Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość PiotrekMarko

Świadkowie Jehowy Rozwalają Moją Rodzinę!

Polecane posty

A więc Biblia uczy, że nic złego nie ma w tworzeniu wizerunków, które wskazują na prawdziwego Boga. Wąż miedziany był archetypem Jezusa. Symbolika jest tu całkiem jasna. Wąż kąsający, to szatan. Wąż przybity do drzewa i wywyższony daje zbawienie od śmiertelnych ran węża pełzającego. Ale gdy zaczynamy oddawać boską cześć typowi, obrazowi prawdziwego Boga, zamiast samemu Bogu, to mamy problem. I zamienili chwałę niezniszczalnego Boga na podobizny i obrazy śmiertelnego człowieka, ptaków, czworonożnych zwierząt i płazów. (Rz 1,23) Zamienili chwałę Boga na podobizny... Ale my robimy rzecz dokładnie odwrotną. Tworzymy obrazy, by oddać chwałę prawdziwemu Bogu. Bo obrazy te nam przybliżają prawdziwego Boga i pomagają naszym zmysłom uświadomienie sobie istnienie Boga. Po pierwsze to nieprawda. Arka przymierza była niesiona przed całym Ludem Bożym, przed Izraelem podczas ich wędrówki. Była niesiona podczas oblężenia Jerycha. A gdy ją odzyskano za czasów króla Dawida, odniesiono ją do Jerozolimy z wielkim przepychem i z oddawaniem jej należnej czci: Tak więc ruszyli od góry Pana i ciągnęli przez trzy dni. Arka Przymierza Pańskiego szła przed nimi podczas trzech dni podróży, gdy szukali miejsca postoju. (Lb 10,33) Gdy Arka Przymierza Pańskiego dotarła do obozu, wszyscy Izraelici podnieśli głos w radosnym uniesieniu, że aż ziemia drżała. Kiedy Filistyni usłyszeli głos okrzyków, mówili: Co znaczy ów głos tak gromkich okrzyków w obozie izraelskim? Gdy dowiedzieli się, że Arka Pańska przybyła do obozu, Filistyni przelękli się. Mówili: Bóg przybył do obozu. Wołali: Biada nam! Nigdy dawniej czegoś podobnego nie było. (1 Sm 4, 5-7)

Wówczas to Dawid i starsi Izraela oraz wodzowie z wielką radością poszli, aby przenieść Arkę Przymierza Pańskiego z domu Obed-Edoma. Kiedy Bóg wspomagał lewitów niosących Arkę Przymierza Pańskiego, ofiarowano siedem cielców i siedem baranów. A Dawid był okryty płaszczem z bisioru i podobnie wszyscy lewici niosący Arkę i śpiewający, oraz Kenaniasz, kierujący przenoszeniem. Dawid miał na sobie także efod lniany. Tak cały Izrael prowadził Arkę Przymierza Pańskiego wśród radosnych okrzyków, grania na trąbach, cymbałach, harfach i cytrach.(1 Krn 15, 25-28) a teraz o imieniu jehowa i wcale to nie jest imię boga tylko szatana Jehovah. Otóż hovah przetłumaczone z języka hebrajskiego na angielski (niestety brak jest polskiego słownika) według Strong's Concordance with Hebrew and Greek Lexicon znaczy ruin, mischief. Po przetłumaczeniu na język polski dowiadujemy się, że ruin znaczy ruina, upadek, zaprzepaszczenie, zatracenie, a słowo mischief znaczy figlarność, psota, mąciwoda, podżegacz. Słownik Strong Concordance jest dostępny w Internecie, więc zachęcam by się osobiście przekonać, co znaczy słowo hovah. http://www.superfakty.info/index.php?option=com_content&view=article&id=4:faszerstwo-imienia-boego&catid=1:swiadkowie-odchodza&Itemid=13

