Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Lulubabe

Rodzice wyrzucili mnie z domu. Co robić

Polecane posty

Gość Lulubabe

Dwa tygodnie temu rodzice wyrzucili mnie z domu. Poważnego powodu nie mieli. Nie jestem w ciąży, nie biorę narkotyków, dobrze się uczę. Jako powód podali to że nie lubią mojego faceta. Nie dali mi ani grosza. W tym co byłam ubrana mnie wywalili. Wzięli mi klucze i powiedzieli że wymeldowana zostanę do końca miesiąca. Mam 19 lat i maturę na karku. Chciałam iść na studia, teraz nie mam na to szans. Dodam że oni nie są alkoholikami i oboje pracują. Mieszkam u znajomych ale nie mam nawet na jedzenie. Czy mogę wystąpić o jakieś alimenty? Nie wiem co robić Nie odbierają telefonów .

Gość nudy panie
to masz jakiś dziwnych rodziców idź na policję, do dzielnicowego, on Ci powinien doradzić na pewno należą Ci się alimenty i opieka poszukaj coś na necie

Gość nudy panie
może jakiś telefon zaufania, na którym będą coś więcej wiedzieć

Gość mam nadzieję że fantazjujesz
jeżeli nie, to idź na policję, oni wytłumaczą twoim rodzicom jakie mają obowiązki wobec ciebie

Gość united900000
prowokacja

Gość marlut
a wcale nie prowokacja.miałam identyczna sytuację.byłam w klasie dyplomowej po maturze,matka nie akceptowała mojego chłopaka,w ciagu jednego dnia spakowala mnie-do dzis nie wiem dlaczego-uczyłam się wtedy z książka w fotelu.ojciec niewiele miał do powiedzenia,zawiózł mnie do babci,tam pomieszkałam z tydzień,póżniej załatwiłam sobie szkolny internat. a teraz -jestesmy 16 lat po slubie,mamy dwóch cudownych chłopaków,kończymy dom,mamy świetną pracę,a teściowie poza naszymi dziemi świata nie widzą.

Gość Lulubabe
Dopóki się uczę muszą jakąś małą kwotę mi dawać prawda? Bo jak skończe w maju to nie bede mieć już żadnych szans na wsparcie finansowe?

Gość ewkaaaaaaa
marlut Utrzymujesz kontakt ze swoimi rodzicami?

Gość mam nadzieję że fantazjujesz
jak będziesz studiować, to do 26 roku życia musza cię utrzymywać i nie mają prawa wyrzucać cię z domu!

Gość Lulubabe
Boje się że wyląduje na ulicy ... oprócz rodziców mam tylko ciotke ale ona w stanach siedzi i nie widziałam jej chyba z 10 lat...

Gość Lulubabe
Ale studia kosztują. Nawet jeśli dostane się na dzienne to wątpie bym była w stanie opłacić mieszkanie jakieś, mieć co jeść i opłacać studia

Gość takajedna89
Jeśli masz tam meldunek to nie mają prawa wymeldować Cię bez Twojej zgody i Twojego podpisu. Ja jak się dobrowolnie wyprowadzałam od rodziców to musiałam z nimi jechać do urzędu i osobiście podpisać że chcę się wymeldować. Masz prawo przebywać w tamtym mieszkaniu. Jeśli Cię nie wpuszczą- dzwoń po policję. Jeśli nie będzie Cię w domu dłużej niż pół roku to mają prawo wymeldować Cię bez Twojej zgody. Jeśli zdecydujesz się nie wracać to idz do faceta, skoro przez niego Cię wyrzucili. Alimenty masz prawo pobierać do 25 roku życia jeśli się uczysz i dostaniesz do nich prawo.

Gość marlut
dzisiaj matka siedzi sama schorowana w domu,jej ukochany synuś wyprowadził się daleko stąd,ojciec zajęty swoimi sprawami.widujemy się w świeta,a mamy do siebie 5 minut.ot życie..........

Gość takajedna89
Będziesz od nich dostawać alimenty i idz do pracy i na studia zaoczne- zarobisz 1200zł netto, szkoła ok 400zł, wynajęcie pokoju lub akademik ok 300zł i dasz radę! Ale MASZ PRAWO TAM MIESZKAĆ, NIKT BEZ TWOJEJ ZGODY CIĘ NIE MA PRAWA WYMELDOWAĆ! JAK DO DOMU NIE WPUSZCZĄ TO DZWOŃ PO POLICJĘ! TAKIE JEST PRAWO.

