Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Nie wiedzący, nie wierzący

Problematyczne Święta - co robić??

Polecane posty

Witam, problem polega na tym, że jestem z dziewczyną i będą to "nasz pierwsze Święta"... no właśnie :O Ona i jej rodzina to katolicy, obchodzą te Święta normalnie a ja jestem zagorzałym ateistą i byłem w takiej rodzinie wychowany. Niedawno doszło do spięcią, ponieważ na pytanie jej rodziców czy przyjdę na wigilię odpowiedziałem nie. No i wybuchła wielka afera, dziewczyna z matką dosłownie objechały mnie za to, że jak tak można ? :O Czy nie mogę mieć prawa spędzić tych dni tak jak ja chcę ? Czy muszę się zmuszać? Przecież szczytem hipokryzji byłoby obchodzić katolickie święto, gdy jest się ateistą :O na nic nie zdały się moje tłumaczenia i wyjaśnienia. Poza tym czego jak czego, ale nie trawię takich oficjalnych rodzinnych nasiadówek :O P.S. mamy oboje po 24 lata, ona mieszka z rodzicami ja sam.

Gość ehhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
To Ty spędź święta ze swoją rodziną, jak zawsze, a ona ze swoją po katolicku :) To chyba najlepsze rozwiązanie.

Gość counting color
nie badz gnoju egoistą piepszonym

Gość ollllllo
hmmm, moj tez ateista ale przy stole sie pojawia zeby wypic i sie najesc i wszyscy sa szczesliwi:),taki kompromis, nie modli sie ani nie dzieli oplatkiem ,po prostu jest

Gość masz racje,
gdzie tu tolerancja, w ogole dziwi mnie to. ja jestem z facetem 4 lata i tak kazde spedza wigilie osobno ja z moimi rodzicami on ze swoim tatą, przyjdzie do mnie poznym wieczorem i tyle.

Gość spędźcie święta osobno
to tylko 2 dni 🖐️

Gość bhhou9
wiesz,co?ja jestem z katolickie rodziny i mam mdłości na samą myśl o takich sztucznych świętach.Uważam,że każdy powinien się dobrze czuć i robić to co lubi mój mąż haruje ciężko w pracy,dla mnie najważniejsze jest,żeby wypoczął w święta i podjadł sobie to,co lubi

Nie spędzę świąt ze swoją rodziną, ponieważ rodzice nie żyją a była to moja jedyna rodzina. od 3 lat spędzam te 3 dni sam ze sobą i jest z mi z tym dobrze, dlaczego muszę to zmieniać? nie jestem egoistą, po prostu nie chcę nikogo urazić podczas wigili swoim zachowaniem (obojętnym na katolickie zwyczaje) i nie potrafię robić dobrej miny do złej gry

Gość bhhou9
zażyczył nawet sobie,żebyśmy telefon wyłączyli w święta,żeby nikt nam nie zawracał gitary,i tak będzie

a ja uwazam ze jak sie nawet jest takim zagorzalym ateista to chyba nic nie szkodzi zasiasc z przyszlymi tesciami do stolu i zjesc wspolnie smaczny posilek.

Ja też mam w dupie zwyczaje, bo jestem niewierząca, ale żarcia to bym sobie nie odmówiła. Ogarnij się, jesteś w wieku po-studenckim, na wizję darmowego żarcia, które zrobi się "samo" powinieneś reagować entuzjastycznie! Może się jeszcze na prezent załapiesz i skarpetki dostaniesz? Nie ma co wybrzydzać. W Twoim wieku siedziałam sobie jeszcze na uczelni :P i poszłabym na dowolne święta dowolnej religii, żeby załapać się na jedzenie!

Gość spędźcie święta osobno
no tak, 3 dni :D ale co ja o tym mogę wiedzieć, dla mnie święta to zwyczajny dzień

Gość bhhou9
mój mąż też jest niewierzący i ja go rozumiem

nie brakuje mi jedzenia, a iść po to żeby się najzwyczajniej nażreć ? :O chamskie i prostackie :O

Nażreć i po skarpetki :P Trochę luzu. Masz 24 lata, a jesteś bardziej sztywny od mojej martwej prababci :P

Nie jestem sztywny, po prostu mam swoje zdanie i własne zasady których nie łamię... dlaczego tak wielu ludziom trudno to po prostu zaakceptować ?

