Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zdezorwientowanaaa20

endokrynolog pytanie

Polecane posty

czesc, jutro ide po raz pierwszy do endokrynologa. jak wyglada taka wizyta? czy lekarz bada? czy tylko robi wywiad? jesli bada to w jaki sposob? pomozcie prosze, stresuje sie:(

Gość wchodzisz, rozbierasz sie od
pasa w dól i Twoja rola sie kończy

powaznie? u endokrynologa trzeba sie rozbieraC?

Gość JolaOlaLaA
Trzeba, nie gol sie przed wizyta, bo moze byc tak, ze sprawdzi Twoje owlosienie.

a jesli mam okres?1 bo aktualnie mam.

Gość wchodzisz, rozbierasz sie od
dokładnie tak, żadnej depilacji. nawet wasik zostaw jesli takowy ci pod nosem rosnie. dla lekarza, kazda wskazowka na wage zlota i na tym on bazuje, diagnoze stawia

ok. a biust? tez trzeba pokazac?

Gość biust tez wazny
kazdy szanujacy sie lekarz, bada pacjence rowniez biust. z ta miesiaczka to sie nie wychylaj, tampon wloz i udawaj, ze wszystko ok

troche sie teraz obawiam. myslalam,ze to "normalny" lekarz. nigdy nie bylam u ginekologa i mam pewne obawy;/

Gość endokrynolog
majacy specjalizacje ginekologiczna na poczatku przeprowadza z toba wywiad (pyta o choroby,przyjmowane lekarstwa,pyta o choroby występujace w twojej rodzinie),potem zaprasza cie na fotel ginekologiczny i bada czy wszystko w porzadku.Nie wiem skad jestes ani do kogo wybierasz sie,ale pisze jak to wyglada u endo-gina w Krakowie:) Jesli masz miesiaczke to pewnie odpusci ci badanie (ale nie wiem tego na pewno,bo ja zawsze trafialam,gdy bylo po:) ).Prawdziwy specjalista powinien rowniez zbadac piersi-jak kazdy dobry ginekolog. Wizyta u tegoz specjalisty jest bezbolesna,zaleci ci badania odpowiednie i tyle.Powodzenia!:)

Gość niemal kazdy lekarz
bada piersi, no chyba ze jest kobieta to sobie czasem odpuszcza, wiec nie ma tu akurat znaczenia czy ma specjalizacje gina, endo czy inter :p

z tego co wiem to "sam" endokrynolog. nie ginekolog-endokrynolog. ide tam z wynikami tsh. boje sie:((

wlasnie ide do kobiety.:) wiec mam nadzieje,ze troche mnie bede zestresowana. ale mimo to obawiam sie;/

Gość jfklwjfehfkerfe
Jeżeli to ginekolog-endokrynolog to na pewno zechce też zrobić normalne badanie ginekologiczne. natomiast jeżeli lekarz jest po prostu endokrynologiem, to nie (natomiast na pewno dostaniesz od niego skierowane do ginekologa). Ja leczę się u endokrynologów i mniej więcej wiem jak te wizyty wyglądają. Nie trzeba się absolutnie rozbierac (chyba, że to też ginekolog). badanie polega na wywiadzie z pacjentką, z tymże pytania są nieco intymne i krępujące, np. o miesiączkę (pytają o szczegóły, czy skąpa, czy obfita, czy bywają skrzepy, plamienia, kiedy była pierwsza, itp). zapyta na pewno o owłosienie (czy nie ma go w nadmiarze, a jeśli tak to gdzie), poza tym wzrost, waga, czy nie było problemów nadwagą i parę innych pytań mających na celu zdiagnozowanie zaburzeń hormonalnych. Ogólnie do przeżycia, ale rozmowa z obcym facetem o szczegółach miesiączki i o włoskach na brodzie czy wokół sutków jest lekko krępująca:) A i przygotuj się na badania krwi, tych może być sporo. Mi endokrynolog zalecił cztery badania w ciągu cyklu, czyli co tydzień miałam pobieraną krew. I do ginekologa na pewno i tak każe iść i wrócić z wynikami.

Gość gość
na pewno przed pierwszą wizytą się nie stresuj. Podczas pierwszej wizyty lekarz będzie chciał cie poznać. Przeprowadzi z tobą rozmowę, wypyta ci o twoje przebyte choroby, o zabiegi medyczne, itp., potem przejdzie do badania. Ja byłam u endokrynologa w centrum medycznym http://ultramedic.com.pl/ w Bielsko-Białej. Tam jestem spokojna bo wiem że każde badanie jest wykonywane profesjonalnie.