Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

iwcia77

Czy należy mi się jakiś zasiłek???

Polecane posty

Mam pytanie czy ktoś może mi pomóc???Sprawa przedstawia się tak;jestem na chorobowym od 07.09.10r-06.12.10r.umowe o prace na czas określony miałam od 12.04.10-31.10.10r,od kilku dni podejrzewałam że jestem w ciąży,wczoraj zrobiłam test i wyszedł pozytywny z moich obliczeń wynika że jestem w 4-5tyg ciązy w związku z tym mam pytanie czy będzie mi się należał zasiłek macierzyński lub jakiś inny po porodzie jeśli do dnia porodu będe na L4???Proszę pomóżcie.

Sory, ale nic nie rozumiem. Miałaś umowę do końca października a zwolnienie do 06.12.2010? Coś tu nie gra.

Chyba, że teraz ZUS Ci wypłaca zasiłek? Mam rację. W takim razie nie będzie Ci się nic należeć, bo nie jesteś nigdzie zatrudniona, to skąd niby.

mozesz brac L4 na ciąże do końca ciąży. po porodzie zarejestruj sie w UP i tam podobno jest coś takiego że wypłacają jakas kase po urodzeniu w tym czasie jakbys była na macierzynskim. A pózniej zasiłek dla bezrobotnych. Ale to musisz się dokładnie dowiedzieć

Kasiu, ale ona jest od miesiąca bezrobotna, więc nie wydaje mi się. To trzeba sprawdzić w ZUS-ie, bo tak to ciężko się dowiedzieć.

do 6 grudnia jest na chorobowym wiec teraz moze brac chorobowe na ciąże jeśli lekarz takowe jej wystawi.Wszystko płaci Zus w ciąży 100%

Gość czarodziejka23
Jesli miala umowe na czas okreslony i lasnie sie skonczyla to sory ale nawet zwolnienie jej nie pomoze.Moja siostra przez rok sie sadzila ponieaz znalazla sie w identycznej sytuacji jak autorka i niestety ale ja przegrala a na dodatek musiala zaplacic koszta sadowe.Dodam ze rowniez byla ciaza. Mysle ze powinnas sie autorko dowiedziec u kompetentnej osoby ale jak juz pisalam mojej sis sie poprostu nic nie nalezalo.

dziewczyny ale co ma sie dowiadywac. Kolezanka jest na chorobowym do 6 grudnia. Do 31 października miała umowę na czas określony skończyła się ona i po tym czasie wypłate zasiłku przejął ZUS. Teraz moze brać chorobowe na ciążę (240 dni) po tym może się zarejstrować w UP i pobierać zasiłek

hej...ja mam takie pytanko....czy trzeba iles wczesniej przepracowac zeby nalezal sie zasilek macierzynski?bo teraz mam umowe do dnia porodu i pozniej nalezy mi sie ten zasilek?i w jakiej wysokosci on jest wyplacany?prosze o szybka odpowiedz...z gory dziekuje:)

Gość po pierwsze
Autorka to wstrętna naciągaczka. I jeszcze jakąś kasę chce. Do roboty!!! A nie na zwolnieniach siedzisz. Bleeee!!!

Gość mogę prosić o radę?
Tysiaaa Skoro umowę masz do dnia porodu to należy ci się zasiłek. Zostanie on obliczony. Ja miałam identyczną sytuację i zasiłku miałam praktycznie tyle samo co wypłaty jak pracowałam.

yhy to fajnie:) a jakie dokumenty musze dostarczyc do zusu?a pozniej po porodzie musze zadzwonic do swojego pracodawcy i poinformowac go kiedy urodzilam?i jeszcze mam takie pytanie czy po tym zasilku jeszcze pozniej bedzie mi sie nalezala kuroniowka?czy w te 12miesiecy wchodzi tez zwolnienie co bylam w ciazy czy tylko same miesiace przepracowane?

a jestes teraz na zwol nieniu już? Jeżeli tak, to zasiłek macierzyński bedzie wypłacany w takiej wysokości jak ostatni zasiłek w czasie ciąży. Żeby przeliczyli od nowa trzeba by mieć trzy miesiące przerwy i w tym czasie pracować. Ale mało która mama pracuje do dnia porodu. Tak musisz zawiadomic pracodawcę o porodzie, dostarczyć mu akt urodzenia. I dopilnuj by pracodawca szybko przesłał dokumenty do właściwego ZUS, bo to może opóźnix wypłatę. Należy Ci się zasiłek za 22 tygodnie. Co do kuroniówki to nie wiem.

tak jestem na zwolnienu...znaczy to wygladalo tak przed ciaza mialam umowe o prace przedluzana co miesiac....i jak bylam w 9tyg ciazy to poszlam na zwolnienie bo kregoslup odmowil mi posluszenstwa....i pracodawca z wlasnej woli przedluzyl mi umowe do dnia porodu i teraz sie zastanawiam czy bedzie mi sie nalezal ten zasilek macierzynski....na pewno 22 tygodnie?a nie 18?bo z tego co czytalam to mi sie wydaje ze 18 ale nie jestem pewna....wiec jakby ktos mogl mi to wszystko wyjasnic...i powiedziec jakie dokumenty beda potrzebne to bylabym bardzo wdzieczna...