Gość przeciez Cie nie zaprosili
na pasterke. Tylko na darmowa wyzerke :D

chamskie i prostackie to jest odmowic zaproszenia rodzicom Twojej dziewczyny. Tu tu z kultura nie wyskakuj, jak sie nie znasz :classic_cool:

a skoro jest Ci dobrze samemu ze soba, to po co jestes w zwiaku w ogole? :P

Gość gfgsdvkmsvdhgosv
a pomyślałeś chociaż przez chwile jak to odbiera twoja dziewczyna. ona chyba wie, że jesteś ateistą, może poprostu chciała spędzić z ten dzień i z tobą i z rodziną. strasznie egoistycznie do tego podchodzisz. ja jestem katoliczką i nie lubie świąt, nie lubie karpia nie jadam kapusty z grzybami a odkąd wyrosłam z lalek prezenty dla mnie to zmora wymyślania co chcieć i co komu dać.

Gość toja i
chamskie i prostackie tez jest namawiane kogos na sile do czego na co mnie ma ochoty rozni sa ludzie i nauczmy sie tego szanowac jeden jest sztywny inny zartownis ale to nie znaczy ze ktorys z nich jest gorszy tak samo z upodobaniami jak chlopak nie lubi swiat to po co ma je obchodzic ja jak nie lubie bogosu to go nie jem i tyle

Gość bhhou9
święta to niepotrzebne szarpanie domowym budżetem

Gość kleeerraaa
a pomyślałeś co będzie gdybyś chciał się z nią ożenić!!! Ona napewno zechce ślubu kościelnego a przy dzieciach chrzty, komunie...zaproszenia z podobnych okazji, no i każde święta powtórka z rozrywki!!!poszukaj dziewczyny ateistki i tyle albo się dostosuj, nie musisz sie modlić ale od przełamania opłatkiem i składania życzeń korona Ci z głowy nie spadnie, mnóstwo ludzi obchodzi świeta będąc ateistami...Bóg się nie obrazi :)

Gość Facet jakich malooo
Ja pierdole gosciu ale masz problem. ZAUWAZYLEM ZE ATEISCI CHOLERNIE AFISZUJA SIe ze swoim wyznaniem, och i ach jaki to on zajebisty bo nie wierzacy HUJ NAS TO OBCHODZI.. zachowaj to dla siebie i zyj dalej. PROBLEM WIELKI polamac sie jebanym oplatkiem?? PRoblem Zjesc wspolnie kolacje?? Nie mialbym oporu zeby spedzic swieta z innowiercami w sposob jaki oni spedzaja swieta. ALe jebani ateisci NIE , bo ich kurwa sparzy.

Gość gfgsdvkmsvdhgosv
bycie w związku to też poświęcenie się dla drugiej osoby, ja myśle, że tej dziewczynie i tak jest ciężko, że nie jest on wierzący. korona by mu z głowy nie spadła jakby zjadł tą kolacje z jej rodziną. nie rozmiem dlaczego ona ma zrozumieć i zaakceptować jego poglądy a an jej ma w d...

Gość toja i
przeciez nie zabrania jej chodzic do kosciola, czy obchodzic swiat

Gość Facet jakich malooo
SWIETA TO TEZ CZAS ZEBY POBYC Z RODZINA pogadac posmiac sie. Caly rok tylko czlowiek zabiegany za pieniadzem. W swieta moze sobie odpoczac odsapnac. Twoja dziewczyna powinna dawno rzucic takie przyjeba jak ty , wyrzutka spolecznego. Nie wjezdzam ci tylko ze wzgledu na brak wiary , ale na twoje egosityczne podejscie.Mam w rodzinie ateistow i w kazde swieta milo spedzaja czas , lamiac sie oplatkiem itp itd.