Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość monicqua

teściowa.

Polecane posty

Gość monicqua

hej mam taki problem : Szukam pracy od 3 miesięcy i znaleźć nie mogę. I moja teściowa się w to wtrąca i szuka mi pracy na własną rękę, wiem, że chce mi pomóc ale mnie to denerwuję, nie lubię jak ktoś robi coś za mnie, i to w sytuacji jak jej o to nie PROSIŁAM! zrezygnowałam z pracy bo razem z chłopakiem uznaliśmy, że pracowanie za 700 zł przez tyle godzin to nie jest tak jak byc powinno i szukam teraz czegoś lepszego. Ale ona tego nie rozumie, uważa, źe lepiej pracować z biedronce i lata i się pyta ludzi tam pracujących jak trzeba się tam dostać :| a moj chlopak się burzy, że ONA chce pomóc, i nie chce takiej dziewczyny jak ja która nie potrafi przyjąć od kogoś pomocy.... musiałam się wygadać, sorry :)

Gość to wszystko zależy...
Po prostu ją ignoruj. Nie słuchaj, gdy zaczyna mówić o Twojej pracy. Rób swoje i po swojemu. Skoro piszesz, że "postanowiliście z chłopakiem", to znaczy, że nie jesteście małżeństwem? W takim razie tym bardziej nie musisz słuchać jego matki.

Gość monicqua
nie, nie jesteśmy. mieszkamy razem ... ale RAZEM podjęliśmy tą decyzję, a czasami mówi tak jakbym to sama zrezygnowała i żyła za jego...

Bo go szanowna mamusia buntuje. Ja tam jestem zwolenniczką walenia prosto z mostu. W takiej sytuacji powiedziałabym facetowi, żeby sam sobie poszedł, gdzie mu mamusia każe i niech się zastanowi z kim jest. Kiedyś mój chłopak wspominał mi, że jego mama skarżyła się, że jak ja u nich jestem czasem na kilka dni, to nic jej nie pomagam. Odpowiedź była prosta: kochanie, wynoszę po sobie naczynia i je zmywam, czasem robię to też po tobie. I wystarczy. Ty jesteś u mnie gościem i ja u ciebie też chcę być tak traktowana. Nie mam cię jeszcze w dowodzie, żebym musiała ci w domu sprzątać. Koniec tematu.

Gość monicqua
masz rację, najlepiej postawić sprawę jasno ... podziękuję jej za wysiłek jaki wkłada w poszukiwaniu mi pracy ale powiem, że poradzę sobie sama. ciekawe jak to przyjmie....

Wiesz, z teściową czasem nie warto się kłócić. I zrób tak jak mówisz, ja bym tak właśnie zrobiła. Podziękować za jej wysiłek i troskę, powiedzieć, że doceniasz jej pomoc i cieszysz się, że jest taka właśnie, bo wiesz, że dzięki temu zawsze możesz na nią liczyć i bardzo to sobie cenisz. Ale póki co chciałabyś poszukać sobie jakiejś lepszej pracy sama, nie masz jeszcze noża na gardle i nie musisz brać pierwszej lepszej roboty i jeszcze poszukasz. A jak przez dłuższy czas nie znajdziesz, to na pewno zwrócisz się do niej o pomoc, bo już wiesz, jaka jest dobra i Ci pomoże :) Delikatnie i taktownie. Nie powinna się obrazić. A jak nie zadziała, ignoruj jej propozycje :) a jak to nie zadziała, to dziękuj i zapewniaj, że pójdziesz tam zanieść cv, a potem mów, że potrzebowali kogoś na już i właśnie wczoraj kogoś zatrudnili :)

Gość monicqua
dzięki, poprawiłaś mi humor :)

Nie ma za co :) mnie kiedyś zirytował fakt, że mama mojego chłopaka powiedziała mi, jak mam kroić paprykę, bo tak jest łatwiej i nawet w jakimś kulinarnym programie tak radzili. Powiedziałam jej "czego to w tej tv nie wymyślą" i zaczęłam się śmiać. A w środku aż się gotowałam, bo mnie zezłościła, że mnie poprawia. Od tego czasu minął chyba już rok, a ja dalej kroję paprykę jej sposobem, bo jest po prostu łatwiej :D