Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość łzy płyna, myśli śpia

Kto jest dobry z polskiego? I na dodatek lubi pomagac? ;)

Polecane posty

jest ktoś?

Gość ja ci pomoge
o co kaman?>

Gość pomagac, ale nie odwalac za
kogos robotę

Gość a o co chodzi?
?

Gość a co chciałas
???????????????

Gość zuziazuzia
W miarę... A w czym mogłabym pomóc?

Gość napisz o co
chodzi

trzeba mi napisać rozprawke kto bardziej się nadawał na wzór średniowiecznej dziewczyny, Bogna czy Jagienka :)

Od poczatku... robie konspekt do pracy maturalnej, a własciwie poprawiam go... i mi nie wychodzi. Mam temat: zaprezentuj różnorodne portrety obłąkanych w literaturze na wybranych przykładach. no i wybralam hamleta, balladyne, nieboska komedie, zbrodnie i kare oraz mistrza i malgorzate. Mam problem z punktem kolejnosc prezentowanych tresci tzn nie wiem co tam wpisac :O opisalam tam czego dotyczylo szalenstwo tych bohaterow ale nauczycielka skreslila

MOgłby mi ktos podpowiedziec a potem ewentualnie sprawdzic czy dobrze napisalam?

up, bylo tyle chetnych:(

Gość kolejnosc to kolejnisc
czyki jaka tresc najpierw, jaka potem - to chyba logiczne. Moze chodzi nauczcyielce wg jakiego klucza? Czy chronologicznei np, czy wg narodowosci autorów itd

nie chodzi o zadna chronologicznosc... trzeba nAPIsac w tym kilka zdan o wybraneym bohaterze z lektury odnoszac sie do tematu czyli np. a) Wiliam Szekspier "Hamlet" .... i tu cos napisac o jego obłakaniu

mysle, ze to byl jeden z najlatwiejszych.... tematy byly kosmiczne, przynajmniej u mnie w szkole :} to jak pomoze ktos?

up

Gość Zuzanna Ameliaa
Mozemy sprobowac ale to Ty masz pracowac , ja moge tylko cos podpowiedziec: Od poczatku - Co napisalas o oblakaniu Hamleta ?

o to mi chodzi...;) William Szekspir "Hamlet". Głowny bohater udaje szalonego w świecie ludzi, którzy wydawałoby się iż sami postradali zmysły. To szaleństwo było ucieczką przed obłudą, sposobem na radzenie sobie z trudem w rzeczywistości. Przede wszystkim jednak, pomogło Hamletowi spełnić przyrzeczenie dane ojcu. wg to jest dobrze... nie mam pojecia co innego napisac

Gość Zuzanna Ameliaa
Naprawde uwazasz , ze Hamlet UDAWAL szalonego? Moze opuisz go troche jako postac, czlowieka, mezczyzne , syna , pasierba /tu i teraz/ Jakie inne tematy byly w Twojej szkole?

170 ich bylo...wybralkam ten i juz za pozno na zmiane nie mam pojecia :O to ma byc krotko napisane, 2-3 zdania jak ja mam umiescic ten opis w tylu zdaniach,

A mi się wydaje, że to co napisałaś powinno raczej być czymś w formie "obłąkanie drogą do spełnienia obietnicy danej ojcu", bo to ma być raczej krótkim opisem tego, co będziesz później wygłaszać...

nie mam pojecia jak to napisac?:(

Gość Zuzanna Ameliaa
"170 ich bylo...wybralkam ten i juz za pozno na zmiane" Moje pytanie brzmialo - Jakie inne tematy byly w Twojej szkole? a nie ile ich bylo i jakie sa Twoje dalsze plany: Czy mozesz odpowiedziec na zadane pytanie? Moge je inaczej sformulowac - pamietasz jakies inne tematy? Hamlet - jesli chcesz cos opisac krotko i sensownie to musisz dobrze znac postac i cechy tej postaci. Dopiero wtedy mozesz wybrac co istotne. A wiec: opisz tego Hamleta. Porzadnie, bez odwalania roboty.

Gość kajaaaaaaaaaa
przy każdej pozycji napisz 'obłąkanie jako...' tak jak mówi 88lublin, krótko zwięźle, żeby komisja mogła się spodziewać od której strony ugryziesz temat aTobie to przypomni o czym miałaś mówić :)

Nie wiem jakie, nie pamietam... Hamlet William Shakespeare ukazuje wrażliwego księcia Hamleta, który widział to, czego nie zauważali inni. Dania była dla niego więzieniem, z którego pragnął uciec. Śmierć ojca i zbyt szybkie małżeństwo matki z jego bratem wywołało zamęt w głowie Hamleta. Najgorsze jednak było poznanie prawdy, jaką wyjawił mu duch ojca. Fakt, iż to wuj Hamleta zabił króla wstrząsnął bohaterem i na domiar złego został zmuszony do pomszczenia śmieci ojca. W tak chaotycznym świecie Hamlet nie widział innej metody swych działań, jak przybranie maski szaleńca, dzięki której mógł doprowadzić do skutku swą zemstę. Udawał szalonego w świecie ludzi, którzy wydawałoby się iż sami postradali zmysły. To szaleństwo było ucieczką przed obłudą, sposobem na radzenie sobie z trudem rzeczywistości. Przede wszystkim jednak, pomogło Hamletowi spełnić przyrzeczenie dane ojcu. Hamlet przez daną przysięgę staje się postacią tragiczną. Szaleństwo z jednej strony było ratunkiem, z drugiej zaś przyczyniło się po części do śmierci ukochanej Ofelii oraz do jego upadku. Obserwujemy tragiczny finał dworu królewskiego. Tragiczny koniec Hamleta, który przecież chciał dobrze, króla, królowej oraz Ofelii, która oszalała po odrzuconej miłości Hamleta i śmierci ojca. Do tragedii doprowadziła obłuda i zakłamanie ludzkie, nie pozorne szaleństwo Hamleta. Tajemnice, spiski, ludzkie namiętności, które targają nami i nie pozwalają na normalne życie. To jest moim zdaniem obłęd, to mianowicie, do czego zdolne było społeczeństwo, nawet Hamlet, który zmuszony był do udawania w świecie wiecznej ułudy. Zakłamana Dania w tym momencie staje się przedmiotem obłędu i doprowadza do tragedii, której z pewnością można było uniknąć.

up

A ja twierdzę, że jednak powinno być tak jak mówię mniej więcej, opisywać postać to będziesz już w prezentacji,,, uwierz mi, w ubiegłym roku pisałem pracę swojej dziewczynie :)

Lublin czyli mam napisac to: obłąkanie drogą do spełnienia obietnicy danej ojcu ? Cos jeszcze trzeba dodac chyba... jejku nie mam pomyslu