Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

annaaaaaa5

matura próbna- wypracowanie- pomóżcie!

Polecane posty

mam pytanie dotyczące wypracowania na maturze prónej z polskiego... moja polonistka dała mi 0 punktów dlatego że jej zdaniem nie miałam 250słów.... (a mialam 320). Nie wiecie czasem jakie słowa nie są wliczane do słów(?) wiem że to śmiesznie brzmi ale chce wiedziec czego mi ona nie zaliczyła... z tego co wiem to się nie liczy wyrazów typu "z", "i", "a", "że", "lub"... czy coś jeszcze?

Wszystko się liczy, zarówno "i", "a" jak i "że". Poza tym, nawet jeżeli nie masz 250 słów, a masz połowę to ucinają Ci tylko ileś tam punktów, nie pamietam dokładnie ile. Wiec mysle, że nauczycielka zrobiła to z czystej złosliwości ;)

"Wyjaśnienie - wokół 250 słów pracy maturalnej z języka polskiego W ostatnich dniach pojawiło się sporo pytań dotyczących liczby słów w wypracowaniach maturalnych z języka polskiego. Problem trafił również na łamy prasy i stał się przyczyną nieporozumień. Najważniejsze z nich wiąże się z interpretacją znajdującego się w kryteriach i Informatorze maturalnym sformułowania około 250 słów. Niektórzy sformułowanie to odnoszą do długości, jaką powinno mieć wypracowanie. Nic bardziej mylnego. Dwieście pięćdziesiąt słów to mniej niż 2 strony formatu A-4, jaki posiadać będą arkusze egzaminacyjne (zależy to od charakteru pisma zdającego). Trudno w tak krótkim wypracowaniu maturalnym wyczerpująco rozwinąć temat. Aby osiągnąć satysfakcjonujący wynik, należy napisać wypracowanie znacznie dłuższe. Liczba 250 słów oznacza więc minimalną długość wypracowania, w którym oceniane będą wszystkie elementy wskazane w kryteriach, tj. rozwinięcie tematu, styl, język, kompozycja i zapis. W wypracowaniach krótszych niż 250 słów oceniane będzie jedynie rozwinięcie tematu. Przed egzaminem maturalnym zostaną podjęte dokładne decyzje dotyczące zarówno dolnej granicy długości wypracowania, jak i tego, czy każdą część mowy uznajemy za wyraz."

to ja nie licząc tych słów które wymienilam miałam 320 słów:( a nie wiesz może czy jest to gdzieś w internecie napisane,żebym mogla jej udowodnić że mialam dobrze? jest mi przykro bo nawet nie wiem jakie błędy popełniłam.... nie wiem nad czym mam pracować bo polonistka dała mi zero bez sprawdzania... napisała tylko że mniej niż 250 słów i dała 0:(

Gość Studenteczkaa
Cystaty nie są wliczane w słowa, więc jeśli je umieściłaś, odlicz je.

Gość ghghghhfhf
z tego co wiem to cytaty sie nie liczą

może mi ktoś pomóc znalezc inforamcje na tema słów w ypracowaniu maturalnym na stronie CKE? baaaardzo proszę bo ja szukam i nie moge zneleźć a wiem że gdzieś to napewno jest:(

Gość zos
http://język-polski.pl/porady-i-przepisy/573-informacja-cke-dla-maturzystow-przystepujcych-do-egzaminu-maturalnego-z-jezyka-polskiego.html

Gość zos
ech, musisz sobie "skleic"

niestety nie ma tutaj nic napeisanego o słowach które się nie wliczają do 250 słów... o ile takie istanieją. ale bardzo dziękuję za pomoc

na maturze miałam 320 słów nie licząc spójników dostalam 0 punktów bo polonista stwoerdzila że nie mam 250 słów i powiedziała że nie liczą sie spójniki, zaimki, przyimki itp:(