Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Bo ja już sama nie wiem....

Chrzet - problem z gośćmi. Poradzcie

Polecane posty

W Święta będziemy chrzcić naszego synka. Nie robimy jakiegoś dużego przyjęcia tylko małe (my, moja mama, babcia, brat z bratową (chrzestny), chrzestna ze swoim narzeczonym i brat mojego męża z żoną) Tak był mój plan... Mój mąż ma 4 braci. Z czego zaproszony miał być jeden... Mama mojego męża jest innej wiary, więc i tak by nie przyszła a poza tym mieszka za granicą i nie wie czy przyjedzie w ogóle w tym miesiącu do Polski czy nie. Jeden brat mieszka razem z mama, ma 13 lat więc też odpada, drugi brat jest również w Niemczech i też nie przyjedzie i kolejny brat... Pracuje w Niemczech ma żonę i dwójkę dzieci, często jest w Polsce ale jeszcze nie zdarzył poznać naszego synka (ma 8 miesięcy), więc nie chciałam go zapraszać bo po co? Bo tak wypada? Mój mąż upiera się, żeby ich zaprosić właśnie dlatego, że tak wypada... i już nie wiem co zrobić? Zaprosić ich czy nie? Chyba troche pomieszałam ale mam nadzieje, że zrozumiecie :)

Gość oczywiście**
hmm ja się zgadzam z meżem w końcu to jego brat a nie stryjeczny brat ciotki z Angli :)

No tak ale skoro oni nawet nie pofatygowali się, żeby zobaczyć naszego synka, który ma 8 miesięcy to chyba coś jest nie tak? To jest uroczystość dziecka i wydaje mi się, że powinny być na niej osoby, z którymi mały jest związany, a nie osoby, które będzie widział pierwszy raz

Gość to jego brat
czyli najbliższa rodzina i mąż ma rację. Z Twojej rodziny będzie większość gości, a z męża na zaproszenie zasłużył tylko jeden brat? Teraz będzie okazja do poznania

Gość oczywiście**
a zapraszaliście ich?? może chrzciny będą taki początkiem?? może jakos ta "znajomość" sie rozwinie?? Co Ci szkodzi?? ja bym na twoim miejscu się zgodziła.

Tylko z tym jednym bratem i jego żoną mamy kontakt. Z tamtym bratem widzieliśmy się na naszym ślubie prawie 2 lata temu :O

Gość to jego brat
ile razy był zapraszany? Dlaczego odmawiał wizyt? Skoro pracuje w Niemczech to może nie bardzo miał czas na latanie w gości i wolał każdą wolną chwilę spędzić z najbliższymi?

Kilka razy mąż mówił, żeby przyjechali zawsze mówili, że przyjadą i skończyło się tylko na słowach.... A jeśli chodzi o to, że czasu nie miał i chciał go z najbliższymi spędzić to na pewno nie. Był np. ponad miesiąc w Polsce.... Zresztą oni sami nie rwą się do tego, aby był jakiś kontakt... Mój mąż chce ich zaprosić po bo, aby się nie obrazili i tylko dlatego....

Gość oczywiście**
to jest jego brat więc czemu się dziwisz, po co wywoływać bezsensowne kłótnie, zaproś ich i bedzie spokój, a jak nie chcą utzrymywać kontaktów z Wami to może brat sam odmówi, wtedy kłopot bedzie z glowy a Wy bedziecie mieć czyste sumienie że go zaprosiliście.

Gość liczba pi
na prawdę tak bardzo przeszkadzają Ci te dwie osoby więcej? Wydaje mi się, że powinnaś odpuścić, święty spokój w święta ważniejszy.

I powiem szczerze, że o będą 4 osoby więcej. Przyjęcie robimy w domu bo to święta i w ogóle... A 4 osoby więcej to jednak dużo.... będzie ciasno.... A po drugie ja nawet nie wiem w jakiej oni są wierze.... Ich córeczka nie była chrzczona i powiedzieli, że nie będą jej chrzcić bo nie chcą i żeby sama sobie wybrała jaka chce mieć wiarę...

Gość oczywiście**
ale co Cie to obchodzi jakiej oni są wiary?? Przecież to chrzciny Twojego dziecka.... Pytasz my Ci odpowiadamy, a Ty ciągle na "nie". To po co pytasz???

Może i racja, że ciągle i tak jestem na "nie".... Chyba będę musiała się przełamać....

Gość xxxxxxyyy
Ale to chyba nie ma znaczenia jaka wiare oni wyznaja i czy w ogole sa wierzacy, tak samo nie ma znaczenia czy ich dziecko jest ochrzczone - jasny grom w kosciele na nich nie spadnie, a w mszy moga uczestniczyc o tyle, ze beda robic to co inni a najwyzej do Komunii nie pojda - kulturalnie zachowac sie chyba potrafia. Ja w zasadzie rozumiem na czym polega twoj dylemat - rodziny meza za bardzo nie lubie, ma dwie siostry, ktore same o kontakt nie zabiegaja a w zasadzie unikaja go (no chyba, ze chodzi o kase - ale to inna bajka), ale na wszystkie uroczystosci typu chrzest, komunia zapraszamy - i tak nie przychodza, ale jakby przyszly to jakos sie miejsce znajdzie - ale przynajmniej nic nie mam sobie do zarzucenia i jeden powod do klotni z mezem odpada. Co najwyzej mam potem w innych sytuacjach - dodatkowy argument , ze nawet zapraszane nie przychodza. Radze ci zapros brata meza - jesli jest jak mowisz i tak pewnie nie przyjda, a ty bedziesz miala moralna wyzszosc, ze zaprosilas. A jesli przyjda to tez dobrze - poznaja waszego synka , moze mezowi uda polepszyc sie kontakt z bratem?

Hej.Przychylam sie do reszty.Wyjdziesz na osobe z klasa jesli zaprosisz wszystkich braci i oczywiscie mame.Niewazne,ze i tak nie przyjedzie-zaproszenie powinno byc wyslane. My rowniez chrzcilismy synka robiac malutkie przyjecie,ale zrobilismy to w ten sposob-chrzestni z rodzinami i dziadkowie.Zadnego innego rodzenstwa itd.bo jak sobie policzylismy,ze gdybysmy zaprosili jeszce dwoje rodzenstwa mojego meza z rodzinami to juz by bylo 8 osob wiecej. Jesli chcesz bardzo male przyjecie po prostu zrob tak.Chrzestni z rodzina i dziadkowie i juz.Wtedy przynajmniej nikt nie bedzie mial do nikogo pretensji,ze jeden brat mial zaproszenie a drugi juz nie i niewazne jest to,ze z jednymi sie bardziej trzymacie a z innymi nie..