Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Omenek

Najlepszy pies stróżujący

Polecane posty

Gość Omenek

Jaki waszym zdaniem, jest najlepszy pies stróżująco - obronny ?

Gość były UBek będzie w sam raz
;)

Gość INDYWIKATOR
emerytowany policjant albo pies rasy york :)

Gość Omenek
Oj. pytam poważnie. I nie na łańcuch, czy ja powiedziałem na łańcuch ??

Stróżujący i obronny to dwie różne funkcje. Tym bardziej pies obronny to nie stworzonko mogące biegać bez kontroli. Mam na myśli szkolonego do obrony a nie jak niektórzy myślą, że szczeka i warczy to obronny z natury

Jak widzę ludzi kupujących trudne rasy jak na przykład moskiewski i niemający o nich zielonego pojęcia to nie wiem komu współczuć. Psu czy człowiekowi. Taki pies wymaga bardzo dużo uwagi, pracy i stanowczej łagodności a nie zostawiania samego w ogrodzie i liczenia, że sam się wychowa

Gość piekny marian
NAJLEPSZY JEST ROTTWEILER WIEM BO MAM I SAM SIE BOJE CHODZIC PO ZMORKU, PONADTO CO JAKIS CZAS PRZYNOSI MI DO DOMU ROWERZYSTE Z ROWEREM

Gość piekny marian
a raz ogryzl kolo od traktora

Gość Omenek
Boratka, a dlaczego sądzisz, żeniemam doświadczenia ??? Skąd takie uprzedzenie ??? Ja po prostu pytam, o wasze zdanie. Jestem posiadaczem dwóch owczarków środkowoazjatyckich i wyżła niemieckiego. Więc jakieś pojęcie chyba mam.

Gość Omenek
Żeby taki baran, jak ty się pytał. Wiesz ludzie inteligentni chcą znac zdanie innych i podyskutować czasami.

Gość szef wszystkich szefow
tego nie wiedzialem nie musisz od razu ublizac

Właśnie! Po co pytasz? A nie pisałam o Tobie tylko ogólnie. Nasze społeczeństwo pełne jest "miłośników psów" mających wiedzę zerową, kupujących zwierze nie wiadomo po co i porzucających kiedy staje się niewygodne. W schronie w moim mieście bardzo dużo jest takich niby kaukazów i innych stróżujących i obronnych, których właściciele nie byli w stanie opanować jak dorosły.

Gość Omenek
Wyjaśniłem dlaczego pytam, od chciałem się dowiedzieć jakie macie doświadczenia itp.

Gość o czym mowa?
ja proponowałbym jajnika

Ja nigdy nie miałam takiego psa bo nie uważam żebym potrzebowała. Mam pewną wiedzę i prawdopodobnie umiałabym wychować właściwie takie zwierze, ale po co? Psa mam ze schronu i wybrałam takiego, którego opiekunowie nie polecali nikomu i mi również odradzali. Nadal ma trochę problemów, ale zmiana jest ogromna. Pies nie jest rozwiązaniem jeżeli czujemy się zagrożeni. Nie podniesie też naszej samooceny ani nie sprawi, że będziemy bardziej pewni siebie.

Gość filutka..,
owczarek niemiecki

Gość piekny marian
powtarzam rottweiler piekny zrownowazony robi wrazenie samym wygladem ale jak jest potrzeba to naprwde groźny i skuteczny

Gość INDYWIKATOR
PIĘKNY MARIANIE TO TY MASZ PSA ? - TO CZEMU NIE KLIKAŁEŚ W SZERLOKU BY NAKARMIC PIESKI ?

Gość INDYWIKATOR
JORK LUB PEKIŃCZYK

Gość piekny marian
a co ma piernik do wiatraka moj pies nie chodzi glodny twierdzilem tylko ze akcja kliknia jest idiotyczna

Gość piekny marian
moj pies to jest gość

my mamy mastifa tybetańskiego :) nie szczeka bez powodu, świetnie znosi mrozy i śnieżyce, za nic nie wejdzie do domu, co najwyżej przeliczyć domowników :) w obecności właściciela jest przyjazny do każdego ale potrafi przycisnąć do muru każdego intruza, który wejdzie na teren posesji, w zasadzie nie gryzie, nie licząc incydentu, kiedy capnął nagle wyciągniętą w jego kierunku rękę stróża :) te psy linieją tylko na wiosnę, przez resztę roku sierść im z grzbietu nie spadnie no i nie mają tego psiego zapaszku

my mamy mastifa tybetańskiego :) nie szczeka bez powodu, świetnie znosi mrozy i śnieżyce, za nic nie wejdzie do domu, co najwyżej przeliczyć domowników :) w obecności właściciela jest przyjazny do każdego ale potrafi przycisnąć do muru każdego intruza, który wejdzie na teren posesji, w zasadzie nie gryzie, nie licząc incydentu, kiedy capnął nagle wyciągniętą w jego kierunku rękę stróża :) te psy linieją tylko na wiosnę, przez resztę roku sierść im z grzbietu nie spadnie no i nie mają tego psiego zapaszku

Rottweiler - będzie dobrym stróżem i idealnym obrońcą. Oczywiście rasa ta nadaje się tylko dla doświadczonych osób, ma sklonności do dominacji i wymaga porządnej socjalizacji od pierwszych dni w domu. Taki pies potrzebuje osoby, która jest na tyle uparta i stanowcza, że nie da sobie wejść na glowę, osoby, która będzie zdolna zdominować psa dzięki nagradzaniu a nie karaniu, która nie pokaże temu psu nigdy co to jest agresja. To, że jesteś w posiadaniu jakiś psów (o ile są to rasowe psy) nie znaczy, że masz super doświadczenie i wiedzę. To, że szukasz psa "obronego i stróżującego" już nie prezentuje się ciekawie. Powinieneś wiedzieć, że pies stróżujący to pies dobry do pilnowania dobrobytu nie domku z ogródkiem i taki pies może jedynie powarczeć jeśli coś w podbliżu strzeżonego obiektu mu się nie spodoba. Pies obronny to pies który ukończyl szkolenia tego typu i taki pies również nigdy nikogo nie zaatakuje - myślę, że skoro się znasz to wiesz o czym mówię. Musisz wiedzieć jak się postępuje z takimi psami, może napiszesz nam co sądzisz o agresji występującej u psa czym różni się pies który jest agresywny z natury i pies który "stal" się agresywny? Jak postępuje się z takimi psami? Bez takiej podtsawowej wiedzy ludzie nie powinni kupować w ogóle psów sięgających ponad kolana - takie moje osobiste zdanie :)

oczywiście mowa tu o psach rasowych czyli z rodowodem a nie podrabianych mieszańcach? wiesz jak trudno znaleźć porządną hodowlę takich ras ?

Gość piekny marian
moim zdaniem , do psa trzeba miec serce i cierpliwosc tyle jest info w necie ze nie trzeba go dawc na szkolenie psa mozna samemu ulozyc ja z moim normalnie rozmawiam po ludzku a ten cymbal wie o co chodzi . Kiedys popelnilem blad bo posluchalem pojebanych mocherow i jak na mnie warknął to go zlalem potem musialem go przepraszac z rok , psa nie wolno bic tylko wiedziec jak sie zachowywac i byc konsekwentnym . A odnosnie malych psow to to sa dopiero pojeby jakwychodze z moim rotkiem to sie rzucaja szczekaja a on tylko zadziera nogę