Gość to wszystko zależy...
Twoi rodzice mają obowiązek Cię utrzymywać do 25 roku życia, jeśli się uczysz. Więc idź na policję i albo rodzice będą musieli przyjąć Cię do domu z powrotem, albo wystąpisz z powództwem do sądu o alimenty. Także do dzieła :)

Gość marlut
a po cholerę jej tacy rodzice?zaciśnij zęby i radz sobie sama.wierz mi-życie samo wyrówna rachunki.

Gość a dlaczego nie pójdziesz
do tego swojego faceta?

Gość to wszystko zależy...
życie tak wyrówna rachunki, że wyrachowani rodzice podadzą córkę do sądu o alimenty dla siebie, jak im się nóżka podwinie i dziewczyna będzie płacić. znam takie sytuacje z życia, że porzucone dzieci płacą teraz na tatusiów i to jest legalne. więc albo niech dziewczyna ciągnie od rodziców alimenty, albo niech chociaż zgłosi ten fakt na policję i całkowicie się od nich odseparuje, najlepiej pozbawiając ich sądownie jakiejkolwiek władzy nad nią, o ile jeszcze ją mają, żeby za parę lat w razie czego miała dowody, że się jej wyrzekli i nie ma obowiązku ich utrzymywać.

Gość marlut
ja miałam trochę lepszą sytuację ,bo kasę na internat dawał mi ojciec,najbardziej przykro było w wigilię,ale co cię nie zabije to cię wzmocni.

co takiego jest w tym Twoim chłopaku że go nie lubią? Boże nie rozumiem takich ludzi:O:(

Gość zazdrość i tyle
a dlaczego nie pójdziesz do tego swojego faceta? bo to jej chłopak a nie narzeczony z którym planowała JUŻ zamieszkać chyba... dziewczyna jest dopiero w liceum, raczej w tym wieku nie planuje się jeszcze mieszkać z chłopakiem

no ale jest w podbramkowej sytuacji a nie snuje sobie plany na przyszłość czyż nie? moim zdaniem mógłby jej zaproponować dopóki czegos nie znajdzie

co za beznadziejni rodzice:O ja tez sie dołączam do pytania : co tak ich denerwuje w Twoim chłopaku? Nie mozesz u niego narazie zamieszkac?

Gość zazdrość i tyle
jeśli ona jest w liceum to zakładam ze chłopak jest w podobnym wieku i zapewne mieszka z rodzicami i rodzeństwem- zatem nie ma prawa sprowadzać do domu "obcych" ludzi żeby tam mieszkali chyba ze jest on juz samodzielny, pracuje, zarabia i sam mieszka to inna bajka

Nie wyobrazam sobie takiej sytuacji:O Co to za rodzice, Boze swiety! jasne, ze musza Cie utrzymywac tak dlugo jak sie uczysz.

Gość marcela2222222222222
hej misiu. nie przejmuj sie bedzie dobrze;* az mnie sciska za serce... bylam w prawie takiej samej sytuacji. gdybys nic nie wymyslila ja Ci moge pomoc. Mieszkam w anglii - moge przenocowac az nie znajdziesz pracy albo i dluzej. daj znac gdybys brala ta opcje pod uwage. mysle ze jedynie za granica ulozysz sobie zycie w takiej sytuacji bo w polsce bedzie b. ciezko. wiem bo sama to przerabialam. trzymaj sie goraco i nie przejmuj... kiedys bedziesz najszczesliwsza na swiecie, ze tak sie stalo.

Gość sddss
dzwon na policje!

Gość 22344234
Prawo jest takie, ze czlowiek w kazdym wieku moze pozwac najblizsza rodzine o alimenty. Nawet jakbys miala 30 lat i byla bez srodkow do zycia, mmasz spora szanse na wygranie sprawy, jesli rodzice maja dobre dochody, bo jest obowiazek pomagania przez rodzine. Rodzice maja tez obowiazek utrzymywac cie podczas studiow, i w ogole okresu nauki, do bodajze ukonczenia 25 lat. Wiec jak najbardziej -= pozwij ich o alimenty, te sprawy sa rozstrzygane bardzo szybko. Wyrzucic cie tez nie mieli prawa, bo na pewno bylas tam zameldowana na stale - wysttarczy ze wezwalabys policje, musieliby cie wpuscic. Tylko jak mieszkac w takim domu, to inna sprawa...

Gość marlut
no własnie-jak mieszkac w takim domu?