Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pomózcie dziewczyny/

dni płodne

Polecane posty

dziewczyny mam pytanie i mam nadzieję,że znajdzie sie ktos bardziej doświadczony kto mi odpowie. liczę sobie dni płodne i mam wątpliwości co do długości cyklu. czy chodzi o ten cykl ,który już miałam czy o ten ,który będzie. bo niby skąd mam wiedzieć ile dni będzie miał kolejny cykl jak nie mam regularnych miesiączek zawsze. ost. okres miałam 11 grudnia jak teraz mam obl kiedy bede miala dni plodne a kiedy nie plodne

bo to właśnie o to chodzi! mając nieregularne miesiączki NIE WYLICZYSZ sobie dni płodnych, to mozna stwierdzić tylko na podstawie obserwacji śluzu i temperatury, a liczenie to najprostsza droga do ciąży

czyli co wcale się nie da,nawet tak w przybliżeniu??? to co wszedzie pisze,że wystepują w 14 dniu cyklu.nic juz nie kapuje

weszłam na taki kalendarzyk dni płodnych w necie. i trzeba tam podać pierwszy dzień ost ,miesiaczki i dł.cyklu. i nie wiem własnie czy mam podac dł.tego cyklu ,który juz miałam czy tego .który jest teraz??? wiem,że te kalendarzyki to marne zabezpieczenie,jednak mam zamiar zacząc obs.swoje ciało itd. mam dosyć zatruwania siebie tabsami. o naturalnych metodach jak same widzicie gówno wiem. stąd właśnie takie głupie pytanie

Liczysz cykl,który miałaś. Owulacja występuje na 14 dni przed okresem ( względnie 12-16). Jeśli masz w miarę regularne miesiączki to możesz założyć, że dostaniesz ją np. 14 stycznia więc 1 stycznia masz owulację, no ale wiesz to jest tak na oko. Trzeba się obserwować, np. śluz.

Owszem, owulacja jest 14 dnia cyklu ale .. przy cyklach 28 dniowych ! czyli jak sama widzisz 14 dni przed okresem ;) ale równie dobrze Ty możesz mieć cykl 40 dniowy i ona nie będzie 14 dnia cyklu tylko 26 !

nielubie niedizel a jest na to jakas zasada jak sie liczy kiedy cykle sa dłuższe. skąd wiesz,że przy 40 dn.cyklu owolucja bezie 26?

jeszcze jedno glupie pytanko.powiedzmy,ze teraz dost.okres 11 stycznia. to dni płodne wyst 14 dni przed nim tak? ale przy cyklach 28 dniowych ,a jak wyliczyć przy dłuższych cyklach?

owulacja jest ZAWSZE 14 dni PRZED kolejnym okresem, ale problem jest taki, że przy nieregularnych miesiączkach bardzo trudno jest przewidzieć kiedy będziesz miała miesiączke i odliczyć te 14 dni wstecz, przy cyklach 28 dniowych to bez problemu - dokładnie w połowie, ale mało kto ma takie cykle książkowe, a Ty jak masz różne długości cykli to już w ogole nie dasz rady sobie tego wyliczyć tak na 100% poza tym wystarczy, że zachorujesz, osłabiony organizm, stres, zmiana klimatu i już się cały cykl może rozregulować

U mnie owulacja, potwierdzona wczoraj przez gina, ma wystąpić dzisiaj. Wg kalendarzyka z netu 19 - ego, czyli w niedzielę. NAjprostsza droga do wpadki przy takim liczeniu :)

moniak owulacja jest ZAWSZE 14 dni PRZED kolejnym okresem otóż mylisz się. ja miałam owulację 18 dnia przy cyklu 28dniowym. potwierdzone USG :) a starałam się o dziecko jakiś czas bezskutecznie, bo właśnie myślałam tak, jak ty - że owulacja jest ZAWSZE 14 dni przed miesiączką :) ale gdybym tak myślała i się NIE starała, to zaszłabym w pierwszym cyklu zapewne. Capricorus ma rację - liczenie to prosta droga do brzuszka :)

