Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

taka j.

rozszerzanie obrączek

Polecane posty

witam, moja obrączka jest trochę za ciasna i myślę o jej rozszerzeniu, teraz jest zima, jak to wygladą latem, chodzi mi o to co się dzieje z palcami, ta obrączka będzie jeszcze ciaśniejsza czy przeciwnie? mam grawer wewnątrz i na zewnątrz, czy przy rozszerzaniu stanie się coś z tymi grawerami, chodziło mi o rozszerzenie o jeden numer

Gość Inna PM
Pod wpływem ciepło metale się rozszerzają- ale latem dłonie puchną tak samo jak w ciąży. Dlatego obrączka bywa ciasnawa. Złotnik rozszerzy obrączkę w miejscu gdzie graweru nie ma. Chyba że obejmuje cała wewnętrzną i zewnętrzną powierzchnię. Btw ciekawa jestem jak wygląda ten grawer tu i tu;-)

Gość do Inna PM
wiesz może jak wygląda kwestia zmniejszenia?

Gość Inna PM
Chyba podobnie. Moja obrączka przy odbiorze była ciut za duża. Zmniejszoną odebrałam po dwóch dniach. Nie było żadnego problemu.

Gość ulabula
ja zwezalam pierscioenk zareczynowy o poltora rozmiaru u tego samego jubilera u ktorego byl kupowany to, co pozostalo po "wycieciu" oczywiscie mi zwrocono co do obraczek - nie ma problemu ze zwezaniem czy poszerzaniem jezeli nie maja wzorkow, szlaczkow itp. jezeli maja, to wtedy mozliwosci jubilera sa ograniczone ale mysle ze o 1 rozmiar to zaden problem