Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eliose

Torecan - ktoś stosował w ciąży?

Polecane posty

Pytanie jak wyżej.. Jest to lek przeciwwymiotny, jednakże w ulotce w nagłówku "kiedy należy stosować Torecan" nie ma wzmianki na temat tego, że stosuje się go u kobiet ciężarnych a tym bardziej w 1 trymestrze.. W nagłówku pt "stosowanie w czasie ciąży" jest wzmianka, że nie ma danych dotyczących tego, czy lek zaszkodzi płodowi czy też nie.. Martwię się trochę

zapisał ci go lekarz czy bierzesz na własną rękę? Na większości leków jest napisane: nie stosować w ciąży. Dlaczego? Bo nikt ich nie badał na ciężarnych. Która kobieta by się zgodziła na takie eksperymenty? Żeby badania były wiarygodne musi być dość duża grupa chętnych

jeśli lek przepisał/polecił ci lekarz, to nie martw się - jeśli masz się odwodnić+ od częstych wymiotów, to pewnie wiedział, co robi. ale jeśli działasz na własną rękę, to lepiej nie ryzykować bez konsultacji z lekarzem. niemniej, na niewielu lekach jest info o szkodliwości na płód, bo takich badań się nie wykonuje - bo która kobieta zgodziłaby się testować lek na własnym dziecku? wyjątkiem są oczywiście leki stricte dla ciężarnych.

hehe napisałyśmy to samo :) też radzę zaufać lekarzowi, sama się odwodniłam w ciązy, bo nawet wodą wymiotowałam, a kroplówki i szpitale nie są przyjemne

Gość ja też stosowałam
w ciąży w 1wszym trymestrze ale czoki są lepsze niż tabletki

Ja stosowałam od 8 tygodnia ciąży czopki, ale nie zauważyłam u siebie jakiś rewelacyjnych efektów:(

No właśnie problem polega na tym że przepisał mi to lekarz w szpitalu bo miałam mdłości. Nie wymiotowałam :/ więc nie wiem czy ryzykować, to tylko mdłości...

skoro lekarz ci zapisał i ma ci pomóc, to ja bym stosowała. jak będziesz się ciągle źle czuć i stresować zdrowiem, to dziecko to też odczuje :)

no właśnie, AnnoM, dawaj więcej informacji, bo ta waga to jakaś rewelacja :)

Gość ja bralam torecan przez kilka
tygodni ale wisialam non stop nad kiblem ;) w drugiej ciazy tez na poczatku mialam wymioty ale mniejsze i lekarka przepisala mi torecan ale w razie silnych wymiotow, kazala nie naduzywac;) nie wzielam ani razu bo jest duzo lepiej niz w poprzedniej ciazy na mdlosci bez ciaglych wymiotow bym nie brala, ja wtedy musialam bo grozilo mi odwodnienie

Gość antypatologia
bralam pomagal w 1.trymestrze. dziecko ok.

stosowałam na wymioty w 12 tyg., podawali mi go w szpitalu, do którego trafiłam z powodu odwodnienia. Pomogło bardzo, wymioty wreszcie ustąpiły.

Dla zainteresowanych! Stosuję tylko dietę dr. Dukana, informacje o niej są dostępne wszędzie. Nie ćwiczę, ale codziennie ok godzin spaceruję z dzieckiem:) Waga spadała aż miło, a teraz jestem w fazie utrwalania, pozdrawiam:)