Jak Świadkowie Jehowy spostrzegają katolików? Świadkowie Jehowy spostrzegają nas tylko na jeden niewłaściwy sposób.Dla nich wszystkie religie są fałszywe - pochodzą od szatana. A największym złem jest Kościół katolicki z papieżem na czele. Mają oni wpojoną nienawiść prawie do wszystkiego, co katolickie. Jesteśmy dla nich współczesnym Babilonem,wielką nierządnicą. Do księdza zwracają się „proszę pana, ale gdy piszą coś przeciwko nim, to aby obniżyć wartość słowa ksiądz, używają tego właśnie zwrotu grzecznościowego.Wiele osób odchodzi z sekty, ale niewiele z nich powraca do Kościoła, ponieważ silnie w ich umysłach zakorzeniona jest pogarda do Kościoła i katolickich zachowań. Dla Świadków Jehowy jesteśmy bałwochwalcami, którzy czczą bożki. Tak nazywają figury i obrazy przedstawiające świętych. Mylnie nauczają, że wierzymy w trzech bogów. W swoich publikacjach ośmieszają inne religie zwłaszcza chrześcijańskie.Na przykład na okładce pisma „Przebudźcie się! w nr 2 z lutego 2007zamieścili wizerunek tonącego budynku kościoła. W broszurce „Kres religii fałszywej jest bliski! napisano następującą treść: „W niektórych krajach kościoły udzielają święceń kapłańskich gejom i lesbijkom oraz naciskają na władzę, by zezwoliły na legalizowanie związków homoseksualnych. Nawet kościoły, w których oficjalnie potępia się rozwiązłość,osłaniają księży oskarżanych o molestowanie seksualne dzieci. Obok tego tekstu umieszczone jest zdjęcie człowieka w koloratce, co od razu kojarzy się z duchownym katolickim. Oczywiście podano tu nieprawdziwą informację, ale zwolennicy tych błędnych nauk wierzą we wszystko, co jest napisane w publikacjach Świadków Jehowy. Podczas pewnej rozmowy dwadzieścia minut musiałem wyjaśniać dwóm zdziwionym Świadkom Jehowy, że Kościół nie pozwala na związki homoseksualne, a podobne skłonności są jedną z przeszkód do otrzymania święceń kapłańskich. Było to dla nich bardzo dziwne. Świadkowie Jehowy są specjalistami od fałszowania historii Kościoła. Nauczają, że powstał w IV wieku. Z upodobaniem powtarzają każdą plotkę o kapłanach czy siostrach zakonnych. Kiedy podczas rozmów brakuje im argumentów zaczynają atakować Kościół, oskarżać o oszustwa, wytykać błędy. W czystości sumienia mogę stwierdzić, ze ŚJ mają wpojoną nienawiść do Kościoła katolickiego, tylko początkowo starają się to przed katolikami ukrywać. Prawda wychodzi na jaw, gdy Świadek Jehowy zostanie przyparty argumentami, na które nie potrafi odpowiedzieć.

Gość historykwedl
do piotrka zgadzam sie z Toba,trzeba mu pomoc,nie mozna pozwolic na to by oni rozbili kolejna rodzine,wszyscy wierzacy moga temu zapobiec.Piotr! Bardzo dobrze ze poruszelys tutaj swoj problem!

przeczytaj to żonie swiadkowie nie dziwna komunie bo tylko wybrani spożywają komunie a tutaj pisze ze wszyscy muszą Jeżeli nie będziecie spożywali Ciała Syna Człowieczego i nie będziecie pili Krwi Jego, nie będziecie mieli życia w sobie. Kto spożywa moje Ciało i pije moją Krew, ma życie wieczne, a Ja go wskrzeszę w dniu ostatecznym. Ciało moje jest prawdziwym pokarmem, a Krew moja jest prawdziwym napojem. Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56). Ten, kto we Mnie nie trwa, zostanie wyrzucony jak winna latorośl i uschnie. I zbiera się ją, i wrzuca do ognia, i płonie (Jn 15:6). Jam jest chleb życia (Jn 6:35). Krwią Jego zostaliście uzdrowieni (1 Ptr 2:24). w Jego ranach jest nasze zdrowie (Iz 53:5). to jest moja Krew Przymierza... wylana na odpuszczenie grzechów (Mt 26:28).

