Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość orientuje sie ktos

ja mam pytanie w sprawie spadku

Polecane posty

Gość orientuje sie ktos

Otoz otrzymam w spadku po babci dom , jest sporzadzony testament babcia jeszcze zyje i niech zyje 100 lat :) ale zalozmy ze kiedys wyjde za maz , testament jest od kilku lat , ale babcia umiera jak jestem w malzenstwie i teraz pytanie : czy bedzie sie polowa domu nalezala po rozwodzie mojemu mezowi ?

nie! tylko Twoimk Dzieciom a jeżeli nie będzie dzieci to zstępnym czyli Twojemu mężowi równ8ież ale jeżeli się nie rozwiedziecie a Ty wcześniej wyjedziesz do Nieba

Gość orientuje sie ktos
aha :)

Gość GaszPirowski
Tak. Wykonanie woli nastąpi po śmierci rzeczonej babci. Intercyza?

spadki wchodza w skład majątku odrębnego małżonków (czyli nie do wspólnego)

Gość maturks4
Babcia żyje, ty jeszcze nie wyszłaś za mąż, a już się martwisz o majątek po rozwodzie??? To po co ci ten ślub - proponuję wolny związek

Gość orientuje sie ktos
teraz juz nie kumam mam zapisany dom po babci jest testament , babcia zyje i niech zyje jak najdluzej :) ale w razie smierci ja dziedzicze dom , wiec jesli ona umrze a ja bede w malzenstwie i kiedys sie rozwiode to polowa domu bedzie dla meza ? ale przeciez jest zapisany przed "kiedys tam" slubem juz nic nie kapuje :(

Gość ryut
Nie będzie się należało męzowi chyba że tak bedzie dopisane w testamencie. Spadek stanowi wlasnosć osobistą (odrębną), nie ważne czy dziedziczysz testamentem czy wg. ustawy

Gość orientuje sie ktos
maturks4 Babcia żyje, ty jeszcze nie wyszłaś za mąż, a już się martwisz o majątek po rozwodzie??? To po co ci ten ślub - proponuję wolny związek ale ja nie wychodze za maz , a babcia niech zyje nawet z 200 lat zycze jej tego :) tylko moje pytanie bylo zapis domu przed malzenstwem a jesli wyjde za maz a babcia umrze czy wtedy bede musiala sie dzielic z mezem wrazie rozwodu

jezu, babo, napisałam Ci spadki nie wchodzą do majątku wspólnego małżonków, tylko należa tylko do osoby wymienionej w testamencie lub będącej spadkobiercą z mocy prawa czytać nie umiesz?!?

Gość orientuje sie ktos
Ewa33 - nie bulwersuj sie tak , potrafie czytac akurat posta pisalam teraz juz wiem ze kiedys to bedzie tylko moje no i kiedys przyszlych dzieci w razie czego dziekuje za odpowiedzi

Gość ..NATALA..
Nie,Nie będzie twojemu przyszłemu mężowi nic się należało. Testament jest traktowany jak darowizna i jest tylko na Ciebie.