Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Firaneczka123

Czy któraś miała taką sytuacje?? - Chrzest

Polecane posty

Gość Firaneczka123

Za ojca chrzestnego do mojego synka idzie mężczyzna, który jest po ślubie cywilnym co według kościoła tak nie może być. Więc ja oszukuję i mówię, że jest kawalerem. Miał ktoś też taka sytuacje?? Ogólnie chodzi mi o to czy jeśli w dokumentacji kościoła jest wpisane, że jest po ślubie to czy będą to sprawdzać? Czy ksiądz patrzy w te wszystkie papiery??

Gość chrzest to sakrament
a oszustwo jest według kosciola grzechem. Sakrament powinnaś przyjmowac na czyste serce czyli byc po spowiedzi św. Dla mnie ta cala historia jest durna. Wyklucza jedno drugie.

Ja chyba nie chciałabym tak kombinować, no i tak dziwnie kłamać księdza... Jeszcze w sprawie chrztu dziecka

Gość Firaneczka123
My z mężem do spowiedzi nie idziemy bo też jesteśmy tylko po ślubie cywilnym

Gość Firaneczka123
Ojciec chrzestny pójdzie normalnie do spowiedzi. Niestety nie mogę wziąść nikogo innego za chrzestnego

Gość a po co chrzcicie dziecko?
Czy w takiej sytuacji warto? Skoro w zasadzie nie uznajecie żadnej z zasad kościoła.

Gość ja mysle taj jak
bleufille, jakos glupio by mi bylo klamac ksiedzu i to jeszcze w sprawie chrztu dziecka

Gość ja mysle taj jak
jesli ojciec chrzestny nalezy do tej samej parafii to napewno go sprawdza w dokumentach, jesli z innej to musi dostarczyc zaswiadczenie ze swojej parafi czy moze byc ojcem chrzestnym i to kwestia tego czy jego parafia mu takie zaswiadczenie wystawi. U nas nie pytali o san cywilny chrzestnych, jedynie tych zaswiadczen wymagali

mam identyczną sytuacje, (chestny ma slub cywilny, bo jego żona była rozwódką) z tym, że ja powiedziałam księdzu prawdę. Wikary powiedział, że absolutnie nie. Poszłam do proboszcza tez kręcił nosem, ale mna moje argumenty, że nie mamy nikogo innego ZGODZIŁ SIĘ, powiedział, że oficjanie będzie świadkiem chrztu, bo PRAWO KOŚCIELNE NA TO ZEZWALA, czym nie bardzo zaskoczył. Zapytał tylko czy chodzi do kościoła i czy przymuje po kolędzie. Przy wypełnianiu księgi wpisane jest normalnie jako chrzestny, więc to taka gadka tylko. Chrzciny będą w najbliższe święta. Wszystko zależy od księdza.

Gość Firaneczka123
Chrzestny jest z tej samej parafii. więc może to sprawdzić... kurczę... A powiedzcie mi co to jest właśnie ten świadek chrztu?? Czy to jest to samo co chrzestny czy to się różni??

jak dla mnie to to samo, w księdze jest zapisany w rubryce rodzice chrzestni, i nie ma żadnej wzmianki, że świadek

Gość Firaneczka123
Hmm.. no spróbuję porozmawiać z ksiedzem, zobaczymy co z tego wyjdzie. Najwyżej zapytam właśnie o tego świadka.W każdym bądz razie dziękuje :)

JA miałąm taką sytuacje, ze oboje chrzestni po ślubach cywilnych. Ksiądz nie pytał o nic, kazał im przynieść karteczki z ich parafii, że mogą być chrzestnymi i tyle.

Gość Firaneczka123
No właśnie tylko, że chrzestny jest z tej samej parafii i z tego co się orientuję to w dokumentach jest adnotacja, że jest po ślubie i jeśli tam zarknie to klapa....

Gość Firaneczka123
Kurcze bo szczerze powiem, ze dla mnie to jest troche glupota... Wybieram na chrzestnych ludzi, ktorzy wiem, ze bede kochac moje dziecko i wrazie czegoś zaopiekują się nim i moim zdaniem nie powinno miec tu nic do rzeczy po jakim slubie kto jest. Do kościoła chodzimy i to też powinno się liczyc... ale to tylko moje skromne zdanie :) Pogadam z ksiedzem i zobaczymy co z tego wyjdzie :)

Porozmawiaj z księdzem szczerze i nie kłam. Chrzesnym mojej córki jest mój brat, który nie ma bierzmowania - porozmawiałam z księdzem i powiedziałam jaka jest sytuacja i zgodził się pod warunkiem że przypilnuje żeby przystąpił do bierzmowania. Z księżmi też można normalnie się dogadać, nie wszyscy są tacy drobiazgowi.

Gość kjhkhjbl
a po co ten chrzestm który - tak naprawdę - ma oczyścić dziecko z grzechu, a chrześni mają wg prawa bożego wychowywać twoje dziecko> No po co ja pytam?

Gość sie usmialam heh
dziwnie klamac ksiedza ktos pisze wyzej ;) a jak ksieza nas oklamuja to ok?????

Lepiej powiedzieć prawdę,ksiądz ma i tak napisane w swoich papierach że jest ślub cywilny,przynajmniej u nas tak jest(ksiądz dowiedział się na kolędzie że jest związek cywilny i wpisał to w papiery). Ja prosiłam dwa razy księdza o podobną rzecz i się udało.

Gość mama sama w domu...
jak ma cywilny to nie może my jako chrzestnych mieliśmy małżeństwo i ksiądż pytał czy maja ślub kościelny

my mamy jedynie ślub cywilny i mój mąż raz był świadkiem na ślubie kościelnym, a ja jestem chrzestna dziecka w dodatku samotnej matki.. po datku większym o 1 zero niż normalnie ksiądz problemów nie widział - taka rzeczywistość...

Gość adzia1982
JA MIAŁAM TAKĄ SYTUACJĘ,MOJA SIOSTRA MIAŁA ROZWODNIKA....TAK PATRZAC TO 90 %KSIEŻY NIEPOWINNO DAWAĆ CHRZTU BO MA GRZESZKI NA SUMIENIU.....