Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość won barbarzyncom

zszokowana chowem klatkowym kur

Polecane posty

Gość won barbarzyncom

Każde jajko wyprodukowane w Polsce musi być ostemplowane 11-znakowym kodem. Najważniejsza jest pierwsza cyfra, bo oznacza rodzaj chowu: 3 - chów klatkowy - kury całe życie spędzają w klatkach. Mają tak mało miejsca, że nie mogą się nawet obrócić. Aby się nawzajem nie raniły, przycina im się dzioby i pazury. Jedzenie dostają z automatycznych podajników, jaja i odchody zabierają taśmociągi. 90 proc. jaj w naszych sklepach pochodzi z takich właśnie hodowli. 2 - chów ściółkowy - kury całe życie są zamknięte w kurniku, ale mogą chodzić po słomianej ściółce. 1 - chów na wolnym wybiegu - kury mogą opuszczać kurnik. 0 - produkcja ekologiczna - kury nie tylko mogą chodzić po wybiegach, ale są karmione ekologiczną karmą. Źródło: Dziennik Metro

Gość sdfgsdgsdfg
Żeś Amerykę odkryła :P brawo za spostrzegawczość :P

Gość plotekI
DENERWUJE CIĘ SĄSIAD LUB KTOŚ INNY? OPISZ GO ANONIMOWO NA www.miejscowe-plotki.pl SATYSFAKCJA GWARANTOWANA

Gość czycyzycz
zapomnialas napisac ze pzy chowie klatkowym czesto pojawiaja sie roznego rodzaju bakterie itp i kury dostaja w karmie antybiotyk. potem ten antybiotyk jest w jajkach. jedzac takie jajka.. uodparniamy sie na antybiotyki.

Gość czycyzycz
to nie hodowcy czy farmerzy tylko wielkie wielkie korporacje, ktore traktuja zwierzeta jak maszyny do produkcji pieniedzy

Gość 989483094
powinno sie tego zakazac....

Gość czycyzycz
kto ci tego zakaże jak to przynosi pieniadze, i ludzie sami decyduja jakie produkty sa na rynku. chca kupowac najtansze rzeczy a chyba nie maja swiadomosci ze najtansze produkty nie biora sie znikąd i czesto jakosc jest znacznie gorsza i zwierzeta cierpia

Gość o boże o boże
Ni e popłaczcie się tylko :-D Mnie tam los kur nie obchodzi, dobrze, że jajka są tanie.

Gość do o boze o boze
szkoda ze tobie nikt jezyka nie utnie

Gość 989483094
o boże o boże Ni e popłaczcie się tylko Mnie tam los kur nie obchodzi, dobrze, że jajka są tanie. No sa i tacy.... W nastepnym wcieleniu mozesz byc ta kura.... zobaczysz, pokara cie...

Gość o boże o boże
Pfff w jakim następnym wcieleniu :-D Bredzisz kobieto. Ludzie (którzy mogą kupować taniej) zawsze będą ważniejsi niz jakieś tam głupie kury. Zapamiętajcie to.

Gość a spróbujcie znaleźć
"dobre" jajka w sklepie. Zazwyczaj są same z 3, albo jakieś jedne z 2, góra 1... i to za jakie pieniądze. I tak wiadomo, ze nasze biedne społeczeństwo woli kupować 30 jajek po 5 zł, a nie 6 jajek z "dobrej hodowli" po 1 zł za sztukę :o Tyle że te jajka z 3 smakują obrzydliwie.

Gość 989483094
zalezy dla kogo... Dla mnie kura jest wazniejsza od takiego dna jak ty... a reinkarnacja istnieje. Poczytaj o doswiadczeniach hiponozy regresywnej. Nawet Koslciol katolicki wie podobno o reinkarnacji, tylko jak z wszystkiego robia tajemnice.

