Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Titianeeana

Uwielbiam maslo truflowe.

Polecane posty

Gość Titianeeana
To ten karp nawet tani, tu okolo 5 , patroszony ale krolewski z masa lusek. Te nie krolewskie tansze.

Gość Titianeeana
Jak juz tak daleko jestesmy, to ile placicie za litr benzyny 95, Bo ja obecnie tak 1,40.

Gość Mirek ze Szczecina.
pieczywo w niemczech jest o wiele drozsze niz u nas w polsce

Gość Mirek ze Szczecina.
litr benzyny 95 kosztuje tam gdzie ja tankuje 4.55 zł

Gość Titianeeana
Dlaczego ???? U prywatnego za chleb placilam 6 zl, a tu 2.50, czyli okolo 4 zl roznicy, a 100 % SMAKU (pisze o chlebie z piekarni)

Gość Titianeeana
Jak juz tak daleko jestesmy, to ile placicie za litr benzyny 95, Bo ja obecnie tak 1,40.

Gość Titianeeana
Dzieki.Mirek ze Szczecina.

Gość Mirek ze Szczecina.
czytaj uwaznie napisalem ci wyzej 4..55 zł za litr 95

Gość Titianeeana
Nie wiem, czy moge dalej pytac. Bo ja odpowiem na wszystkie pytania. Ile srednio kosztuje prad w Polsce , w mieszkanie , czy w domu ?? I ile w polsce placi sie za ogzewanie ??? Czy 1400 zl, dle jednej osoby to malo na miesiac???

Gość Titianeeana
Tak, tak Mirek ze Szczecina. , dziekuje Mirku.

za prad place ok.90zl miesiecznie a za ogrzewanie ok.80zl miesiecznie ale po roku rozliczenia mam zwroty bo nie odkrecamy prawie wcale nawet dzisiaj mam 21C a kaloryfery zimne.jeszcze nie grzalismy tej zimy

Gość Mirek ze Szczecina.
to zalezy jakie mieszkanie sie ja moge na moim przykladzie napisac 4 osoby mieszkaja mam domek 180 m kw podpiwniczony w calosci 6 pokoi dwie kuchnie trzy łazienki za gaz bo mam ogrzewanie gazowe z pelna automatyka plus gotowanie oraz kąpiel z myciem to zaplace jakies 600 zł tym bardziej ze teraz sa mrozy ale mam cieplo w domu ok 23 C mam ocieplony dom mam wszystkie nowe okna za prąd gdzie sa dwie lodowki jedna zamrazarka oraz 4 tv i 3 komputery za miesiac place ok 400 zł i inne sprzety domowe jakmikrofale kombiwary itd

Gość Titianeeana
Oj to wy placicie bardzo malo. Tego roku przewiduja zimme tysiac lecia. Jeszcze nie ma zimy kalendazowej, a ja tu pod Holenderska granica mam -10. Nie marzne , bo mam kominek i centralne ogrzewanie, ale ciezko mi sie przyzwyczaic do tych temperatur. Normalnie to smigalam w prochowcu do swiat. Pozatym utrzymuje osobe w polsce i przeznaczam 1400 zl na miesiac , a ona twierdzi ze to zamalo. Dlatego tak pytalam o te ceny.

Gość Mirek ze Szczecina.
to zalezy gdzie ta osoba mieszka czy w domku czy w mieszkaniu jaki metraz oraz gdzie jest to mieszkanie chodzi o miejscowosc

Gość Mirek ze Szczecina.
wiesz sa tacy co maja okna stare niedocieplone elewacje i stare ogrzewanie to placa i 1000-1200 zl za gaz na miesiac bo hajtuja a maja ciagle zimno 19 C u nas w Szczecinie jest teraz -11 C

Gość Titianeeana
Bardo ci dziekuje za odpowiedz Mirek ze Szczecina. Jest konkretna i jasna. I juz moge sobie przyblizyc. Tylko dom ktory ja ogrzewam to piec z podajnikiem na tzw. groszek. Dom maa 160 m , tez ocieplany. Ale te 600 zl to placisz tylko przez okrez zimowy ??? Bo nam podobno , "podobno " , schodzi 8 ton groszku na zime i na ciepla wode dla jednej osoby. Piec jest taki ze naklada sie 1-2 razy w tygodniu ogrzewa dom i boiler z ciepla woda. No i co skomplikowane.

