Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość planuję używać wielorazowych

do mam używających wielorazowych pieluch

Polecane posty

Gość planuję używać wielorazowych

Planuję używanie wielorazowych pieluszek (tych z bambusowym wkładem) i mam pytanie do mam, które praktykuja to rozwiązanie. Napiszcie mi proszę, ile tego potrzeba do codziennego uzytku - ile pieluck, wkładów - na to się chyba jeszcze coś naklada ... Możecie mi to opisać w praktyce?

Gość ja nie używam ale mam zamiar u
żywac i planuję kupić 12 pieluch (znalazłam takie co mają podwójny wkład) i do nich są jeszcze takie papierowe wkładki na kupkę które się spuszcza w WC (7-10 zl za 100 sztuk) W styczniu chcę kupić 3 sztuki i wypróbować na starszym dziecku jak się sprawdzają, czy się nie niszczą w praniu, nie przeciekają itd.

Gość lezaca mamusia
sa rozne pieluchy formowane - na nie trzeba nalozyc otulacz (pul, polar, welna) kieszonki- do nich wkladamy wklad, nie potrzeba otulacza AIO - czyli wszystko w jednym, nie potrzeba otulacza sa jeszcze SIOczylitakie do ktorychwklad sie wpina, tez nie trzeba otulacza i pieluchy skladane, czyli tetra, prefoldy itp na ktore potrzebny jest otulacz jesli masz zamiar pieluchowac noworodka do polecam gore tetry, kilka otulaczy, kilka formowanek i kilka AIO/kieszonek ogolnie pieluch przy noworodku zuzywasz okolo 15 dziennie czyli zalezy co ile chcesz prac no i 1 zestaw 15 pieluch naczas schniecia pozniej potrzeba juz mniej w praktyce to jest super proste i ekologiczne o ekonomii sie nie wypowiem bo mialam okres ze kupowalam wszystkie nowosci pieluchowe, rozne wzory itp i przepuscilam duzo kasy :D

jak zużywasz 15 dziennie? zmieniając co 3 godziny pieluchę to dziennie zużywasz 8 pieluszek. Ja sobie upatrzyłam takie co mają podwójny wkład więc wystarczy mi 12 pieluch bo otulacze pewnie za każdym razem nie będą przeciekać. No i zawsze można na upartego wsadzić w taką pieluchę tetrę i też będzie.

Gość lezaca mamusia
jak lubicie zeby dziecko lezalo w kupie i sikach to jasne, mozna i co 5 godzin ;) to nie jest pampers ze dziecko w pieluche robi do oporu :D ja zaczelam pieluchowac wielorazowo od 3 doby zycia mialam 30 sztuk tetry, kilka otulaczy, 6 kieszonek i 6 formowanek pralam codziennie :D po jakims czasie co 1,5 dnia tetra jest tania, kup te 12 pieluch plus tetre i otulacze, wtedy na pewno sie wyrobisz

Gość lezaca mamusia
do ja nie uzywam pokaz jakie sobie upatrzylas to Ci powiem czy sie w ogole nadaja bo naprawde doswiadczenie mam spore i wiele pieluch mialam na stanie zreszta teraz szykuje wyprawke pieluchowa dla drugiego dziecka

Nie mam doświadczenia z tymi pieluchami. Dla starszego dziecka używałam jednorazówek i tak co 3-4 godziny zmieniałam pieluchę, przed karmieniem zawsze. Na początek kupię 2 te pieluszki, które mi się spodobały i zobaczę jak to się w praktyce sprawdza na starszym, a potem już będę "mądrzejsza" i kupie co potrzeba.

Gość lezaca mamusia
naughtybaby mialam i przy malym dziecku sie kompletnie nie sprawdzily, przeciekaly itd to juz lepsze sa pieluszki tez chinske ale minkee, czyli obszyte takim milym futerkiem w nich gumki sie nie odciskaja i sa naprawde lepsze jakosciowo natomiast ani jedne ani drugie nie sprawdza sie przy noworodku sa za duze, nawet jak wlozy sie tylko jedna wkladke dla noworodka niestety tylko pieluchy rozmiarowe

Gość mamuska na wielorazowkach
maiam nauty babay- niestey sa one dosc male i przeciekaja po bokach, jka dzieko zaczelo sie ruszac. Zaleat jest to, ze szybko schna( mikrofibra). Duzo fajniejsze sa takie z podwojna wartswa i jednym wkladam do srodka.