Pracodawcy po porodzie musisz dostarczyć przede wszystkim zaświadczenie ze szpitala, które jest dowodem na to, że urodziłaś. Na podstawie tego wyda ci świadectwo pracy. Do ZUSU będziesz musiała dostarczyć skrócony odpis aktu urodzenia dziecka, świadectwo pracy,wypełnić wniosek o zasiłek macierzyński. Ja miałam taką samą sytuację. Umowę miałam do dnia porodu. Pracodawcy dostarczyłam tylko zaświadczenie ze szpitala. Po porodzie sama sobie załatwiałam zasiłek w Zusie, bo pracodawca nie miał takiego obowiązku, gdyż już nie byłam zatrudniona. Do ZUsu zaniosłam wyżej wymienione dokumenty i musiałam napisać oświadczenie, że urodziłam tylko jedno dziecko. I to tylko tyle.

yhy dzieki za odpowiedz:) a jeszcze mam takie pytanie czy do kuroniowki wlicza sie to zwolnienie na ktorym teraz jestem?a to zaswiadczenie o urodzeniu maluszka to lekarz w szpitalu ma mi wypisac?

Tak szpital wystawia takie zaświadczenie. Każda kobieta po porodzie musi takowe dostać. Poprostu po porodzie do sekretariatu szpitala trzeba udać się po nie i po wypis. A odnośnie tej kuroniówki niestety nie pomogę.

Bo jeżeli chodzi o zasiłek dla bezrobotnych to napiszę ci. Zarejestrować się do PUP musisz dopiero po skończeniu pobierania zasiłku macierzyńskiego. I wtedy przysługuje ci zasiłek dla bezrobotnych. Ja obecnie jestem na zasiłku, a 3 miesiące temu skończyłam macierzyński. A kwota zasiłku dla bezrobotnych będzie adekwatna do przepracowanych przez ciebie lat.

tak chodzi mi o ten zasilek z PUP ale ciekawe czy mi sie bedzie nalezal w ogole bo nie wiem czy zwolnienie tez sie wlicza do swiadectwa pracy?

Na świadectwie pracy miałam napisane od kiedy do kiedy byłam na L4. Później nawet w PUP przy rejestracji babka pytała co to za daty. I to zdajsie jest ważne i musi być uwzględnione w świadectwie.

no bo tak...ja poszlam do pracy w pazdzierniku tamtego roku...i tak pazdziernik mialam umowe odzielo w listopadzie milam umowe o prace pozniej w grudniu i styczniu tez mialam umowe o dzielo i pozniej od lutego do sierpnia mialam umowe o prace i z koncem sierpnia poszlam na zwolnienie to pewnie mi nie wyjdzie rok zeby mi sie kuron nalezal?a Ty co sadzisz o tym?

Dziwne, że raz miałaś umowę o dzieło, a później o pracę i zaś o dzieło:o Ale napiszę ci, że zasiłek macierzyński wlicza się do lat pracy. Czyli to była twoja pierwsza praca? Wcześniej nigdzie nie pracowałaś? Ja bym na twoim miejscu zapytała w PUP:) Zadzwoń sobie i się dowiesz dokładnie.

tak pierwsza praca bo w 2009 w kwietniu szkole skonczylam....ale juz wazne jest to ze ten zasilek macierzynski bedzie mi sie nalezal:) zawsze jakies dodatkowe pieniadze dla maluszka:) no dziwne dziwne ze raz o prace raz o dzielo ale w ogole ta firma jest dziwna tak wykorzystuja ludzi ze szok:)

Tysia ....i pracodawca z wlasnej woli przedluzyl mi umowe do dnia porodu.... nie z własnej woli, ale na podstawie przepisów prawa pracy :-) Zasiłek macierzyński będzie ci przysługiwał przez 22 tygodnie od dnia porodu. Zaświadczenie z porodówki (kopię) o urodzeniu dziecka przedkładasz u pracodawcy i on załatwia resztę. Powinnaś się skontaktować z ZUSem właściwym dla siedziby pracodawcy i przesłać do nich dokument, że prosisz o przelew zasiłku macierzyńskiego na swoje konto nr..... :-)That's all.