeciła całe swoje zycie zawodowe i prywatne nie jest tą sama kobieta co kiedys. Wychowac dziecko z zespołem downa jest to naprawdę cieżka praca. niebawem obowiązki przejda na mnie z racji mamy wieku i co ze mna i moim życiem..." No co z twoim życiem. Hmm raczej nie kolorowo skoro takie masz uczucia do siostry. A jakby była zdrowa i nagle uległa wypadkowi to też byś tak smąciła? Czy twoja mam kiedykolwiek Ci powiedziała, że gdyby była taka możliwość zabiłaby Ci siostrę? Coś mi się zdaje że potrzebujesz pomocy specjalisty nad psychiką. bukaa - dobrze pisze "Moja znajoma urodziła synka z ZD w wieku 25 lat po polrocznych przygotowań (badania, folik), była w szoku. Mały teraz ma 6 lat." Tak jak pisałem trzeba zrobić badania i dopiero jak one źle wyjdą to przyjmuje się gigantyczne dawki kwasu foliowego. To jest tylko 25% przypadków. A co do statystyk to po 45 r.ż. jest aż 25% na ZD. Co go powoduje - wszystko - czyli tak naprawdę jeszcze nie wiadomo. Wiadomo już jak do tego dochodzi ale nie wiadomo dlaczego - za małe stężenie jednego z enzymów podczas podziału komórki. Wyczytałem że nawet promieniowanie kosmiczne ma na to wpływ. Nie chce mi się już pisać :)

Gość Jakiś pseudonim
proszę o usunięcie tematu bo mi coś przeglądarka szwankuje - miało to być do innego tematu a nie jako nowy temat