Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość mamili

Pomarańczowy mocz po tranie- czy to możliwe?

Polecane posty

Gość mamili

czy któraś z Was obserwowała u swojego dziecka takie zjawisko?

Gość geduygedu
a jaki zazwyczaj jest moz? niebieski? :O

Gość mamili
na pewno nie taki - jaskrawopomarańczowy...

Gość iuoi
Barwnik zwany urochromem barwi prawidłowy mocz na kolor słomkowożółty. Intensywność tego koloru świadczyć może o stanie nawodnienia organizmu: po wypiciu dużej ilości płynów mocz staje się niemal bezbarwny, natomiast w stanach odwodnienia przybiera barwę intensywną, pomarańczowobrązową. Zabarwienie moczu zmienia się na skutek przedostania się do niego różnych barwników: np. po zjedzeniu buraków mocz staje się różowy, gdy zażywamy dużo witaminy B - mocz jest intensywnie żółty, gdy leczymy zakażenie dróg moczowych błękitem metylenowym, mocz przybiera barwę niebieskozielonkawą, w żółtaczce mocz jest zielonożółty, a czasem przybiera kolor ciemnej herbaty, wreszcie może stać się różowy lub purpurowoczerwony, jeżeli przedostanie się do niego krew, a ściśle rzecz biorąc, czerwony barwnik krwi, czyli hemoglobina. Już 0,5 ml krwi dodane do 1 litra moczu spowoduje zmianę barwy moczu zauważalną bez trudu dla oka. Pracownia analityczna, w której wykonywane jest badanie, wyszczególnia jedynie obecność dwóch barwników: urobilinogenu oraz bilirubiny.

Gość mamili
dziękuję za kompendium wiedzy, ale ja jestem prawie pewna że przyczyną tego koloru i osadu jest tran i szukam mam z podobnym problemem. Jak nie daję tranu mocz jest normalny. Wyniki badania w porządku.

Gość gość
Witam, ja także zaobserwowałam taki mocz u siebie odkąd biorę tran

Gość gośćniedziny
Ja tez po zażyciu tranu na drugi dzień mam mocz bardzo żółty.