Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość zakichane wszytsko

Problem z chrzestnymi

Polecane posty

Gość zakichane wszytsko

Kurcze mam problem. Chciałabym, żeby chrzestną dziecka była moja siostra. Ma 15 lat i nie ma bierzmowania i ksiądz powiedział, ze nie ma szans. A bierzmowanie dopiero za 3 lata, albo i nie. Przecież nie będę 4 lateniego dziecka chrzciła, zresztą rodzina by się wściekała bo są mega pobożni i chrzest to u nich podstawa. A mnie zależy żeby to była siostra. Dzwoniłam do innych parafii, ale tez nie ma szans bo kursy będą dopiero od września, trwają minimum 2 lata i dopiero później bierzmowanie. Dlaczego są takie głupawe wymogi :(

Gość mamamaa25
15 lat to niejest wiek na bycie chrzestną - ona jest jeszcze smarkulą - a chrzestni mają pomóc rodzicom w wychowaniu dziecka - a ona sama jest jeszcze nie wychowana... że już niespomne że mają pomóc w wwychowaniu w wierze - a ona napewno niema teraz tego w głowie - więc się nienadaje i tyle - po coś kościół stworzyl te zasady

Gość szalona małolata
nie wiem jak teraz, ale kiedyś w Warszawie na Placu Trzech Krzyży można było załatwić" bierzmowanie od ręki". Próbuj sie dogadać z księdzem, bo np u mnie wcale nie wymagał bierzmowania , którego notabene mój chrzestny nie ma:))

Gość nie badz smieszna
chrzestni pomagają w wychowywaniu dziecka, nie bądź śmieszna. To rodziców problem z wychowywaniem, jak nie dają rady to niech nie robią. Ja mam dziecko i nikogo to nie obchodzi i chętnie chrzciłabym bez chrzestnych , ale procedury kościelne na to nie pozwalają.

Gość a co za problem ochrzcić
4-letnie dziecko? Chyba lepsze to niż załatwianie siostrze papierów na lewo... U mnie w rodzinie było wiele chrztów starszych dzieci i nikt nie robi z tego problemu. Chyba że jesteś ze wsi i najważniejsza dla Ciebie jest opinia ludzi...

Gość ()()()()()()()
W dalszym ciągu można w Warszawie na Placu Trzech Krzyży "załatwić" bierzmowanie, chyba w piątki ok. 17

Gość ruanda
Dziwne, sama pierwszego chrześniaka miałam w tym wieku - fakt, po bierzmowaniu. Fakt, było to parę lat temu:) Ale jakie znowu kursy do bierzmowania? 2 letnie?! chyba jakaś kpina, zadzwoń do Kurii, będą lepiej zorientowani.

Gość zakichane wszytsko
Chrzestny nie musi być pelnoletni. Ja mialam bierzmowanie jak mialam 13 lat i rok później zostalam chrzestną. Nie bylo żadnego problemu bo wtedy u nas bierzmowania w parafii byly co 3 lata, a że parafia maluśka to szły 13,14,15 i 16 latki Cala podstawówka 6-8 i trochę tych ze średniej co się wcześniej nie załapali. Teraz jakieś inne systemy weszły bo gimnazjum itd i robią bierzmowanie jak się uzbierają chętni, a na razie chętnych brak, a gimnazjum siostry nie organizuje bierzmowania wcale. To nie jest niewychowana smarkula jest świetną dziewczyną i niesamowicie mi pomaga. Niejeden dorosły by się od niej mógł wielu rzeczy nauczyć. Wiem, ze dla niej to by była ogromna radość jakby została mamą chrzestną małej, a ja uważam, ze o lepszej chrzestnej mogłabym tylko pomarzyć. Jak leżałam w ciąży w spzitalu to po lekcjach codziennie do mnie przychodziła, leki mi kupowała, obiad mi przynosiła w termosie. Starszym dzieckiem zawsze się zajmie i to bez wykrętów czy fochów, sama przyjeżdża i chętnie się z maluchem bawi. Mam w niej wielką pomoc i oparcie mimo, ze jest bardzo młodziutka i uważam, ze jej to bycie chrzestną się po prostu należy!