Gość poczytałam trochę i...
klaudia: twoj tekst o przykazaniach to wlasnie dokladna sciema katolicka na temat 10 przykazan!!! chwila, chwila, chyba o czyms "zapomnialas" :-D a gdzie sie podzial ten tekst???? : NIE CZYN SOBIE PODOBIZNY RZEZBIONEJ CZEGOKOLWIEK , CO JEST NA NIEBIE W GORZE, I NA ZIEMI W DOLE, I TEGO, CO JEST W WODZIE POD ZIEMIĄ. II ksiega mojzeszowa 20:4 no jak myslisz, o czym to jest fragment??? ostrzezenie dla ludzi, aby nie tworzyli sobie bozkow, na podobienstwo czegokolwiek,czemu mieliby oddawac czesc!! tylko głupiec tego nie zrozumie!!! mega katolicki przekret zastosowany dla swoich potrzeb!!! :-D

dziwna komunie maja Świadkowie Jehowy nie uznają sakramentu małżeństwa zawieranego w Kościele. W zupełności wystarczy im ślub cywilny. Spotykają się potem na uroczystości i po wszystkim. Nie ma u nich żadnych obrzędów związanych ze ślubem. Po prostu biorą ślub w Urzędzie Stanu Cywilnego i to wszystko. Co warty jest taki ślub, niech każdy wierzący człowiek odpowie sobie sam. Świadkowie Jehowy uznają rozwody sugerując się Mt 5,32: A ja wam powiadam: Każdy, kto oddala swoją żonę - poza wypadkiem nierządu - naraża ją na cudzołóstwo; a kto by oddaloną wziął za żonę, dopuszcza się cudzołóstwa. Zdanie poza przypadkiem nierządu występuje tylko w Ewangelii Mateusza. W pozostałych Ewangeliach tego zdania niema. Ewangelista Mateusz pisał te słowa z myślą o Żydach i chrześcijanach nawróconych z Judaizmu. Ewangelia św. Mateusza charakteryzuje się pewnymi zwrotami charakterystycznymi dla ówczesnych Żydów. Zdanie poza przypadkiem nierządu rozumieć można, że chodzi tu o małżeństwo zawarte nieważnie. Czytający tą Ewangelię chrześcijanie pochodzenia Żydowskiego wiedzieli o co chodzi, bo znali przepisy żydowskie dotyczące małżeństwa. W tej samej Ewangelii czytamy Mt 19,5-6: I rzekł: Dlatego opuści człowiek ojca i matkę i złączy się ze swoją żoną, i będą oboje jednym ciałem. A tak już nie są dwoje, lecz jedno ciało. Co więc Bóg złączył, niech człowiek nie rozdziela. Zobaczmy też Łk 16,18: Każdy, kto oddala swoją żonę, a bierze inną, popełnia cudzołóstwo; i kto oddaloną przez męża bierze za żonę, popełnia cudzołóstwo. A Apostoł Paweł w swych listach stwierdza 1Kor 7,10-11: Tym zaś, którzy trwają w związkach małżeńskich, nakazuję nie ja, lecz Pan : Żona niech nie odchodzi od swego męża! Gdyby zaś odeszła, niech pozostanie samotną albo niech się pojedna ze swym mężem. Mąż również niech nie oddala żony. Rz 7,2: Podobnie też i kobieta zamężna, na mocy Prawa, związana jest ze swoim mężem, jak długo on żyje. No dobrze, a w Kościele też są rozwody powiedzieć mogą Świadkowie Jehowy. Tylko że w Kościele Katolickim nigdy rozwodów nie było, nie ma i nie będzie. Sakrament małżeństwa jest nie rozerwalnym złączeniem się mężczyzny i kobiety aby byli razem na dobre i złe. Warunkiem zawartego małżeństwa w Kościele Katolickim jest wzajemna miłość. Jeśli jednak któreś z małżonków zostałoby zmuszone do małżeństwa lub zataiło swoją bezpłodność itp., wtedy taki ślub zostaje zawarty nieważnie i nie ma związania się dwojga ludzi przed Bogiem. Jeśli te rzeczy po jakimś czasie wyjdą na jaw, to Kościół może uznać, że taki związek małżeński po prostu nie istnieje, bo nie spełniono warunków aby zaistniało małżeństwo. I mimo obrzędu ślub taki po prostu nigdy nie zaistniał więc go niema. Nazywa się to unieważnieniem małżeństwa i nie jest to rozwód. Bo aby był rozwód musi być najpierw małżeństwo. A nie ważnie zawarte małżeństwo, mimo powierzchownego wyglądu małżeństwem nie jest. Tak więc nie prawdą jest że Kościół udziela rozwodów. http://swiadkowiejehowy-sektaczyreligia.blog.onet.pl/Malzenstwo,2,ID158311346,n kup książkę dla zony "Kryzys sumienia" - Raymond Franz Były członek. Ciała Kierowniczego Świadków Jehowy sumienie go ruszyło

nie przeczytałeś albo nie rozumiesz co czytasz a co z arka przymierz i wężem miedzianym

Gość poczytałam trochę i...
merkaba, nie rozsmieszaj mnie. zafloadowalas kompletnie temat tym potokiem słow :-0 :-0 czyli, twoim zdaniem, katolicy nie czcza obrazow, krzyza, relikwi????? :-D :-D :-D :-D taaaaak, faktycznie nie czczą!!!! :-0 :-0 :-D :-D :-D 🖐️

Gość biczemboli
merkaba czy to nie aby przenosnia?

