Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Dziewczyna..

Gra na skrzypcach badz fortepianie ktos sie na tym zna? :)

Polecane posty

Gość ale dziewczyna
"wczesniej"

Gość organista
Moja rada jest taka, żeby wybrać instrument, którego brzmienie Ci się bardziej podoba. Jeśli się coś kocha (np. instrument), to pomimo trudności można osiągnąć przyzwoity poziom. Skrzypce są trudniejsze na samym początku nauki, gdyż ciężko jest amatorowi wydobyć w sposób zadowalający pierwszy dźwięk. Chodzi tu o smyczkowanie, z którym jest sporo problemów, tak jak u np. trębaczy z zadęciem. Im dalej w las, tym łatwiej jeśli chodzi o skrzypce. Z fortepianem jest dokładnie odwrotnie. Pierwsze dźwięki może wydobyć każdy i to jakoś tam brzmi, ale potem zaczynają się schody i cała masa problemów technicznych, których skrzypkowie nigdy nie doświadczą. Skrzypce to tylko jeden instrument, fortepian to cała orkiestra. Same skrzypce niewiele potrafią, mogą się popisywać jedynie z akompaniamentem. Fortepian to całe spektrum dźwięków. Wszelkiego rodzaju transkrypcje są robione z myślą o fortepianie. Skrzypce to instrument praktycznie monofoniczny z jednym cienkim dźwiękiem. Mówi się tyle o słuchu skrzypków, że mają najlepszy. A to guzik prawda. Pogadajcie sobie z profesorkami od solfeżu na akademiach muzycznych i powiedzą wam, że najlepszy słuch mają klawiszowcy. I ma to uzasadnienie. Skrzypek słyszy tylko pojedyncze dźwięki. Wcale nie musi rozwijać słuchu harmonicznego. Pianista zaś bez słuchu harmonicznego nie będzie w stanie nic zaakompaniować. Lista porównań jest długa. Mógłbym teraz z marszu napisać na ten temat co najmniej nowelkę. Gram na fortepianie, gitarze, organach, zaczynam też na trąbce, a na skrzypcach próbowałem, ale to w dalszej kolejności. Jest zawodowym muzykiem. Pozdrawiam wszystkich grających i uczących się.

Gość gość
a jak juz sie zdecydujesz na jakis intrument to koniecznie kup do niego odpowiedni case z a-z cases http://www.az-cases.pl Dzieki temu mozna spokojnie transportowac sprzet nie martwiac sie, ze zostanie uszkodzony

Gość zenek124567
Skrzypce czy fortepian ? Wszystko zależy od predyspozycji, ale z doświadczenia wiem, że najlepsze rezultaty dają ćwiczenia na dwóch instrumentach.

Gość zenek124567
I najważniejsze... Dopóki masz czas masz gamy, pasaże palcóweczki... Bez o******lania się, wszystkie jak leci :D

Gość Enej
Do każdego instrumentu trzeba mieć określone predyspozycje. Do skrzypiec niewątpliwie doskonały słuch potrzebny jest, do fortepianu przydały by się długie palce, ale oczywiście nie jest to niezbędny warunek by zacząć się uczyć i dobrze grać. Ja mimo wszystko nawet jeżeli zdecydujemy się na skrzypce, doradzał bym również naukę na pianinie. Znajomość gry i obeznanie z klawiaturą jest przydatne i ułatwia naukę na innych instrumentach. Poza tym już dobrej jakośc****anino cyfrowe kupimy za 2,5-3 tys. Ostatnio nawet siostrzeńcowi pomagałem dokonać wyboru. Za 2700 kupił najnowszy model z serii privia PX-160. Brzmienie rewelacyjne, a klawiatura bardzo realistycznie odzwierciedla pianino akustyczne.

Gość Alka

Przyjaciółka raz kupiła sobie skrzypce z salonu Riff, ale po miesiącu jej się znudziło granie, tak jak wszystko jej się nudzi 😉 i dała mi za darmo, muszę przyznać , że sięwczułam i granie sprawia mi radość.

Gość Dam

A jakie są ceny są w Riffie 😉 ? Szukam czegos w rozsądnej cenie

Gość gość

Riff to bardzo dobry salon, też kupiłem tam skrzypce kiedyś dla dziewczyny, uwielbia grać.