Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość stara kafeterianka

Pomaganie innym-też tak macie?

Polecane posty

Gość stara kafeterianka

Zawsze wychodziłam z założenia,że Dobro czynione innym wraca do nas.Teraz już nie jestem tego taka pewna.Od kilku lat mieszkam z rodziną w UK.Ściągnął nas tu kuzyn męża.Załatwił pracę,mieszkanie z innymi Polakami.Potem rok później mieszkał u nas za darmo przez trzy miesiące.Miałam go dość po dwóch tyg.No ale on pomógł nam więc wypadało się odwdzięczyc.Teraz od 3 miesięcy mieszka u nas dobra znajoma.Miała trudną sytuację w domu(dzieciństwo),brak pracy w PL.Pomoglismy:zaprosilismy do siebie,miała zadarmo mieszkanie wikt i opierunek.Mówilismy,że dupuki nie stanie na nogi bedziemy ją utrzymywać.Od dwóch miesięcy pracuje.Nie kupuje dosłownie nic do domu a kasy nie ma.Pożycza od nas na bilety,uzywa mojego pudru,podpasek.Mam dość.Nigdy już nikomu nie pomoge.W domu też nic nie robi.Nie pomaga w niczym.Uważa że jak pomuję naczynia po niedzielnym obiedzie to już wystarczy.Naszczęście już za tydzień się wyprowadza.Czy ktos tak jak ja ma tak złe doświadczenia z pomagania innym?

Gość stara kafeterianka
Nie wierzę,wszyscy lubicie pomagać?????????

Gość lokaonia
ludziom nie warto pomagac

Gość pozwól mu trysnąć do ust tak
warto pomagać,tylko widocznie nie trafiłas na osoby,które umieją cię uszanować i byc wdzięcznym za okazaną pomoc. pozwalasz sie wykorzystywać,nie ustaliłas jasnych zasad od początku z ta kobieta,która u ciebie mieszka. nawet jak zauważasz ze cos nie gra w trakcie mieszkania--to wystarczy szczera rozmowa i ustalenie zasad.

Otóż to, pomagać warto, ale na z góry określonych i egzekwowanych od początku zasadach. Mało kto doceni pomoc, jeśli nie będzie musiał dać nic z siebie. Proste.

Gość gość
Ja pomagam bo lubię patrzeć na radość innych

Gość booo75
Kiedyś niechętnie pomagałam innym, ale w ostatnim czasie się to zmieniło. Nie wiem dlaczego... Dzisiaj dowiedziałam się z https://wspieram.to/cerkiew że powstaje Prawosławna Cerkiew na Podlasiu. Jej budowę finansują ludzie dlatego postanowiłam przyłączyć się do akcji i w najbliższym czasie mam zamiar wpłacić parę złotych.