Gość biczemboli
o to mi chodzi merkaba Kto spożywa moje Ciało i Krew moją pije, trwa we Mnie, a Ja w nim (Jn 6:53-56).

Gość Jar::
lubimy cytowac rózne strony kolego merkaba,co? To ja też,choc nie ze strony ŚJ,ale względnie podobne Jam jest Pan, Bóg twój, który cię wyprowadził z ziemi egipskiej, z domu niewoli. Nie będziesz miał innych bogów obok Mnie. Nie czyn sobie podobizny rzeźbionej czegokolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią . Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył, gdyż Ja, Pan, Bóg twój, jestem Bogiem zazdrosnym, który karzę winę ojców na synach do trzeciego i czwartego pokolenia tych, którzy mnie nienawidzą. A okazuje łaskę do tysięcznego pokolenia tym, którzy mnie miłują i przestrzegają moich przykazań.< IIMoj.20,2-6 Parafrazując: Nie czyń sobie podobizny rzeźbionej czego/kolwiek, co jest na niebie w górze, i na ziemi w dole, i tego, co jest w wodzie pod ziemią: nie czyń(a także nie posiadaj)rzeźb, obrazów, wizerunków, papieża, Maryi, świętych, aniołów . Nie będziesz się im kłaniał i nie będziesz im służył: nie będziesz przed nimi klękał, adorował, oddawał im czci i szacunku, nie będziesz ich obnosił w procesjach, nie będziesz uczestniczył w pielgrzymkach do nich. Przyp. 3:33(BW) 33. Klątwa Pana spoczywa na domu bezbożnego, lecz błogosławi On mieszkaniu sprawiedliwych. 1 Sam. 15:23 " Gdyż nieposłuszeństwo jest takim samym grzechem, jak czary, a krnąbrność, jak bałwochwalstwo i oddawanie czci obrazom. Ponieważ wzgardziłeś rozkazem Pana, więc i On wzgardził tobą i nie będziesz królem." > Nie czyńcie sobie żadnych bogów obok mnie, ani bogów ze srebra, ani bogów ze złota nie czyńcie sobie.< IIMoj.20,23 Parafrazując: Nie czyńcie sobie żadnych bogów obok mnie: nie na/dawaj Boskiej czci żadnemu stworzeniu. > Nie kłaniaj się ich bogom ani im nie służ. Nie czyń tak jak oni, ale doszczętnie zbóż i potłucz ich pomniki. Służcie Panu, Bogu waszemu, a On pobłogosławi chleb twój i wodę twoją. Oddalę też choroby spośród ciebie. Nie będzie raniącej ani niepłodnej w twoim kraju. Liczbę dni twoich uczynię pełnią.< IIMoj.23,24-26 Parafrazując: Nie kłaniaj się ich bogom ani im nie służ. Nie czyń tak jak oni, ale doszczętnie zbóż i potłucz ich pomniki. Służcie Panu, Bogu waszemu: nie oddawaj Boskiej czci stworzeniu, nie czyń tak jak poganie czynią, Służ Bogu poprzez przestrzeganie Jego Przykazań. A Bóg będzie ci błogosławił: Nie będzie raniącej ani niepłodnej w twoim kraju. Liczbę dni twoich uczynię pełnią. > Nie zawieraj przymierza ani z nimi, ani z ich bogami. Nie będą mieszkać w twojej ziemi, by cię nie zwiedli do grzechu przeciwko mnie; bo jeśli będziesz służył bogom ich, będzie to dla ciebie sidłem.< IIMoj.23,32-33 Parafrazując: Nie brataj się, nie miej udziału z tymi, którzy tak czynią. > Wystrzegaj się, byś nie zawierał przymierza z mieszkańcami ziemi, do której idziesz, by się nie stali dla ciebie pułapką. Przeciwnie, zburzcie ich ołtarze, potłuczcie ich pomniki, i wytnijcie ich świeże drzewa, gdyż nie będziesz się kłaniał innemu bogu. Albowiem Pan, którego imię jest ,,Zazdrosny, jest Bogiem zazdrosnym. Nie zawieraj też przymierza z mieszkańcami tej ziemi, gdyż oni nierządem chwalą bogów swoich, składają rzeźne ofiary bogom swoim i mogą cię zaprosić, a ty mógłbyś jeść z rzeźnej ofiary ich. I brać z pośród ich córek żony dla synów twoich, a córki ich nierządem będą chwalić bogów swoich, i doprowadzić synów twoich do nierządnego chwalenia ich bogów. Nie będziesz sobie sporządzał bogów odlewanych.< IIMoj.34,12-17 > Nie zwracajcie się do bałwanów i nie sporządzajcie sobie bogów odlewanych z metalu. Ja, Pan, jestem Bogiem waszym. A gdy składać będziecie Panu ofiarę pojednania, ofiarujcie ją tak, aby zyskać upodobanie.< IIIMoj.19,4-5 Parafrazując: Nie sporządzaj rzeźb, figur, obrazów i innych wizerunków, i nie zwracaj się do nich, nie oddawaj im czci, nie módl się do nich, przed nimi, ale zwracaj się do Boga tak, jak On przykazał w Swoim Słowie, aby Bóg ci odpowiadał i błogosławił ci. > Lecz ty porzuciłeś swój lud, dom Jakuba, gdyż pełno jest wśród nich wróżbitów Wschodu i czarowników jak u Filistynów, a cudzoziemcy zawierają umowy. .. Ich ziemia jest pełna bożków, kłaniają się dziełu swoich rąk, temu, co uczyniły ich palce. I tak poniżył się człowiek, i spadł rodzaj ludzki. .. I zniży się pycha człowieka, a wyniosłość ludzka opuści się, lecz jedynie Pan wywyższy się w owym dniu, a bożki doszczętnie zginą.