Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość gosci34621

Zapomniana tabletka YAZ ! YAZ

Polecane posty

Gość gosci34621

Cześć. Tak się złożyło, że moja kobieta zapomniała pewnego wieczoru wziąć tabletki. Miała nagły wyjazd i nie wzięła trzeciej lub czwartek tabletki YAZ. Zażywa je codziennie ok 22. Na następny wieczór już jej koleżanka dowiozła i zażywała dalej, jakby nigdy nic (pominęła tą jedną tabletkę). To było w pierwszym tyg, powiedziała mi od razu i w następnym tyg. kochaliśmy się stosując dodatkowe zabezpieczenie - prezerwatywy. Mimo wszystko były to krótkie numerki. Jutro uda nam się przespać razem. Ja uważam, że możemy się już kochać bez dodatkowego zabezpieczenia. Taka sytuacja trafia się raz na kilka miesięcy, nie chcę się bawić niepotrzebnie w gumy, poza tym za całą noc musiałbym ich zużyć mnóstwo. Ona zaś uważa, że mimo iż minęło ponad 2 tygodnie to dalej jest ryzyko, bo cały ten okres jest zachwiany. Kto ma rację? Jak postąpić? Mamy się dodatkowo zabezpieczać? Dziewczyna stosuje tabletki YAZ od roku. Nie było żadnych problemów.

w ulotce wyraźnie napisano, że w przypadku zapomnienia tabletki należy stosować dodatkowo prezerwatywę przez 7 dni, skoro u was minęly już 2 tygodnie to możecie się spokojnie kochać bez gumek, nie ma tak, że zachwiany ma cały cykl, przez 2 tygodnie od zapomnienia poziom hormonów już dawno temu osiągnął poprzedni poziom i nie trzeba się już tym przejmować - zachowaliście zasadę dodatkowego zabezpieczenia przez okres podany w ulotce

Gość gosci34621
mimo wszystko jedna tabletka z pierwszego tygodnia w ogóle nie została zażyta. także jakby nie patrzeć to zrobiła się przerwa 24h. nie mam takich informacji, ale możliwe nawet że po tej przerwie nastąpiło krwawienie

jak się bardzo stresujecie to stosujcie jeszcze gumkę, ja piszę tylko to co podano w ulotce Pominięta 1 tabletka w pierwszym tygodniu Powinna Pani przyjąć pominiętą tabletkę tak szybko, jak to możliwe, nawet jeśli oznacza to jednoczesne przyjęcie dwóch tabletek, a kolejne zażywać o stałej porze. Przez następne 7 dni trzeba stosować dodatkowe metody antykoncepcyjne (metody mechaniczne). Jeżeli w tygodniu poprzedzającym pominięcie tabletki utrzymywała Pani stosunki seksualne, istnieje możliwość zajścia w ciążę.

Gość gosci34621
Problem w tym, że partnerka nie wzięła tej zapomnianej tylko ją ominęła. A już jest po fakcie dokonanym. Nie chodzi o stres, bo sam wolałbym bez gum.