Gość lezaca mamusia
a co do tego porownywania na starszym to wlasnie nie ma sensu zupelnie inne pieluszki sa dla starszych dzieci a inne dla mlodszych pieluchy one-size to na upartego mozna tak od 4-5kg ale zazwyczaj beznadziejnie leza fajne rozmiarowo sa kieszonki fuzzi bunz rozmiar s, starcza na dlugo i swietnie lezy itti bitti rozmiar s, ale one starczaja na krotko duzo jest pieluch rozmiarowych ale to nie chinszczyzna i wychodza drozej :(

to w takim razie wezmę jedną minky i jedną naughty i sobie porównam.

Gość lezaca mamusia
tu sa adresy niektorych sklepow z pieluszkami maja duzy wybor www.pieluszkarnia.pl www.krainapieluszek.pl www.ekomaluch.pl www.ekobaby.pl www.maminek.pl www.mamazen.pl wiecej na ta chwile nie pamietam ;)

Gość lezaca mamusia
jesli chodzi o otulacze to dla takich maluszkow super sa bambino mio, imse vimse lub nature babies swietne sa tez otulacze welniane, przy starszaku uzywam wylacznie welny no ale nie wiem jak sie sprawdza przy noworodku, pewnie super razem z pieluchami formowanymi, natomiast z tetra moze byc gorzej jak kupa wpadnie ;)

Gość te z chinskie allegro sa do
dupy! i to doslownie! lepiej dolozyc do jakichs zachodnich sprawdzonych i miec spokoj. pul minkee sa nawet do przezycia, podobnie jak polskie franiszki, ale te naughty baby to dziadostwo jakiego malo!

Gość te z chinskie allegro sa do
franiszki sa szyte z tkanin millymuskut oy, ale jednak te oryginamne gotowe finskie millymuskut sa lepiej wykonane od polskich franiszek. tyle ze franiszki tansze - bardziej humanitarna cena dla polskiej matki...

Gość planuję uzywać wielorazowych
bardzo Wam dziękuję, biorę się za lekturę podanych linków :)

Przekonałam się do wielorazowych pieluszek już jakiś czas temu. Odkąd je wdrożyłam - mój synek nie ma już odparzeń, co zdarzało się dosyć często przy użyciu jednorazówek. Do pieluszek używam jeszcze otulaczy. Teraz na chłodniejsze dni świetnie sprawdzają się te wełniane, np. http://www.wielorazowepieluszki.pl/pol_m_Otulacze_Otulacze-welniane-380.html, fajne maja wzory tak na marginesie ;)

Gość gość
Kupiłam 10 sztuk pieluch z kieszonką i 20 sztuk wkładów z firmy Bobolider. Na początku wystarczało to na jeden dzień, później na trochę więcej, aktualnie nie korzystam z tych pieluch (o tym za chwilę), wdrożę stosowanie jak będę intensywnie uczyć nocnika. Co się nie sprawdziło (choć byłam przygotowana): - zapach pieluch - masakra. Pranie robiłam co drugi dzień i smród taki był, że nie dało się wytrzymać. Zamykałam w specjalnym wiaderku, ale w nim pieluchy (czy bardziej wkłady) zaczynały łapać zapach stęchlizny, za to jak wypłukałam to były mokre, więc żeby nie stęchły, musiałam je układać na misce. Cyrk na kółkach. Niby się prało często, a jednak przez te parę godzin, które pieluchy leżały niewyprane to była masakra. Latem powiedzmy pół biedy, bo był balkon, ale jesień/zima to było nie do ogarnięcia. - przeciekanie i wiecznie mokre wszystkie ciuchy, koce, prześcieradła. Problem w tym, że na każdym dziecku pielucha leży inaczej i na jednym będzie pasowała pielucha z jednej firmy,a na drugim z innej. Nie dowiedz się póki nie kupisz po 1 sztuce z każdej firmy:/ U nas przeciekanie się skończyło jakoś po 8 miesiącu. - kupy- i smrodek taki, że masakra, zapieranie tego itp. Sprawdzają się cieniutkie jednorazowe wkłady, które daje się między pupa a pieluchą, wtedy z wkładem wywalasz co grubsze. Poza tym ja zastosowałam jeszcze jedno rozwiązanie: używałam tych pieluch po porannej kupie (jak już córce się unormował cykl dnia). Aktualnie nie używam tych pieluszek, bo jak myślę o suszeniu i przebieraniu w razie przemoczenia to mnie trafia:/ Córka ma świadomość potrzeb fizjologicznych i już nawet przez pewien czas wołała na siku, ale jej się odwidziało (i aktualnie wrzeszczy przy próbie posadzenia na nocnik). Ma półtora roku i za jakiś czas zamierzam albo ją przekonać do ponownego sikania na nocnik, albo wprowadzimy te pieluchy.