Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość solllikaa

Present perfect - pomoc

Polecane posty

Gość solllikaa

czy ktoś moglby mi przetlumaczyc na chlopski rozum ten czas ? ucze sie sama w domu i nic z tego nie rozumiem:o

Gość hmmmmmsmsssa
jak napisac 5 dni temu jechalam na rowerze?:D i jak to wyglada na angielskim przykladzie ?

Gość life is ful of zasadzkas
Podmiot + have/has + III forma czasownika. Stosuje się, gdy mowa o czynności niezakończonej lub mającej wpływ na obecną stuację, i nie jest podawany moment dokonania tej czynności. Np.: I've been waiting for you for almost an hour! - do kogoś, kto właśnie nadszedł. I've been to London twice. Ale już: I was in London twice this year.

Gość tak jak wyżej
Czasu tego używa się w czynnościach, które rozpoczęły się w przeszłości i albo mają swoją kontunuację w teraźniejszości, albo skutki tej czynności trwają do teraz. Np. Objadałaś się i przytyłaś, i nawet jeśli teraz już się nie objadasz to nadal jesteś gruba :D Czaisz :P (nie bierz sobie tego do siebie)

czas który opisuje rzeczy, które zrobiłaś w przyszłości i trwają do tej pory, albo które się wydarzyły i teraz są ich konsekwencje

Gość nakarmimy pieski
to akurta present perfect continuous raczej jak od 2 dni jezdzie na rowerze... present perfect faktycznie ma wplyw na terazniejszosc, ale np: I have been to China 3 times so far. Bylem 3 razy w Chinach (w ciagu swojego zycia, ktore sie jeszcze nie skonczylo). Ale I was in China last year - czas past simple, bo podane jest kiedy. Have you seen Kate?? Czy widziales Kasie? (pytamy np pracownika, ktory mogl widziec kolezanke w ciagu dnia) I saw her yesterday but not today. Widzialem ja wczoraj, ale dzis nie. Znow past simple, bo podane jest kiedy.

Gość solllikaa
a np zawsze dodajem koncowke ed ?

Gość solllikaa
wiem wlasnie ze trzeba dodawac III forme czasownika i ze I have/ I haven't/ Haye you? She has/ She hasn't, Has she? itp mam problem z tymi koncowkami i odpowiednim czasownikiem i ogolnie pojecie kiedy uzywa sie tego czasu:( az tak gramatyki nie musze znac idealnie bo to nie do szkoly jest mi potrzebne tylko do pracy..

Gość solllikaa
czyli jak czasownik nie ma III formy to dodajemy koncowke ed ?

Gość solllikaa
moglby mi ktos napisac kilka zdać po polsku zebym mogła sobie przetlumaczyc na angielski i dac wam do sprawdzenia jesli macie chwile:) najbardziej mi zalezy na zdanniach przeczacych i twierdzacych:) np Ona nie przeczytała tej książki lub My nie bylismy w Paryżu

Gość solllikaa
dzieki:) mam w slowniku troche:) ale fajnie jest i nasza wymowa:)n dzieki

Gość nakarmimy pieski
1.Juz wieki nie pilam coca coli 2. Nigdy nie bylismy w Barcelonie. 3. Jestem przeziebiona od 3 dni 4. Wlasnie wrocilam z pracy 5. Nigdy nie prowadzilem samochodu

Gość solllikaa
a jeszcze mam pytanko sa dwa zdania We haven't seen this movie. Nie widzieliśmy tego filmu. i We have never been to Italy. Nigdy nie byliśmy we Włoszech. dlaczego w pierwszym jest we haven't a w drugim we have?

Gość nakarmimy pieski
w pierwszym jest przeczenie we have not been w drugim masz okreslnik never i wtedy nie ma not, bo w angielskim jest zasada jednego przeczenia :)

Gość solllikaa
i to zdanie She's never seen Paul before. powinno chyba byc She hasn't ? chyba ze she's to jakis dziwny skrót ?

Tego czasu używamy jeszcze kiedy chcemy opowiedzieć o naszym życiowym doświadczeniu, tylko że nie podajemy czasu bo nie chcemy albo nie pamiętamy. Byłam w Australii-I have been to Australia. Złamałam nogę-I have broken my leg. Been i broken to tzw past participle, czyli czasowniki z III kolumny.

W angielskim jak masz przysłowek częstotliwości never to on sam w sobie jest zaprzeczeniem i nie dodajesz już wtedy not.

Gość to ja Ci to wytłumacze tak
od A do Z ;) Spisz sobie to i sie naucz. PRESENT PERFECT jest to czas przeszły niedokonany. użycie czasu: 1) kiedy opisujemy czynność wykonywaną w przeszłości, która ma bezpośredni kontakt z teraźniejszością, może nawet trwać w chwili obecnej. 2) czynność wykonywana w przeszłości, zakończona, której efekty są widoczne w tej chwili 3) jest to czas "nieosadzony w czasie". konstrukcja: podmiot+have/has+ III forma czasownika np: I have already wreaten a letter. okoliczniki czasu: "already" "just" "yet"- jako "jeszcze" w pytaniach i przeczeniach. "never"- ciągłość z przeszłości do terażniejszości. "ever" "since" "for" "so far"

Gość solllikaa
I never driven a car? I already back from work? :( We have never been in Barcelona? I have a cold..? nie wiem :( popraw mnie:)

to she's to ten 'dziwny skrót' tak samo jak I have - I've You have- you've he has- he's

Gość solllikaa
aa czyli she has :D ok! dzieki wielkie:) juz cos wiecej zalapalam, zapisalam sobie wszystko:) jeszcze mam problem z koncowkami ed huh

po prostu naucz sie tabelki nieregularnych czasownikow, a do calej reszty, ktore nie naleza do tej tabelki dodawaj koncowke -ed. To co Ci napisalam to wiadomosci, ktore dostalam od naukowca, wiec nie sa bledne i polecam sie tego nauczyc, bo to pomaga zrozumiec czas. Okoliczniki czasu sa bardzo przydatne bo wskazuja okreslony czas i sa niejako"sciagawka" jaki nalezy uzyc ;)

Gość fanka pali kota
dyrektore nie wiesz to sie nie wypowiadaj twoj przyklad to akurat present perfect continuous Czasu uzywamy : - opisując nasze przeżycia I have never eaten Chinese food, I've been here several times - czynności zakonczone w niedalekiej przeszlosci I've just read this book - czynnosci zakonczone ktore maja wplyw na terazniejszosc I've broken my leg - do wyrażenia czynności, która zaczęła się w przeszłości i trwa do chwili obecnej I've known her for years

Written a nie wreaten. Nie ma czegoś takiego jak wreaten. Takie czasowniki jak play,park, look, reply,walk, decide, arrive, notice, appeare, show, collect, ask, open,start, finish i inne są czasownikami regularnymi i w czasie present perfect dodajemy do nich końcówkę -ed lub -d.

Gość fanka pali kota
a tak w ogole to polecam strone anglozof.com tam wszystko jest swietnie wyjasnione

Patitka- tak, tak "written" oczywiscie!!! Przepraszam za pomyłkę i dzieki za poprawke. Upss.