Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość rockfan1

Ma ktoś kolczyka tragusa?

Polecane posty

Gość rockfan1

zastanawiam się czy przebić sobie, tylko chce to zrobić sama, bo nie mam innej możliwości ;/

Gość Nie rób sama
za duze ryzyko

Gość rockfan1
jak dobrze go przebić?

Gość a co to
takiego ?

Gość rockfan1
wtf?

Gość rockfan1
ale tak sie napaliłam że musze to zrobić ;/

Gość rockfan1
jak zle przebije to klapa, ale warto spróbować,

Gość rockfan1
chce bardzo spróbować, możesz mi dać szczegółową instrukcję?

Gość rockfan1
nie wchodzi mi ta strona

Gość rockfan1
da mi ktoś szczegółową instrukcję?

Więc przytoczę Ci wypowiedź profesjonalnych piercerów na ten temat: "To jest tzw. tragus. Jedno z boleśniejszych przekłuć ucha (podobno najboleśniejszy jest antitragus, ale nie sprawdzałem osobiście). Goi się około 8-12 tygodni. Przez cały ten czas (a szczególnie przez pierwsze 2 tygodnie) musisz pilnować higieny przekłucia. Dotykać wyłącznie rękami umytymi i wytartymi w papierowy ręcznik (NIE w ręcznik wielorazowy - wiesz ile tam jest bakterii?), przemywać kilka razy dziennie octeniseptem lub naparem z szałwii i rumianku (a najlepiej na zmianę tym i tym), czyścic kolczyk wacikiem nasączonym jednym z tych płynów (nie wyjmując go - wyjąc możesz najwcześniej po 8 tygodniach), tak, aby usunąć z niego strupki surowicy. Przez pierwsze kilka dni nie możesz myc włosów (dlatego umyj je przed zabiegiem), potem musisz myc je regularnie, żeby mnożące się na nich bakterie nie zakaziły przekłucia. Zagrożenia: zakażenie, migracja, przerost blizny (zwykły, ziarninowy - tzw. dzikie mięso - lub keloid). Wyrwanie jest mało prawdopodobne, ale możliwe. Oczywiście jeśli pójdziesz byle gdzie, a nie do sprawdzonego studia piercingu, możliwe jest też krzywe wykonanie kolczyka, intensywne krwawienie i zakażenia w czasie zabiegu (w tym HIV, HBV, HCV i wiele innych wirusów). Jest to kiepskie przekłucie na zimę, ponieważ: 1. bez czapki możesz odmrozić sobie przekłucie - będzie bolało i o wiele wolniej się goiło, zwiększy się ryzyko zakażenia; 2. na czapce bardzo szybko mnożą się bakterie przeniesione z włosów i skóry głowy. Wiem coś o tym, bo ostatnio na dobrze wygojonym, rocznym helixie zrobił mi się ropień gronkowcowy - właśnie po przepoconej czapce... :/ Aha, no i oczywiście - do czasu wygojenia nie możesz słuchać niczego przez słuchawki - nieważne, czy takie wkładane do ucha, czy większe. Rozmawianie przez telefon trzymany przy tym uchu też odpada. Chcesz być piękna - to cierp... ;) Odpowiedziano: 2010-01-20 23:47:08 Tragus? Już chyba każdy wie, że przekłucie powinien wykonywac profesjonalista, który zakłada jałowe kolczyki i potrafi posługiwac się jałowym sprzętem, używa jałowych rękawiczek podczas zabiegu i jednorazowych igieł. Powikłania i zagrożenia jak przy każdym innym przekłuciu ucha. Najczęściej zakażenia. Inne powikłania naprawdę bardzo rzadko. - infekcja bakteryjna, wirusowa, grzybicza, pierwotniakowa - alergia na kolczyk - przerost ziarniny - keloid - przerost blizny - migracja (tragus dośc czesto migruje) - ryzyko, że ozdoba wpadnie do kanału słuchowego - wyrwanie kolczyka Każde przekłucie ciała jest w jakimś stopniu bolesne, ale to należy do mniej bolesnych. W okresie gojenia ranka też boli. Tragus goi się 3-6 miesięcy. Dla mnie było to przekłucie mniej bolesne niż helix, 1/10 goiło się bardzo ładnie, jakoś tak ze 4 miesiące. Oczywiście, przez pierwsze tygodnie nie można spac na tym uchu."

Enfant Terrible .... 🖐️ słodko-gorzka insulina - oczywiscie ze tak, w dodtaku kolczyk najpierw musi byc ze stali chirurgicznej, dopiero po calkowitym zagojeniu zmieniasz na normalny,

Gość rockfan1
jaka długosć kolczyk musi być?

Gość rockfan1
nie kłóćcie się.

Gość tralarala
hahahhahahahhahah bawicie mnie! Ja mam 16 lat i wczoraj zrobiłam sobie tego całego tragusa.. strasznie mnie korciło a jak to nastolatka wiecznie nie miałam kasy na pójście do profesjonalisty.... czy bolało? samo przebicie TAK! zadbałam o sterylny obszar gdzie wykonywałam tego oto kolczyka...i udało się! kolczyk wygląda ślicznie :) do dzisiaj nic mi nie napuchło ale może to kwestia czasu... jednak jestem dobrej myśli :P ja zrobiłam sobie sama ale jeśli nie macie pewnej ręki i silnej woli to udajcie się do salonu :* pozdr