< Izaj.2,6-18 + Parafrazując: Poprzez oddawanie czci dziełu rąk człowieka, człowiek poniża się i upada rodzaj ludzki, stworzony do kontaktu z Prawdziwym Bogiem, na Którego obraz został stworzony. I któremu tylko powinien oddawać cześć. > Nie wdrażajcie się w zwyczaje narodów, nie lękajcie się znaków niebieskich, chociaż narody się ich lękają! Gdyż bóstwa ludów są marnością. Są dziełem rąk rzemieślnika pracującego dłutem w drzewie, ściętym w lesie, które przyozdabiają srebrem i złotem, umacniają gwoździkami i młotami, aby się nie chwiało. Są jak straszak na polu ogórkowym, nie mówią, trzeba je nosić, bo nie mogą chodzić. Nie bójcie się ich, bo nie mogą szkodzić, lecz nie mogą też nic dobrego uczynić.< Jer.10,2-6 >W owym dniu, mówi Pan, wytępię twoje konie spośród ciebie i zniszczę twoje rydwany. I zburzę miasta twojej ziemi, i zwalę wszystkie twoje twierdze, i wytrącę czary z twojej ręki, nie będzie także u ciebie wróżbitów, i zniszczę twoje bałwany i twoje posągi spośród ciebie, i nie będziesz się już kłaniał dziełu rąk swoich. I powywracam twoje święte drzewa spośród ciebie, i zniszczę twoje miasta. I tak zapalczywym gniewem wywrę zemstę na narodach, które nie były posłuszne.< Mi.5,9-14 > Wtedy przyjdę do was na sąd i rychło wystąpię jako oskarżyciel czarowników, cudzołożników i krzywoprzysięzców, tych, którzy uciskają najemnika, wdowę i sierotę, gnębią obcego przybysza, a Mnie się nie boją- mówi Pan Zastępów. Zaiste Ja, Pan, nie zmieniłem się, lecz i wy nie przestaliście być synami Jakuba. Od dni waszych ojców odstępowaliście od moich przykazań i nie przestrzegaliście ich. Nawróćcie się do mnie, wtedy i Ja zwrócę się ku wam- mówi Pan Zastępów.< Mal.3,5-7 1 Kor. 10:19-21 " Cóż tedy chcę powiedzieć? Czy to, że mięso składane w ofierze bałwanom, jest czymś więcej niż mięsem? Albo że bożek jest czymś więcej niż bałwanem? Nie, chcę powiedzieć, że to, co składają w ofierze, ofiarują demonom, a nie Bogu; ja zaś nie chcę, abyście mieli społeczność z demonami. Nie możecie pić kielicha Pańskiego i kielicha demonów; nie możecie być uczestnikami stołu Pańskiego i stołu demonów." „ Składali ofiary demonom, które nie są bogami, Bogom, których ojcowie wasi nie znali, Nowym, które niedawno się pojawiły. 5 Moj. 32:17 „ Odrzucili wszystkie przykazania Pana, Boga swego, i sporządzili sobie dwa odlewane cielce, sporządzili sobie posąg Aszery i oddawali pokłon całemu zastępowi niebieskiemu, i służyli Baalowi. 2 Król. 17:16 Tu ujawnia się bardzo ważna informacja: ofiarowując coś(pokarm/y, modlitwy, oddając cześć, szacunek, pokłony, klękanie, adorację, obnoszenie, procesję, pielgrzymowanie) "bałwanom" czyli rzeźbom, figurom, wizerunkom, podobizną, Boga lub stworzenia i innym formom kultu stworzenia, tak naprawdę: "składają w ofierze, ofiarują demonom, a nie Bogu". Jeżeli wierzysz: >...Bądź bez skazy przed Panem, Bogiem twoim..< VMoj.18,9-14 abyś nie należał do grupy: Gal.5,19-21 "Albo czy nie wiecie, że niesprawiedliwi Królestwa Bożego nie odziedziczą? Nie łudźcie się! Ani wszetecznicy, ani bałwochwalcy, ani cudzołożnicy, ani rozpustnicy, ani mężołożnicy, ani złodzieje, ani chciwcy, ani pijacy, ani oszczercy, ani zdziercy Królestwa Bożego nie odziedziczą. A takimi niektórzy z was byli; aleście obmyci, uświęceni, i usprawiedliwieni w imieniu Pana Jezusa Chrystusa i w Duchu Boga naszego." 1 Kor 10:14(BT) 14. Dlatego też, najmilsi moi, strzeżcie się bałwochwalstwa! 1 Kor. 10:14(BW) 14. Przeto, najmilsi moi, uciekajcie od bałwochwalstwa. Jan. 9:41(BW) 41. Rzekł im Jezus: Gdybyście byli ślepi, nie mielibyście grzechu, a ze teraz mówicie: Widzimy, przeto pozostajecie w grzechu. Hebr. 10:26-27(BW) 26. Bo jeśli otrzymawszy poznanie prawdy, rozmyślnie grzeszymy, nie ma już dla nas ofiary za grzechy, 27. Lecz tylko straszliwe oczekiwanie sądu i żar ognia, który strawi przeciwników. Mt 15:6-9 „I tak ze względu na waszą tradycję znieśliście przykazanie Boże. Obłudnicy, dobrze powiedział o was prorok Izajasz: Ten lud czci Mnie wargami, lecz sercem swym daleko jest ode Mnie. Ale czci mnie na próżno, ucząc zasad podanych przez ludzi." Biblia Tysiąclecia

