Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość miskatyska

ROZEJSCIE SIE SPOJENIA w ciąży

Polecane posty

Gość miskatyska

Mam pytanie...juz od 18 tyg boli mnie spojenie i to dość mocno...ide zaniedługo do ortopedy, wie ktos jak wygląda badanie i czy ortopeda wypisuje zaswiadczenie dla gina ?? Ogólnie interesuje mnie podejscie lekarzy do tego problemu.... Dodam ze jestem osoba wysoka a przez ten ból mam duze problemy z chodzeniem spaniem...i ogólnie z prostymi czynnosciami

Gość przerpaszam ale nie za bardzo
wiem o co chodzi. mozesz troche szerzej opowiedziec o tej przypadlosci?

Gość miskatyska
O ból spojenia łonowego w ciąży które czasem sie rozchodzi !

Gość miskatyska
up up

Gość kjkljkjl
mi polozna powiedziala ze wystarczy ze po domu bedziesz sie sciskala dosyc szerokim szalkiem bardzo ciasno, powinno byc ok, taki szalik dziala dokladnie tak samo jak pas,

znalazłam to na jakimś forum "Prenumeruję gazetkę "Mamo to ja", właśnie przyszedł wczoraj sierpniowy numer i wieczorkiem sobie czytałam.Pod koniec czytając dział-Zapytaj doktor Renatę-zwróciłam uwagę na temat "Ból podbrzusza".Kobieta pisze ,że jest w 32 tyg.ciąży ,zaczęła odczuwać uporczywe ,tępe bóle w podbrzuszu i ,że okazało się ,że to ból spojenia łonowego.Pyta czy to niebezpieczne. Odpowiedź pani doktor-cytuję-"Połączenia między kośćmi miednicy rozluźniają się w ciąży pod wpływem estrogenów-dzięki temu dziecku łatwiej przyjść na świat.Zdarza się,że rozluźniają sie za bardzo i dochodzi do rozejścia się spojenia łonowego.Dziecku to nie zagraża ,ciężarna może jednak odczuwac ból w okolicy kości łonowej,promieniujący w kierunku krzyża i ud.Dolegliwości nasilają się podczas wstawania,chodzenia,dźwigania,leżenia na boku,w czasie ucisku na spojenie łonowe.Mogą być tak silne ,że uniemożliwjają chodzenie-na szczęście zdarza się to bardzo rzadko.Najlepiej ograniczyć wysiłek fizyczny i stosować przepisane przez lekarza srodki bólowe.W wyjątkowych przypadkash potrzebny jest pas stabilizujący miednicę."-koniec cytatu-Jeżeli jakoś mogłam pomóc to bardzo się cieszę,pozdrawiam"

Gość miskatyska
Dzięki :) Ciekawa jestem czy któras z dziewczyn była z tym u ortopedy...i jak wygladało takie badanie...gin potrzebuje zaświadczenia zeby mógł wystawiać mi L4...bo niestety nie jestem w stanie pracowac.....tym badziej ze musze na 4 pietro na nogach isc a potem siedze 8 godzin....a ból niestety przeokrutny jest....

Gość miskatyska
up

Gość miskatyska
upup

Gość llllllllllll
ja osobiscie na to zwolnienia nie dostalam, tylko pas, ktory mialam nakladac po przyjsciu do domu, tez mam prace siedzaca 9.5 gdz..jezel chcesz mozesz zkladac ten pas w pracy, jezeli masz takie warunki,w 3 trymestrze najgorsze sa noce, kiedy w ogole sie nie ruszasz i trzeba wstac do toalety..bol jakby ktos ci mlotkiem walil w miednice..w dzien jest sa jeszcze jeszcze, wlasnie przez to ze chodzisz ( nie mowie o marszu czy bieganiu, ale lekki spacerek jest wskazany, w pracy kiedy siedziesz zastygasz dlatego przy poruszaniu boli cie bardziej, ) .. a zakupy zostaw mezowi;)

Gość miskatyska
A dlaczego nie dostałaś zwolnienia ?? Byłaś może u ortopedy z tym ?? jezeli tak to jak wygladało badanie ??

Gość anjaaaa2633
mnie bolalo ale z 3 tygodnie przed porodem dopiero

Gość miskatyska
Czy miał ktoś jeszcze problemy ze spojeniem ?

Gość miskatyska
upup