W tamtym cyklu przy pomiarze temperatury byłam pewna, że nie mam owulacji. I co, zdziwienie, bo ginekolog powiedział, że była. Zero objawów. Za to teraz książkowe hehe, tylko faceta obok brak ;)

ale masz w suwaczku, że się spotykacie za 3 dni, to może zdążysz :p

no, to powodzenia :) w temacie dodam tylko, że te wszystkie śluzy, temperatury i kalendarze obserwowałam tylko dlatego, że chciałam zajść w ciążę. ale nigdy nie zdecydowałabym się na nie, żeby ciąży uniknąć - za duże ryzyko.

Gość powiedzci mi
czy mozliwe jest abym teraz miała dni plodne ,jestem 3 dni po okresie.i jakos tak dziwnie brzuch mnie boli. mozliwa jest taka sytuacja ??

" otóż mylisz się. ja miałam owulację 18 dnia przy cyklu 28dniowym. potwierdzone USG a starałam się o dziecko jakiś czas bezskutecznie, bo właśnie myślałam tak, jak ty - że owulacja jest ZAWSZE 14 dni przed miesiączką ale gdybym tak myślała i się NIE starała, to zaszłabym w pierwszym cyklu zapewne. Capricorus ma rację - liczenie to prosta droga do brzuszka " no to ja napisałam, że względnie 10-16 dni przed okresem jest jeszcze ok, więc się łapiesz ;)

Gość powiedzci mi
jakim cudem? 3 dni po okresie , cykle 32 dniowe. liczac tak jak mówicie powinnam mieć dopiero pod koniec grudnia. ppzeciez nast @ bede miała dopiero cos koło 12 stycznia. na jakiej pods,twierdzisz ,ze jest to mozliwe

powiedzci mi >> nie napisałaś w pierwszym poście, jakiej długości masz cykle :) NieLubięNiedziel >> ja pisałam do moniak, bo tak kategorycznie twierdziła o tej owulacji :p

Gość jhjgdf
owulacja występuje ZAWSZE 14 dni przed okresem...nie ważne jaka jest długość cykli...jeżeli masz nieregularne miesiączki, to w określeniu owulacji może pomóc obserwacja śluzu i mierzenie temperatury..

No i co z tego, że masz 32 dniowe cykle? ten może trwać i 20 dni i co z tego ? a zresztą pisałaś że boli Cię brzuch, tak ? a od kiedy to bólem brzucha wyznacza się płodność? w takim razie ja jestem płodna 99 % swojego życia.

Gość aaAAAAAaaaNIA
jhjgdf napisała: owulacja występuje ZAWSZE 14 dni przed okresem... u mnie występuje 13-11 dni przed kolejnym okresem. Zawsze to po nocy wstaje dzień.

Gość aaaaAaaaNIA
naprawde? niemożliwe.

Gość julita20..
mam pytanko do Was forumowiczki:) jakos nigdy nie zwracałam na to uwagi ale ostatnio bola mnie piersi mam dni płodne wg kalendarzyka... hmm zawsze jak dotykałam przed okresen to bolały a teraz boła tak jak przed okresem hmmm . czy piersi boła podczas dni płodnych??

Gość niektore kobiety
odczuwaja podczas owulacji bol piersi, czasem bol podbrzusza

Gość julita20..
tylko nigdy nie zwracałam na to uwagi i troche sie zmartwiłam zebym nie dostała miesiaczki teraz.

Gość Moze nie
zwrocilas na to uwagi, niektore kobiety tak maja.Mnie np.piersi nie bola w trakcie owulacji, brzuch mnie lekko pobolewa.Moze tez wystapic niewielkie krwawienie, tzn.w sluzir owulacyjnym moze byc domieszka krwi, to tez sie zdarza i jest normalne.