Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość melaaa52

stopien czystosci pochwy

Polecane posty

Gość melaaa52

Witam. Kilka tygodni temu zglosilam sie do ginekologa poniewaz mialam powazne problemy z wydzielina z pochwy, byla 'serowata', brzydko pachnąca itd. Gin przepisała mi Macmiror500, ktory bralam przez 10 dni. Stawilam sie na badanie i wynik jaki dzis otrzymalam to: TU (-), III/IV czyst. pochwy. i nic więcej. Wiem ze III/IV st. nic dobrego nie wrozy ale ginekolog kiedy pobierala mi probke powiedziala, ze wszystko wyglada ok (bo wczesniej bylo kiepsko) i prawdopodobnie mam tylko duzo leukocytów. O czym one swiadcza? Czy tylko przez obecnosc tych leukocytow moge miec az III/IV stopien? Do ginekologa nie dopcham sie przed swietami wiec chcialabym wiedziec co sie dzieje. Pozdrawiam ;)

Gość kjnjhh
Grupa III - to wynik dodatni (podejrzany). W rozmazie stwierdza się tzw. komórki dysplastyczne (nieprawidłowe). W zależności od nasilenia zmian i liczby tych komórek wyróżnia się dysplazję małego, średniego i dużego stopnia. Taki wynik wymaga kontrolnego ponownego badania w krótkim czasie, ewentualnie po leczeniu. Jeżeli zmiany utrzymują się nadal, należy pobrać wybrane odpowiednio (celowane) wycinki z tarczy części pochwowej. Do tej grupy cytologicznej zalicza się również ciężkie zmiany zapalne. Również niektóre zakażenia wirusowe (np. wirusem brodawczaka - infekcja najczęściej spotykana u młodych, współżyjących kobiet) mogą przyczynić się do powstania obrazu charakterystycznego dla tej grupy. Grupa IV - w rozmazie znajdujemy pojedyncze komórki tzw. atypowe, znacznie różniące się od prawidłowych komórek, sugerujące zmianę złośliwą ograniczoną do nabłonka (tzw. rak in situ). http://www.resmedica.pl/pl/archiwum/ffxart10994.html

Gość kjnjhh
ech, tamto bylo z cytologii. Stopień III - pożyteczne bakterie są pojedyncze lub ich nie znajdujemy, występują liczne inne bakterie i dużo krwinek białych. Stopień IV - nie ma pałeczek kwasotwórczych, a oprócz licznych bakterii i krwinek białych wykrywamy grzyby (np. drożdżaki) lub rzęsistek pochwowy. widzę że są tylko 4 stopnie. Gorzej być nie może ;)