Gość lamka 2
Juz tu chyba wszystko zostalo napisane, to ja zwroce uwage jeszcze na cos takiego, ze w tej sekcie, bo ten zwiazek wyznaniowy posiada wszystkie znamiona sekty i jest wpisany na liste takich wlasnie organiozacji jest najwiekszy odsetek ludzi, ktorzy lecza sie psychicznie. Oni z powodu tej manipulacji, zastraszania, wrecz osaczenia poprostu nie wytrzymuja napiecia i zwyczajnie wariuja. Mialam przyjaciolke z tej organizacji i wiem jak to wygladalo. Jej maz tez wylądowal w szpitalu psych. Ale jak blizej sie temu przyjrzalam, to cuda na kiju sie dzialy.

Gość oooopsy
lamka-zalamka. wez ty sie kobieto pierdolnij w leb z takimi rewelacjami. :-0 :-0 "najwiekszy odsetek ludzi, ktorzy lecza sie psychiatrycznie" :-D :-D :-D ciekawe skad masz takie dane!! pewnie podpierdolilas z szuflady swojemu psychiatrze!!! :-D :-D :-D

Gość outemwert
lamka 2 slyszalem dokladnie to samo

Gość lamka 2
a moze Ty sie najpierw uspokój, wycisz troche. Mniej tych wykrzyknikow, to dopiero potem porozmawamy ok? bo narazie jawisz mi sie jako niezrownowazona, nadpobudliwa osoba, która chce krzykiem przekonac do swoich racji.