Gość o boże o boże
Te jajka smakują tak samo mądralo. A przynajmniej nie są wytarzane w gównie jak te prosto od rolnika :-O

Gość do o boze o boze
a ja dzisiaj wcinalam na sniadanie z 3 i mi smakowaly, ale dobrze wiedziec ze sa tam antybiotyki i ze odbywa sie to kosztem cierpienia zwierzat

Gość o boże o boże
Hipnoza? Reinkarnacja? Nie mam więcej pytań, nawiedzona kobieto, dla której kurczak jest ważniejszy niż człowiek :-D

Gość 989483094
W reinkarnacje wierzy 2/3 kuli ziemskiej, wiec niejak nie mozna tego uznac za dziwactwo. Hipnoza jest metoda leczenia nawet, ile masz lat, 12 ze tego nie wiesz?

Gość a spróbujcie znaleźć
te jajka nie smakują tak samo :o Jajka z 3 smakują rybą. Miałam okazję jeść i jajka "prosto od kury" i takie ze sklepu z 1, 2 i z 3. Tylko ktoś kompletnie pozbawiony zmysłu smaku i węchu może twierdzić, że nie ma różnicy. Trójki są obrzydliwe, wolałabym w ogóle nie jeść jajek, niż jeść to gówno :o

Gość do o boze o boze
człekokształtni dzielą się na ludzi i zera (o boze boze zalicza sie do nich) a zero nigdy nie bedzie wazniejsze od kury :p

Gość o boże o boże
Wyobraź sobie, że większość ludzi na ziemi wierzy w takiego czy innego boga, co nie znaczy, że on istnieje :-D Ten z mojego nicka to taki "bóg frazeologiczny". Większość nie zawsze ma rację. Ile masz lat, 12, że tago nie wiesz tępaku :-D Co do hipnozy - wiesz, co to placebo? Może jeszcze mi wmówisz,że homeopatia działa oszołomko?

Gość o boże o boże
spadam stąd, a wy idźcie walczyć o Rospudę i przytulać drzewa :-D

Gość do o boze o boze
i nie wzywaj Boga skoro masz gdzies cierpienie zywych istot

Gość nie zanudzajcie
mnie też to przeraża, ale co na mam na to poradzić? nigdzie w sklepach nie mogę znaleźć jajek z hodowli innej niż 3! ludzie nie chcą kupować droższych jajek, bo z lepszej hodowli, skoro prawie smakują podobnie, sprzedawcy nie mają zbytu jedynie na te z 3 no to i takie sprzedają

Gość do o boze o boze
pewnie w hipermarketach są same z 3..., nie wiem jak w małych sklepach, ale w hirtowanich jajek powinny być wszystkie

Gość nie zanudzajcie
u mnie w podmiejskiej mieściny to na pięć sklepów są same z 3 hodowli. do hurtowni to ja nie będę jeździć raczej. :D dlatego prawie nie jem jajek.

Gość do o boze o boze
hurtowniach* :D

Gość nie zanudzajcie
literówek się nie poprawia :classic_cool:

Gość czycyzycz
moze i masz w dupie kury, ale widac w dupie masz tez swoje zdrowie i swoich bliskich. wszelkiego rodzaju skazenia i zachorowania moga wystopic tylko po jajkach z chowu klatkowego. kury naturalnie odzywiaja sie tym co znajda w ziemi, a tam dostaja pasze nafaszerowana chemia i antybiotykami... skladajaca sie glównie ze skrobi kukurydzianej :D a jajka kury sa tym co ona je. ja tam kupuje z oznaczeniem 0 albo 1 w ekskluzywniejszych marketach sa normalnie dostepne. np w BOMI czy Piotr i Paweł. cena to za 0 ok 10 zl za 8 - 10 sztuk. cena za 1 to ok 8zł za 8-10 sztuk. zalezy od firmy ;)

Właściwie kury w takich wiejskich gospodarstwach odżywiają się tym co znajdą, ale tez zbożem czy innym naturalnym jedzeniem. Takim do szybkiego chowu podaje się specjalną pasze. A taka kura może zjeść wszystko, a nie tylko trawkę i robaczki, kamyki, zniesione przez siebie jajko, znalezione mięso. Zresztą i tak w sklepie kupujecie kurczaki na paszy, z tą białą skórką, w KFC jadacie nafaszerowane różnymi środkami i jakoś wam to nie przeszkadza.

Jeśli chcecie jadać zdrowo to poszukajcie na wsi swojego dostawce jedzenia.