Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Pomoc dla siebie

Czy po slubie zmienic moje polskie imie na wersje angielska

Polecane posty

Gość sie usmialam heh
a na jakiej podstawie wpisuja imie w amerykanskim paszporcie np? tak podajesz z glowy swoje dane np. imie i nie sprawdzaja w zadnych dokumentach czy to twoje imie ? to tak kazdy by nawet nazwiska i daty urodzen podawal jakie chce ;)

Gość Pomoc dla siebie
diana21 - Masz racje :) Tylko wlasnie przed otrzymaniem obywatelstwa moge zmienic na forme angielska :)

Gość sie usmialam heh
mozesz zmienic jak zmienisz nazwisko nie musisz czekac 3 lata pozdrawiam

nie tak z glowy,tylko wnosisz sprawe do sadu o zmiane nazwiska,czy imienia i podajesz powod,ale nie sa wymagane jakies wielkie powody,np:wystarczy wlasnie fakt ze twoje imie czy nazwisko jest ciezkie do wymowienia w stanach i ludzie je przekrecaja,to naprawde z tego co wiem to tylko formalnosc i duzo ludzi to robi.

Gość Pomoc dla siebie
Z tego co czytam to podczas tych roznych dupereli ( egzamin, znajomosc anglika) urzednik sie pyta czy chcesz zmienic imie czy nie. I wtedy w papierach amer.mam imie w formie ang. Ale to dopiro za 3 lata, po slubie ;)

no tak,ale nie musisz tego robic w polsce,bo i tak bedac tam posluzysz sie polskim paszportem jak wiekszosc ludzi robi ;),zreszta chyba jest cos takiego ze obcokrajowcy jezeli sa dluzej w polsce,to po jakims czasie(nie wiem dokladnie ile) placa za pobyt,dlatego warto miec swoje polskie oby.tez.

Gość sie usmialam heh
no wlasnie o to chodzilo mi tylko zeby w urzedzie zmienic a nie jak inni tu pisza ze po co albo jak sugeruje jej facet zeby podawala inna pisownie ,tak o podawac nie da sie trzeba przez jakis urzad zmienic,macie taka droge w sadzie i tak jest ok, ja napisalam o tym jak ja zrobilam ;)

Gość sie usmialam heh
no tak wlasnie urzednik podczas rozmowy spytal mojego meza i stad mamy dzis balagan w papierach bo jak mowilam nie wiedzielismy ze bedzie dziecko i mieszkanie spowrotem w pl mowie o swoim doswiadczeniu

Gość Pomoc dla siebie
Dobrze, ze moj pan nie czyta forum bo by mi glowe zawracal i jeszcze moze wniesie sprawe do sadu, hahaha. A tak sie dowie, ze dopiero za 3 lata i koniec kropka (mam nadzieje, ze mnie nie wydacie) ;)

moj maz mi wlasnie mowi,ze jego na wizycie w INS,spytali w prost,czy chcesz zmienic imie na amerykanski odpowiednik,lub na jakies inne,bez zadnego problemu,chcesz tak to masz tak-ameryka co nie ;)

Gość sie usmialam heh
no i w przypadku mojego meza tez tak bylo i niby zmienil ale jak chce teraz w pl urzedzie cos zalatwic to wiecznie sie tlumaczy ;)

czyli z tego co ci napisalam,(bo w sumie nie wiem czy juz masz zielona karte)ale jak dostaniesz ja po slubie,to wtedy juz w INS cie spytaja czy chcesz zmienic imie-tak ze szybka decyzja dziewczyno.ale ci powiem ze brat mojego meza zmienil,na ang.odpo. i to tylko tu w stanach,w polsce niczego nie ruszal i jest Ok ;)

Gość Pomoc dla siebie
wow :) nie ma to jak ameryka :D

Gość Pomoc dla siebie
Nie mam jeszcze GC :( I wiem, ze czeka sie bardzo dlugo :(

Gość Pomoc dla siebie
diana21 - czekaj, czy ja dobrze zrozumialam?! Mozna sobie wymyslic imie np. na Monica??? A co wtedy z pl passportem???

dlugo na GC? z tego co wiem,to jak sie do czegos nie przyczepia,to do 6miesiecy,ja tez bede wlasnie sie o nia starac,bo tez jestem tyle co po slubie.

Gość sie usmialam heh
jasne ze jest ok i bedzie dopoki mieszkasz za granica ale majac pl obywatelstwo w przyszlosci mozesz ( nie musisz oczywiscie) potrzebowac cos od pl urzedu i wtedy masz 2 imiona i balagan w papierach nie wiem czy mnie rozumiesz ja o tym pisze z wlasnego doswiadczenia tylko ;)

mozesz tu sobie dac Monica,a w polsce to zalezy od ciebie,mozesz wniesc sprawe i tez sobie tam zmienic,jak chcesz,albo zmienisz tu,a w polsce,uzywasz tego co masz w polskich dokumentach,no chyba ze planujesz wrocic do polski na stale,to wtedy warto wszedzie miec tak sam,chociaz jak sie tak zastanowic,to co ic dajew w polsce,amer.obyw. czy paszport?-nic.chyba ze dzieci bedziesz meldowac w polsich urzedach zeby tez mialy polskie obyw.

Gość sie usmialam heh
no wlasnie o obywatelstwo dziecka poszlo u nas heh i nie planowalismy powrotu do pl, tak wyszlo ...zycie

Gość sie usmialam heh
tylko ze dzieci rodzace sie w ameryce maja podwojne obywatelstwo , bo takie prawo, wiezy ziemi-amerykanskie mu daja, a krwi polskie jak rodzice polacy ;)

Gość Pomoc dla siebie
U mnie to nawet nie ma mowy o powrocie do Polski :( ale wiedzialam na co sie pisze. Kocham i wybralam. Oczywiscie nigdy , nie mow nigdy ;)

moja kolezanka,tez wlasnie cos tak miala,ze nie zameldowala dziecko w polsce,a pozniej wrocili,wiem ze to jakos zalatwili w polsce,a tez napewno mieli inaczej w akcie urodzenia malej nazwisko wpisane,bo choscby ze wzgledu na to ze po polsku ich nazwisko zawiera z z kropka i e z ogonkiem,a tu wiadomo ze nia ma.nie wiem jak to zalatwili pozniej i kurcze nie mam nawet jak sie dowiedziec.

Gość Pomoc dla siebie
Tak wiec, nie bede wymyslala sobie innych imion, zeby nie utrudniac sobie zycia na przyszlosc :)

a wiesz co,moj maz to miw ze troche zaluje,ze nie zmienil,na jakies ang..ale on ma tylko amery.obyw..wiec to co innego

Gość sie usmialam heh
no juz pisalam jak w pl sie to zalatwia, w urzedzie stanu cywilnego kierownik jest od tego , ale zycie weryfikuje nasze plany i moze byc roznie tak tak , nigdy nie mow nigdy ;)

Gość wypowiem sie//..,,
emilia to latwe imie, glupi amerykanie dadza rade wymowic co innego moje agnieszka - mieszkam za granica i absolutnie kazdy mowi tak na mnie, w pracy tez.... zadnych agnes dupereli moj chlopak lubi moje imie i kazde imie polskie, im trudniejsze typu katarzyna tym lepiej po co pozbywac sie swojej tozsamosci ? narzeczony nie powinien sie wstydzic ciebie, swiadczy to o jego kompleksach i prostactwie w pewnym sensie