Gość outemwert
lamka 2 prawda go boli dlatego tak sie unosi

Świadkiem Jehowy zostać jest prosto - trudno jest nim przestać być bez urazu psychicznego, taka jest prawda. Jakiś miesiąc temu byłem na spotkaniu ofiar sekt. Adrianna - dziewczyna ma 33 lata i nadal ma duży problem z funkcjonowaniem w życiu świeckim. Boi się burzy..to najbardziej charakterystyczna cecha ofiar sekt, gdyż każda burza jest dla nich myślą o armagedonie. Czy świadkowie jehowy nie nabijają statystyk? Tu bym polemizował. Przede wszystkim to oni chwalą się coroczną ilością świadków w styczniowych numerach swojego czasopisma. Mało tego - kłamią i fałszują statystykę na własną korzyść...pytanie po co? Ano po to bo im zależy...na ubarwianiu rzeczywistości. Druga sprawa to fakt, że głosicielami zostają już kilkunastoletnie dzieci...to też przykład masówki. W buddyzmie aby zostać głosicielem trzeba wielu wielu lat!!! Trzeba osiągnąć status nauczyciela i nie wystarczy przeczytać książeczki pt "prowadzenie rozmów..." która polega na praniu mózgu świadków jehowy.

Gość CXDER
czytaliscie wypowiedz tego chlopaka ktory wychowuje sie w rodzinie SJ? Oj to porusza.....

Gość lamka 2
Swiadkowie u Twoich drzwi - ten film wyjasnia cala istote. Bardzo dobry film na ten temat.

Gość CXDER
Jego rodzice sa SJ,wpajaja mu to wszystko od malego i wie jakimi sa manipulatorami

Gość CXDER
no tutaj,tylko nie wiem ktora strona:( 3-4 chyba

Gość Jar::
merkaba@ weź skoncz... "Świadkiem Jehowy zostać jest prosto" Raczej trudno,trzeba poznac biblię dogłębnie. "da burza jest dla nich myślą o armagedonie" To jakaś paranoiczka.Ludzie są przedewszytkim ułomni.nie znasz 'zlasownych" katolików?A ci z pod krzyża w Warszawie?Choroby psychiczne się zdarzają,równie dobrze może sie bac ataku terrorystycznego i dostawać ataków paniki.akurat miała kontakt z tematyką armagedonu no i choroba sprawia ze sie boi.A wy tak:patrzcie,ich nauki do tego prowadzą! Nie widze objawów sekciarstwa u ŚJ,nie ma guru,pirmidy finansowej,nikt nie wyłudza kasy. "Czy świadkowie jehowy nie nabijają statystyk? Tu bym polemizował. Przede wszystkim to oni chwalą się coroczną ilością świadków w styczniowych numerach swojego czasopisma" A ty znasz prawdziwe statystyki,tak?Śmieszne to,niby skąd.No i dlaczego wiesz,ze kłamią.Dwie niewiadome. No tak,ŚJ z założenia zawsze kłamią...hehe(ironia off) "Druga sprawa to fakt, że głosicielami zostają już kilkunastoletnie dzieci...to też przykład masówki." Trzeba przedewszytkim poznać biblie,nie tylko tą książeczkę.Nie sądze,zeby bez gruntownej znajomosci tematu pchać dzieci.Zresztą,oni najczesciej słuchają tylko co mówi starszy. Ostatnie..jeśli chodzi o masówke..to ciekaw jestem ilu ŚWIADOMYCH SWOJEJ DECYZJI katolików sie chrzci co rok,he? najczęsciej(90% parę procent..) wystarczy sie urodzić.To nie masówka?

Gość CXDER
Oto jego wypowiedz Moi rodzice odkąd pamiętam byli ŚJ i nadal są, wychowywali mnie w tej religii, więc znam ją doskonale od podszewki i znam tok myślenia tych ludzi. Współczuję Piotrowi, ale nie wiem, jak można mu pomóc. ŚJ są tak zmanipulowani, tak bardzo wierzą w swoją religię, że wręcz nie wyobrażam sobie sposobu przekonania kogoś z nich do jej porzucenia. To prawda, że wg ich nauki religia jest 100x ważniejsza od rodziny. Od początku mają to wpajane.