Gość u nas od wieków
sakrament bierzmowania przyjmuje się w wieku 14-15 lat. gdy nie było gimnazjum, bierzmowanie przypadało na maj tuż p[rzed końcem 7 klasy. Nie wiem gdzie ty mieszkasz, ale tak jak u mnie jest w większości kraju

My będziemy chrzcić najprawdopodobniej w lutym. Chrzestną będzie moja siostra, ma 16 lat. Z tego co wiem to w Krakowie też się da załatwić bierzmowanie bez problemu. Jedziesz tam i wracasz w tym samym dniu już obierzmowana.

Gość zakichane wszytsko
justyna a gdzie w krakowie da się? bo ja z pod krakowa jestem.

Gość do a co za problem ochrzcić
ja jestem ze wsi i wcale nie uważam, że należy chrzcić zaraz po porodzie. Także nie obrażaj ludzi ze wsi. Bo mieszkam od lat w mieście i iwdze kupę wstrętnych katoliczek miastowych biegających prawie codziennie do kościoła a po kościele obrabiają dupę innym

Gość zakichane wszytsko
a jak dzwonilam do koscioła Mariackiego to mi powiedzieli, ze nie ma szans bo u nich są co miesiąc bierzmowania, ale musze donieść papier że jest się po kursie to raz, a dwa ze najlepiej jak się jest pełnoletnim to wtedy ten kurs nawet można przeskoczyć.

Gość u nas od wieków
do a co to za problem, ty wiesz po co w ogóle chrzci się dziecko? Jeśli wiesz to chyba logiczne żeby zrobić to jak najszybciej "w razie czego", jeśli nie wiesz, to chrzest nie ma sensu niezależnie od wieku dziecka...

Moja siostra ma bierzmowanie. W tym roku w czerwcu miała. Chrzestni nie muszą być pełnoletni. Niegdy nie słyszałam o jakichś kursach i to dwu letnich.

Gość zakichane wszytsko
No ale chodziła na kursy pewnie, a moja nie chodziła bo nie ma organizowanych. A z jakiej parafii jesteście? Moze się da coś tam zalatwić jakbym zadzownila?

Gość zakichane wszytsko
A możesz się dowiedzieć i dać mi znać bo bardzo mi na tym zależy.

siostra jest z innej parafii niż ja. Ani ja ani ona nie jesteśmy z Krakowa. Oni mieli takie jakby spotkania, dosłownie kilka i potem bierzmowanie. A kiedy planujecie chrzest??

Gość zakichane wszytsko
Na wiosnę kolo marca/ kwietnia jak trzeba będzie poczekać to nic się nie stanie jak w lecie maluch przyjmie chrzest.

Gość liczba pi
no to poszukajcie parafii w której zrobią jej ten cały kurs w przyśpieszonym tempie i już.

Gość dhgdhgydsdd
Jak bierzmowanie w wieku 18 lat?? to sa jakieś zarty, w całej polsce i nie tylko nawet w Angli bierzmowanie ma sie w wieku 15 lat, mam rodzine , znajomych porozrzucaną po całej polsce i takze w Angli i tam bierzmowanie ma sie od 15 lat, gdzie jest ten wymysl 18?? zapisz siostre do inne parafi, ale faj ksiedzu w lape i niech wystawoi zaswiadczenie o bierzmowaniu Ja mialam n18 to mialam juz zrobiony kurs malzenski a co dopiero bierzmowanie haahahaa

Gość zakichane wszytsko
No jutro będę dzwoniła po parafiach i pytała.

Patrzyłam teraz w google i chyba tylko osoba dorosła moze się tak obierzmować. Kurcze zadzwoń, popytaj. Ja też się martwiłam, ze moja siora nie będzie chrzestną bo nie miała bierzmowania. A tu w kwietniu im powiedzieli że w czerwcu będą mieć bierzmowanie. Ale słuchaj moja przyjaciółka też nie miała bierzmowania a miała być chrzestną swojego bratanka. Miała 15 lat i poprostu poszła z mamą do innej parafii, w miejscowości obok i powiedziały jaka jest sprawa. Pochodziła tam na kilka spotkań i miała bierzmowanie razem z młodzieżą z tamtej parafii. I została chrzestną swojego bratanka. Miał 7 miesięcy jak go chrzcili.

Gość zakichane wszytsko
Jutro będę dzwonila i pytala czy moze dolaczyć np do trwającego już kursu zeby się na czerwiec zalapać na bierzmowanie i wtedy byśmy w lipcu chrzciny zrobili.