Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Twyla

Nauka j. mogowego

Polecane posty

Gość Twyla

Poproszę o jakies fajne strony z nauka j. migowego. Byłam na youtubie i różnych stronach, na filmikach wszystko pokazują zbyt szybko. Chodzi mi o naukę od zera i taką, żebym sobie sama poradziła.

jeżeli chcecie się nauczyć go o tak o, żeby ewentualnie dogadać się z głuchoniemym to wystarczy wam tak na prawdę sam alfabet ^^ Ja miałam na uczelni migowy. Najpierw musieliśmy opanować alfabet, a dopiero potem uczyliśmy się migać "bardziej profesjonalnie" ;)

Gość Twyla
Ok, alfabet znam. I co dalej?

Gość twyla
Tylko z internetu :-( nawet nie wiem czy dobrze się nauczyłam. Chciałabym się nauczyć, czy tez choć trochę poznać j. migowy, żeby zrobić wrażenie na kimś niełyszącym :-) Tylko zalezy mi , żeby ta nauka miała jakiś sens i była poukładana. Może odezwie się ktoś kto nauczył się z internetu.

Gość twyla
ponawiam

Języka migowego nie polecam - fonogesty są o wiele bardziej pożyteczne. Migowy odchodzi do lamusa i słusznie.

ja tez patrzylam na zdjecia na necie, czasem faktycznie nie ma sie pewnosci czy sie dobrze pokazuje jakis znak

Gość twyla
Chodzi mi o migowy, PJM. Ztego co wiem, wielu niesłyszących tylko ten język uznaje, i bardzo go broni, mimo, że w szkole byli uczeni języka miganego czyli SJM. Mówią, że PJM to jest ich język naturalny.

Gość jijj
Tak z ciekawosci, jak to jest, pojedynczy gest oznacza sylabe wyrazu? Chyba nie, bo wymiganie zdania zajeloby bardzo duzo czasu.

Nie istnieje coś takiego, jak język naturalny, no chyba że w świecie zwierząt:) Ważne jest, by osoba niedosłysząca uczyła się mówić - przy migowym nie musi. Dzięki fonogestom może się porozumiewać ze społeczeństwem. Przecież nie może oczekiwać, że każdy będzie się uczył migowego:o

Gość twyla
Oblubienica- to co piszesz jest jak najbardziej logiczne i wielu niesłyszących robi wszystko, żeby ten kontakt ze słyszącymi nawiązać, życie jest wtedy ciekawsze, można czytać książki, jest się bardziej otwartym. No ale nie wszyscy....a mi właśnie chodzi o taka osobę z którą pisząc nie bardzo mogę się dogadać.