Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Sanetta

Strach przed założeniem rodziny

Polecane posty

Gość Sanetta

Może i nie miałabym takich lęków, gdyby nie to co się dzieje dookoła. Dlatego w pewnym momencie postawiłam sobie pytanie: "Czy aby napewno warto?" Ludzie zwykli w kółko mawiać, że "rodzina to świętość", "najważniejsza wartość". Ale przeglądając to forum chociażby, możnaby szybko dojść do wniosku, że życie rodzinne bynajmniej idyllą nie jest, wręcz przeciwnie, czasami zamienia się w koszmar. Wiele moich koleżanek planuje współżycie i śluby, pomimo tak młodego wieku.. Wciąż gnębi się kawalerów, dziewczynom bez partnera przylepia się "łatkę starej panny". Ta prześmiewczość jest moim zdaniem zupełnie bezpodstawna, bo przecież ci wszyscy kawalerowie i "stare panny" mogą w każdej chwili odbić piłeczkę i zapytać: "A ty jesteś taka spełniona i zadowolona z życia? Ty, która codziennie peniasz, że cię mąż z inną zdradzi, ty, którą facet zagonił do pieluch i garów, ty, która musisz się tłumaczyć z każdego zakupu, telefonu?" Mówi się do singli: "Zobaczysz, zostaniesz sam, zgorzkaniały, stetryczały na starość, nie będzie kto ci miał szklanki podać". Samotne, rozwiedzione matki z dziećmi też miały kiedyś "rodzinę", prawda?

Gość ta tez ...
rodzina nie west zadna swietoscia, w wiekszosci rodzin jest pelno problemow. jezeli bardzo chcesz zalozyc rodzine, to musisz naprawde bardzo i z calym przekonaniem tego chciec, no a potem sie ladnie starac. problemy w rodzinach (malzenstwach) czesto biora sie stad, ze ludzi zakladaja rodziny nie z ogromnego pragnienia, ale dlatego, bo wypada, bo juz czas, bo rodzina nagli, bo inni to robia. nastepnym problemem jest jak sie lacza w pary ludzie, ktorzy nie sa dla siebie najlepszymi przyjciolmi, a jedynie samcem i samica, ktorych przyciagnelo do siebie zauroczenie.

Gość Sanetta
tak, podałaś bardzo dobre przyczyny takiego obrotu sprawy... Bo czas nagli, bo wypada, bo zegar biologiczny tyka. Moja rodzina z jednej strony zapiera się, że nie, że nikt się nie będzie mieszał w moje życie, że będą tolerancyjni, ale raz na jakiś czas niby to "żartem" *taaaaaa", napomkną: no jak wyjdziesz za mąż.. jak założysz rodzinę..."" Wkoorza mnie to niemiłosiernie. Ale i tak zostane przy swoim. Nie będę robiła niczego z przymusu.