Gość Mirek ze Szczecina.
tak place okres zimowy to zalezy od temp jak bedzie cieplej to mniej zaplace jak bedzie mrozniej to zaplace 600-700 zł ale nie wiecej to jest za okres zimowy bo po okresie grzewczym place tylko za gotowanie i kapiel oraz mycie to na dwa miesiace wychodzi tak ok 200-220 zł

Gość Titianeeana
Groszek jest tanszy od gazu , metraz mam mniejszy, a wiec cos i tak nie pasuje. Jedno sie rozni i to moze ma wplyw , na piecu ciezko ustawic niska teperature, bo komin nie pociagnie. Tak ze z kranu leci wrzatek , a w domu 25-28 . Moze to w tym lezy, ze te oplaty takie wysokie. Bo ogrzewanie domu w Polsce wychodzi mnie drozej niz ogrzewanie domu w niemczech i tak sobie mysle ze mnie chca wykolegowac.

Gość Mirek ze Szczecina.
ja ma duzy zsyp na groszek to podajnik sam dozuje sobie by napelnic ten piec i jeszcze ogrzewa wode jak ma zasobnik na wode ja np za wode mam rachunek ok 200-230 zł na miesiac na 4 osoby

Gość Mirek ze Szczecina.
no u nas ekogroszek kosztuje za tone ok 650-700 plus przywozka na wiosne jest tanszy niz teraz sezonie grzewczym

Gość Titianeeana
Dziekuje ci Mirku,za konkretne odpowiedzi i pomocne. Teraz wiem ze to gazowe ogrzewanie nie jest az tak... tak .... drogie. Bez kuzu i transportu groszku ,plus transport do piwnicy. To nie takie zle w Polsce, biorac pod uwge ze mam kominek i na jesien i wiosne mozna sie nim ogrzac , przy lekkich chlodach.

Gość Mirek ze Szczecina.
tzn jesli nie ma na grzejnikach zaworow termostatycznych to ciezko jest ustawic temp w danym pomieszczeniu trzeba by bylo zainwestowac w zawory termostatyczne przy grzejnikach wtedy koszta za ogrzewanie beda mniejsze

Gość Mirek ze Szczecina.
tzn ja mam gazowe pgrzewanie tak zrobione przez prawidziwych fachowcow mam nowy piec z pelna elektronika oraz automatyka ma grzejnki wieksze niz normalnie ok 60% przez szybciej i nagrzewa i dluzej trzyma ieplo w domu mam tez centtralny sterownik na dom i zawory termostatyczne ale i mam dom ocieplony skad takie rachunki bo na tmnie mozna ozczedzac bo to sa koszta jak ktos oszczedza na tym wszystkim

Gość Mirek ze Szczecina.
prosze bardzo jesli moglem jakoś pomóc to się ciesze

Gość Titianeeana
Tylko ja sie musze zdac na ceny na slowo chonoru, wierzyc i placic, ale cos mi to wychodzi za drogo. Bo moj dom z garazem tu w niemczech wychodzi mnie taniej. Niech tam w Polsce jest ta zima silniejsza. No to wzielam groszek, bo tanszy , a i tak mnie wychodzi drozej niz dom tutaj. Bede musiala to dokladniej sprawdzic. Choc zdaje sobie z tego sprawe, ze jak ktos placi to inni nie oszczedzaja, bo zadarmo. Dzieki ci , mam troche rozeznania. Jeszcze jedno pytanie ; Ile ton groszku potrzebowalbys , na twoj dom z 4 osobami na sezon. Tak w przyblizeniu ???

Gość Titianeeana
Ja tez mam wszystko nowoczesne , duze grzejniki, nowiutki piec elektronie sterowany, cienkie miedziane rury, styropien 12 cm. No i co mozna wiecej zrobic.

Gość Mirek ze Szczecina.
tak jak piszesz od 7-9 ton to zalezy od pogody jeden rok zima jest cieplejsza jeden rok jest zima mrozniejsza to wszystko zalezy od ogrzewania jakie sie ma chodzi o instalacje centralnego ogrzewania ale mysle ze w 7 tonach bym sie zmiescił ale mam dom 180 m kw

Gość Mirek ze Szczecina.
wiesz jak ktos hajtuje dom do temp 25-26 C to chyba jest juz przesadą ze nie oszczedza

Gość Titianeeana
Jeszcze raz dzieki.