Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość xfgfggf

Czym różni się

Polecane posty

Gość xfgfggf

nacjonalizm od patriotyzmu, nacjonalizm od szowinizmu i patriotyzm od szowinizmu??

Gość granice są cienkie
jak między debilizmem, głupotą i idiotyzmem ;)

Gość xfgfggf
no weźcie proszę pomóżcie:(

Gość zobacz w googlach
bo nie chce mi sie tlumaczyc

Gość xfgfggf
no raczej nie ma za bardzo wyjasnione:( mozesz mi wytlumaczyc,prosze !!

Gość xfgfggf
up

Gość ciekawy_romek_
w polsce nie różni się niczym

Gość ciekawy_romek_
w polsce być patriotą zawsze oznacza bycie nacjonalistą. Nacjonaliści uważają że ich kraj jest najleszy, mają uprzedzenia do innych narodów i nacjonalizm to zawsze prawica.

Gość xfgfggf
ale mozna powieziec ze nacjonalizm jest to postawa,która moze doprowadzić do konfliktu,tłumaczac sie dobrem wlasnego narodu?

Gość głupi ludzie wokół
a nie wiem sama, z tego co pamiętam patriotyzm to jak się chce, aby Polska wyróżniała się dobrze na tle innych krajów (np. w sporcie) nacjonalizm to gdy zależy ci na dobru Polaków i jest to nadrzędne nad patrzeniem na dobro innego narodu szowinizm - gdy chcesz aby Polska prowadziła wredną politykę na zasadzie "wszystko co najlepsze byle jakimi metodami - byle dobre dla Polski". np. żeby się zakłamywało historię na naszą korzyść

Gość na mój rozum to jest tak
patriotyzm - miłość do ojczyzny która może, ale nie musi implikować negatywne uczucia do innych narodów (pojęcie szersze niż nacjonalizm) nacjonalizm- ten "rodzaj" patriotyzmu, który wiąże się z dyskredytowaniem jednocześnie innych narodów niż własny szowinizm - poczucie wyższości na tle czegoś, co nie jest zależne od nas bezpośrednio, np. płeć, kolor skóry lub narodowość (i wtedy mówimy o nacjonalizmie). Jeśli więc narysujesz dwa zachodzące na siebie koła: jedno symbolizujące patriotyzm a drugie szowinizm: to częśc wspólną stanowi właśnie nacjonalizm.

Gość troche wysilku czlowieku
wyjsnili ci juz, Dodam,ze na chlopski rozum kazdy sam do tego dojdzie . Patriotyzm od patria, czyli ojczyzna nacjonalizm od nacji, czyli narodu A pochodzenie szowinizmu mogles tak jak ja wyszukac przed chwila w necie słowo to pochodzi od francuskiego nazwiska Chauvin (żołnierz napoleoński, który bezkrytycznie wielbił cesarza, postać z komedii Scribe'a). Szowinizmem nazywamy skrajną formę nacjonalizmu, czyli bezkrytycznego uwielbienia własnego narodu i stawiania go ponad inne narody. Jest to także pogarda i nienawiść do innych nacji.