Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość sylwiaaaaaaaa27

Zatrudnienie bedac juz w ciazy.

Polecane posty

Gość sylwiaaaaaaaa27

Czym grozi zatajenie przed pracodawca z jest sie w ciazy. Moloda dziewczyna dostala prace.Najpierw na miesiac na okres probny a potem przedluzyzli jej na pol roku.Przed podjeciem pracy juz byla wciazy ale nie poinformowala o tym nowego pracodawce. I teraz poszla na zwlnienie.Czym to grozi?

Gość niczym, pracodawca
nie ma prawa o to pytać, a dziewczyna nie musi o tym mówić

jedyne, co może zrobić pracodawca to zgłosić do ZUS, że podejrzewa zatrudnienie w celu wyłudzenie świadczeń. Oni sami często się czymś takim interesują, ale nie są w stanie skontrolować wszystkich

Gość i tu się nie zgodzę
pracownica musi poinformować przełożonego o ciąży co przekłada się na bhp- lżejsze stanowisko itp. aczkolwiek jak nie powie a on się będzie upierał że wiedziała wcześniej to i tak to trudno udowodnić

Gość bardzo ryzykowne
moja siostra sie tak zatrudnila w3miesiacu, zus ja dopadl i musiala oddac cala kase za zwolnienie

Gość a czemu niby musiała
oddać?

no właśnie sama znam taki przypadek, że dziewczyna się zatrudniła, zataiła ciążę, poleciała na zwolnienie i stwierdzili, że wyłudziła kasę. Sądziła się i przegrała. Tylko nie wiem, czy to szef ją zgłosił, czy ZUS sam znalazł

Gość bardzo ryzykowne
musiala oddac bo podobno chciala naciagnac kase skoro byla juz w 3mies to niby wiedziala ze dlugo nie popracuje

Gość a czemu niby musiała
no ale pracowała, czy nie pracowała w ogóle? bo rozumiem jak sie podpisuje umowe i w ogole do pracy nie chodzi. ale przeciez szukac pracy w ciazy masz prawo

prawo prawem a ZUS swoje, niestety. Moja koleżanka pracowała ponad miesiąc, przedłużyli umowę i potem poszła na l4. Kiedyś się tym interesowałam i jeśli rzeczywiście w jakiś sposób kogoś dopadną to przegrana murowana A tu cytat z forum prawniczego: "Zawieranie umów o pracę przez kobiety w ciąży i ich krótkotrwałe zatrudnienie jest dla ZUS podejrzane. W mniemaniu Zakładu jest to zwykła próba wyłudzenia świadczeń przysługujących z ubezpieczenia społecznego z tytułu choroby i macierzyństwa. Stanowisko Zakładu niejednokrotnie potwierdzał Sąd Najwyższy (wyrok z 25 stycznia 2005 r.; II UK 141/04, OSNP 2005/15/235). Z kolei w wyroku z 18 października 2005 r. (II UK 43/05, OSNP 2006/15-16/251) SN uznał, że co prawda prawo nie zabrania zawarcia umowy o pracę w celu osiągnięcia świadczeń z ubezpieczenia społecznego, ale jest to zachowanie naganne i nie może być akceptowane. Jako że taka umowa o pracę jest sprzeczna z zasadami współżycia społecznego, należy uznać ja za nieważną."

Gość sylwiaaaaaaaa27
ja tez twierdze ze to wyudzenie.Nie mzona takiej sprawy zataic.

wg mnie akurat kobiety w ciąży są na samym końcu tych złych, bo przynajmniej przyrost będzie większy ;). Znam zdrowych, którzy wyłudzają renty i to jest gorsze. Wkurzające jest, że ZUSy w każdym mieście się budują, remontują, a pracownicy ściemniają jak mogą- moja ciotka w czasie pracy lata na zakupy

Gość fgggfdgdfgfdg
a co jesli kobieta zatrudnia sie i podpisuje umowe i nie wie ze jest w ciazy? jak jej maja udowodnic ze wiedziala ze jest?

Gość ale nawet jak wiedziała
to co z tego? przeciez wg zusu masz pracować do porodu, to jak zajdziesz w ciaze masz siedziec w chacie prawie rok zamiast szukac pracy?

Gość ale tu chodzi
o babki, które poszły szybko na zwolnienie zatrudnić się można ale jak po miesiącu ktoś idzie na chorobowe zus się czepia a jak pracuje do porodu albo kilka miesięcy to nie ma o co się czepić