Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość 3 sekundy

zaciskanie szczęk

Polecane posty

Gość 3 sekundy

jakieś 2 miesiące temu zaczęło mnie boleć ucho. A przynajmniej tak mi się zdawało. Później dołączyło do tego napięcie. Po 3 tyg poszłam do lekarza. Kobieta stwierdziła, że to od zaciskania szczęk. Jakiś czas później wyjechałam na tydzień (na odpoczynek) i przeszło mi już 2 dnia. Teraz od paru dni zaczyna się znowu. Ktoś ma pomysł, jak sobie z tym poradzić?

Gość aaaabbbb
Moja mama miała podobne dolegliwości. Okazało się, że to bruksizm czyli tak jak piszesz zaciskanie szczęk. Mamie pomogła szyna relaksacyjna, którą robi się na miarę.

Gość aaaabbbb
Zakłada się ją na noc i tym samym przeciwdziała zaciskaniu szczęk.

Gość 3 sekundy
dzięki za odp. Tylko, że nie wiem, czy to zaciskanie jest w nocy. Cały czas mam wrażenie napięcia szczęki, karku i nie umiem tego rozluźnić.

Gość 3 sekundy
btw. jaki jest koszt takiej szyny?

Gość aaaabbbb
To nie ma znaczenia kiedy czujesz najwieksze dolegliwosci, bo z tego co wiem leczenie nastepuje w nocy, wlasnie poprzez spanie z ta szyna. Mojej mamie dolegliwości tez przeszkadzaly caly dzien. Dlugo ja diagnozowali i faszerowali roznymi antybiotykami, bo mysleli, ze to jakies zapalenie az w koncu ta szyna dopiero pomogla. Chodzi o to, zeby to zlikwidowac a najlepiej to zrobic wlasnie kiedy czlowiek spi i miesnie sa bardziej rozluznione. Wiem tez, ze ta szyna tania nie jest i kosztuje ok 500zl.

Gość aaaabbbb
Moja mama byla prywatnie u jakiegos znanego profesora w tej dziedzinie i moze stad tak wysoki koszt tej szyny. Moze gdzie indziej bedzie taniej, ale wiem, ze kilka stów na pewno kosztuje.

Gość 3 sekundy
a skąd się bierze ta dolegliwość?

Gość aaaabbbb
Przyczyną może byc wada zgryzu, ale w większości przypadków to nadmierny stres. Jedni reaguja na nerwowe sytuacje w zyciu normalnie, inni maja dolegliwości żołądkowe a jeszcze inni zaciskają szczęki. PRzez to staw (chyba skroniowo- zuchwowy) jest nadwyrezony, bo ciągle w napieciu i stad czujesz dyskomfort.

Gość trilla
A jak się samemu niechcący uszkodziło staw przez strzelanie nim, to do jakiego lekarza się wybrać? Bo to ani zgryz ani staw :/ A utrudnia życie (szczegolnie jedzenie) cholernie

Gość rehabilitacja narządu żucia
tak się to fachowo nazywa i by z problemem walczyć to właśnie do specjalisty od rehabilitacji narządu żucia