Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość nepheutes

ciastka wyglądające jak orzechy włoskie

Polecane posty

Gość nepheutes

poszukuje przepisu na takie słynne specyficzne ciastka które wyglądają jak orzechy włoskie jak skorupka orzecha, i nadzienie jest w srodku, szukałam ale wyskakuja mi same przepisy z orzechami czy te ciastka sie jakos nazywaja specyficznie ? to trufle jakies są

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość labradka
takie ciastka-orzechy piecze się w foremce która wygląda jak dwie połączone ze sobą patelnie. Są w niej zagłębienia /jak połówki orzechów/ na ciasto. Po włozeniu ciasta osmaży się zamkniętą formę na palniku kuchenki. Wklejam przepis znaleziony w necie, mam nadzieję że autorka się nie obrazi. Z przepisu wynika ze można je nadziewać na rózne sposoby. Orzechy z mojego dzieciństwa miały w środku krówkę i połówki nią były sklejine. mmmm.."=D "Orzeszki z foremki Uwielbiam te orzeszki! Minęło sporo lat, od kiedy je robiłam, bo podczas wielu moich przeprowadzek w którymś momencie foremka się ze mną nie przeniosła. Zagubiona w akcji. Niedawno dostałam takową foremkę i niesiona szczęściem postanowiłam wygrzebać stary przepis. Starym zwyczajem zrobiłam podwójną porcję. Suche orzeszki można przechowywać długi czas, a masę zrobić w chwili, gdy zamarzy się coś słodkiego. Dziś proponuję orzeszki z masą orzechową. Orzeszki z foremki orzeszki: 250 g mąki pół kostki masła 1 żółtko pół łyżeczki sody pół łyżki octu 2 łyżki cukru 2 łyżki śmietany szczypta soli cukier puder do posypania nadzienie orzechowe: 250 g orzechów włoskich 250 g cukru pudru kostka masła 3 żółtka 3 łyżki kakao Orzeszki: wszystkie składniki ciasta łączymy i wyrabiamy. Lepimy kuleczki wielkości orzeszka laskowego i wkładamy w foremki. Pieczemy na małym ogniu po minutę-dwie z dwóch stron. Nadzienie: orzechy mielimy. Jeśli są gorzkie, należy sparzyć je wrzątkiem i obrać ciemną skóreczkę. Masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku ciągle ucierając. Na koniec wrzucamy orzechy i kakao. Nadziewamy połówki, składamy orzeszki i obtaczamy w cukrze pudrze. Pycha! Autor: Monika Madejek o 18:18 Etykiety: ciasteczka, na słodko"

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
to "ciasteczka orzeszki" i pod taką nazwą funkcjonują ja je "nadziewałam i sklejałam" masą kajmakową, ale wiem, że sporo jest przepisów właśnie z nadzieniem orzechowym pozdrawiam🖐️

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maria f
mamom mówimy DOBRANOC. Sio do dzieci!:-P

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość maria f
kasiula, kiedy ty byaś ostatnio na allegro? W XIX wieku??? ;)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość margolka66
Taką foremkę można kupić głównie od Rosjan lub Ukraińców na bazarze jak nie mają to trzeba ich poprosić, żeby przywieźli, tak właśnie zrobiłam i mam trzy - w kształcie orzechów, w kształcie serduszek i w kształcie grzybków.Uwielbiam te ciastka a piekę je tak: 1 kostka margaryny, 4 szklanki mąki, 3/4 szklanki cukru, 1 cukier waniliowy, 3 jajka, mała łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 łyżki octu, szczypta soli.Z wymienionych składników zagniatam ciasto - bardzo dokładnie- potem układam w każdym otworze ciasto wielkości orzecha włoskiego zaciskam formę i piekę kilka minut z obu stron , aż łupki będą rumiane (złociste).Z tego przepisu wychodzi dużo łupek. A nadziewać je można tym co kto lubi. I masą kajmakową i masą orzechową w każdej wersji są pyszne - ja tym o kształcie grzybów maczam łebki w masie czekoladowej- wyglądają jak podgrzybki. Wrzucę dwie masy,które często stosuję: masa kakaowa - 1 kostka margaryny , 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklanki wody, 3 łyżki kakao. Margarynę rozpuścić do wrzącej wlać wodę z rozrobionym w niej kakao dodać cukier i gotować kilka minut dodać 5 - 6 łyżek niebieskiego mleka w proszku , gotować do zgęstnienia.Ciepłą masą nadziewać łupinki.Druga masa orzechowa: 1 duża śmietana - ukwaszona - taka 450 - 500 ml , 1 szklanka cukru, 1 cukier waniliowy, 20 - 25 dkg mielonych orzechów włoskich 1o łyżek kaszy manny. Śmietana + cukier + cukier waniliowy zagotować w rondelku, dodać zmielone orzechy i gotować , aż zgęstnieje , dodać kaszę mannę .Gęstą masę ostudzić i nadziewać łupki.Do tej masy można dodać kakao i trochę wiórek kokosowych.Ciasteczka te najlepsze są jak "sobie poleżą".

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Mam oryginalny przepis,dołączony do formy.Przepis z lat 80-tych. 3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 250g margaryny 1/4 łyżeczki sodki(może być proszek do pieczenia) 1/3 łyżeczki soli Białka ubić na pianę,cukier utrzeć z żółtkami.Proszek do pieczenia,sól,rozpuszczona margaryna,cukier waniliowy-razem połączyć.dokładnie wymieszać na jednolitą gładką masę. Zapełnić pogłębienie form ciastem do 1/3 części obiętości formy,usuwając nożem albo łyżką nadmiar ciasta.Forma powinna być nagrzana równomiernie,piec -obracając co 30-40 sek. Piec 1-2 minut na jasno złoty kolor. Gotowe wypieki wyjąć i wystudzić.Połówki napełnić kremem ,powidłami i połączyć .Posypać cukrem pudrem albo polać lukrem czy też polewą czekoladową. Krem taki jaki lubicie najbardziej. Orzeszki zawsze pyszne.Smacznego! Orzeszki ,można zrobić wcześniej i przechować przez tydzień ,a nawet dwa.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość gość
macie jakieś przepisy na masę do tych ciastek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×