Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Ruda - niezalogowana

Czy muszę ochrzcić dziecko w mojej parafii?

Polecane posty

Mieszkamy z moim partnerem bez ślubu. W lutym urodzę nam dziecko. Czy chrzest muszę załatwiać w mojej parafii? Kiedyś słyszałam, że ksiądz musi wyrazić zgodę na to by dziecko było ochrzczone w parafii, w której obecnie mieszkamy. A jak nie wyrazi zgody to co?

Gość Samsung................
Nie musi wyrażać żadnej zgody

Gość szuszarka
Tez. by mnie to interesowało. Mam kuzyna, który jest ksi.ędzem - jeśli on by mi dziecko ochrzcił, to bedzie ochrzczone, jak nie - nie

Gość nie musisz w swojej parafii
tylko pytanie po co chcesz ochrzcic dziecko ? w jakim celu ? skoro trwasz zwiadomie w grzechu jak myslisz po co chrzest ?

Dokumenty zostają tam gdzie dziecko zostaje ochrzczone.A co do rodziców to najlepiej iść do księdza i zapytać co trzeba dostarczyć.Ale myśle że tylko akt urodzenia,pozwolenie z parafii chrzestnych ze mogą być chrzestnymi i na koniec kartki od spowiedzi rodziców i chrzestnych.

Gość szuszarka
Ruda - nie musisz sie nikomu tlumaczyć. To twoja sprawa. chcesz ochrzcic dziecko, nie masz ślubu i nikomu nic do tego.

Jak ja słysze o tych wszytskich kartkach do spowiedzi.... krew mnie zalewa! Jestem wierząca! Ale jak widzę ten cały kler - to mi się drobne w kieszeni nie zgadzają..... Chcę, aby moją małą ochrzcił jakiś normalny ksiądz. (a takiego mam tylko jednego:P - niestety to moja parafia)...

Gość drabina-bez-szczebli
Aby ochrzcić dziecko wystarczy nawet 1 osoba... ksiądz nie zrobi ŁACHY przyjmując je do grona wiernych

Wyobraźcie sobie, ze mojej znajomej dziecku ksiądz odmówił chrztu, bo nie ma ślubu... I mało tego! Zakazał sąsiednim parafiom ochrzcić to dziecko... Rodzice jeździli po pobliskich parafiach i słyszeli: "Ochrzciłbym, ale nie chcę wchodzić w konflikt z ks. Hubertem". Paranoja

Jak o tym wszystkim myślę, jestem coraz większą antyklerykalistką!!

Idź do innej parafii i po problemie:) Moi znajomi tak zrobili bo ksiądz zażyczył sobie kupe kasy za chrzest a ich nie było na to stać.

Gość szuszarka
najlepiej idx do tego księdza i powiedz, ze chciałas ochrzcić dziecko i jakie dokumenty bedą potrzebne. Udaj głupa, niech on ci wszystko powie. Jak spyta, czy należysz do jakiejś parafii i dlaczego nie tam, to powiedz, że sie z ksiedzem potrzaskałaś albo ze slubu nie macie albo co tam chcesz. Najwyżej cie odesle z kwitkiem, ale jak laski mówią, ze nie trzeba żadnej zgody i mozna ochrzcić gdzie indziej, to pewnie tak jest

No tak, Samsung, bo cenniki to takie w kościele, że ja pierdziuuu.:P "Co łaska - ale nie mniej niz dwie stówy" :P

Gość prawiczy prawiczek 28
Olej księdza. Jak chcesz je chrzcić to idź tam gdzie to zrobią.

Najchętniej to bym w ogóle z moim proboszczem nie gadałą, ale jak trzeba będzie to do niego pojadę.. ;| Ogólnie na chrzcie moich braci bliźniaków ten ks. byl pijany... jak mnie wkurzy to mu swoje przypomne ... :P

Ja miałam takie przeboje z księdzem jak brałam ślub :( Ponieważ ślub był w "trzeciej " parafii ( ani mojej ani męża ) to zażyczył sobie 100 zł ( 5 lat temu ) za zaświadczenie że byłam u komunii i bierzmowania.jak mu powiedziałam że mam tylko 50 zł to mi nie chciał wydać.Jak go zapytałam to co mam powiedzieć księdzu w parafii w której będziemy brali ślub ( była to sąsiednia parafia) to powiedział mi że da mi to zaświadczenie ale żebym mu doniosła resztę pieniędzy.do tej pory nie zaniosłam i nie zamierzam:P a pozwolenie na ślub załatwił mój mąż w swojej parafii za 50 zł .ten w mojej wołał 500 za takie pozwolenie.

Zdesperowana- to pewnie zależy od proboszcza

Gość gość
Te kwoty nie wiem za co im sie juz dawno pomylilo kim sa i komu sluza