Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość hryzantema zlocista26

jaki kolor skory i oczu bedzie mialo moje dziecko?

Polecane posty

jego mama ma ciemne oczy, ojciec, ktory juuz nie zyje mial ciemne oczy, moi rodzice jasne oczy.

Gość wiesz co nie obstawiaj bo
nam sie urodzil synek i jestem w szoku........my mamy oboje ciemne wlosy, bardzo ciemne brazowe oczy i cxiemna karnacje a mały ma niebieski oczy, dlugie wlosy blond, i jasna raczej cere :/ nie wiem po kim....chyba po dziadku :/ przewidziec sie nie da, nigdy bym nie pomyslala juz na pewno ze bedzie miec niebieskie oczy

Gość a o co chodzi??
ja też jestem śmiesznym przykładem. moi rodzice oboje ciemne oczy i włosy. ja blondynka ( jako dziecko włosy wręcz białe) o miodowych oczach. tyle, że troje z dziadków miało jasne oczy. jeśli twoi rodzice mieli jasne oczy a jego ciemne procentowo szanse rozkładają się podobnie. gdyby któreś z jego rodziców miało jasne oczy szansa na jasnookie dziecko byłaby większa.

Gość Na pewno bordowo-żółty
kolor oczu, a skórę turkusową w seledynowe kropki.

Gość ttreghjiiuytak jak
juz ktos wpomnial to czysta loteria. Moj ojciec ma bardzo ciemne oczy i kruczoczarne wlosy (ale jest polakiem), a matka ciemny blond i niebieskie, a ja mam blond i niebieskie. a zawsze wydawalo mi sie, ze ciemniejsze kolory sa dominujace tez sie zastanawiam, bo moj narzeczony ma ciemno brazowe wlosy i brazowe oczy... co z tego wyjdzie :D

no to faktycznie loteria....

Gość odpowiadam jako genetyk
na nasz kolor oczu składają się dwa "geny" - jeden od jednego rodzica, drugi od drugiego. Jeżeli od jednego odziedziczymy gen ciemny od drugiego gen jasny to ciemny ma przewagę jako dominujący - wówczas mamy oczy ciemne (posiadając też ten jasny). możemy więc przekazać dziecku albo gen oczu jasnych albo ciemnych. Jeśli drugi rodzic przekaże dziecku gen oczu jasnych i my również jasnych to nasze dziecko będzie miało jasne oczy (mimo że oboje rodzice mają ciemne oczy). Geny to loteria, ale jeśli chodzi o oczy to sprawa jest oczywista. Oboje rodzice o jasnych oczach nigdy nie będą mieli dziecka z ciemnymi oczami. Natomiast odwrotna sytuacja jak najbardziej będzie miałą miejsce, czyli rodzice o ciemnych oczach mogą mieć dziecko o oczach niebieskich.