Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość KASIA 222

ALIMNTY A DZIECKO

Polecane posty

Gość KASIA 222

MAM NA SIEBIE ALIMENTY Z FUNDUSZU ALIMENTACYJNEGO I MAM 19 LAT I JESTEM W CIAZY I CZY PO URODZENIU DZIECKA STRACE TE SWIADCZENIA?

Gość kurka_rydza
tak poniewaaz bedziesz tworzyc juz odrebne gospodarstwo domowe (ty, dziecko i maz?).

Gość KASIA 222
A JAK NIE WYJDE ZA MAZ?

Gość Anonimowa pirania
to też tracisz prawo do ich pobierania

Gość Anonimowa pirania
podstawa prawna http://www.codziennikprawny.pl/uploaded/akty_prawne/112.pdf artykuł 10, ustęp 2, pkt 2 i pkt 3 Art. 10. [Wysokość świadczenia] 1. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego przysługują w wysokości bieżąco ustalonych alimentów, jednakże nie wyższej niż 500 zł. 2. Świadczenia z funduszu alimentacyjnego nie przysługują, jeżeli osoba uprawniona: 1) została umieszczona w instytucji zapewniającej całodobowe utrzymanie albo w rodzinie zastępczej; 2) jest pełnoletnia i posiada własne dziecko; 3) zawarła związek małżeński.

Gość KASIA 222
ale nie bede przerywac nauki bo pobieram je ze wzgledu na nauke i tez strace te alimenty?

Gość Anonimowa pirania
Niestety tak - tracisz prawo do pobierania zaliczki alimentacyjnej, bo w oczach urzędu, nie jesteś traktowana już jako dziecko uczące się, a jako osoba dorosła ucząca się, mająca na wychowaniu dziecko. Gdybyś dostawała alimenty a nie fundusz alimentacyjny, to wtedy wypłacano by Ci pieniądze do ukończenia kształcenia. Mam nadzieję że napisałam to w miarę jasno.

Gość w końcu jak ktoś decyduje się
na dziecko, to powinien podjąć odpowiedzialność jako rodzic, nie? nie martw się , Kasiu, alimenty dostaniesz Ty i Twoje dziecko od ojca dziecka. jeśli ojciec jest niepełnoletni lub bezrobotny, płacić będą jego rodzice.

Zgodnie z wyrokiem TK z 23.11.2010 r. art. 10 ust. 2 pkt. 2 jest niezgodny z Konstytucją. W związku z tym utraci moc obowiązującą z chwilą wejścia wyroku w życie (ogłoszenia w Dzienniku Ustaw). Oznacza to, iz osoby pełnoletnie i uczące się, które nie osiągnęły 25 roku życia mają prawo do świadczenia z funduszu alimentacyjnego także wówczas, gdy posiadają własne dziecko.