Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość prolaktynkaaa

podwojony poziom prolaktyny

Polecane posty

Gość prolaktynkaaa

witam, co oznaczac moze podwojony poziom prolaktyny? czy mozliwe jest wypadanie wlosow wlasnie z tej przyczyny (przy jednoczesnym guzie tarczycy)? P.S czy mozliwe jest rowniez zajscie w ciaze z takim poziomem tego hormonu?

Gość wessskkkaaa
Podwyższony poziom prolaktyny może utrudniać zajście w ciążę, jednak są na to odpowiednie leki. Czy mogą wypadać włosy nie mam pojęcia, wygogluj na 100% coś znajdziesz.

Gość lekarzowa
podwojony tzn jaki? napisz ile jak tsh? badałaś hormony męskie?

Prolaktynka ... byłas z tym u lekarza? mogą ci wypadać przy podwyrzszonej prolaktynie... powinnaś iśc z tym do lekarza jak jeszcze nie nyłaś i powiedzieć mu o tym... tarczyca tez może miec z tym cos wspólnego

Gość prolaktynkaaa
lekarza mam za miesiac, to forum to tylko tak obocznie . hormony ok, na tarczycy mam malego guza, ale tsh w porzadku. 42,06 - moja prolaktyna

Gość Prolaktynka... te
wyniki nie są złe jakbyś maiła powyżej 100 to byś się miała czym martić... ja mam nawet niekiedy powyżej 200 i nie zycze nikomu tego... pewnie dstaniesz lekarsto Bromergon i unormuje Ci się wszystko

Gość prolaktynkaaa
a czy sa jakies skutki uboczne brania tego typu lekarstw :) ?

Prolaktynka... po bromergonie nie masz żadnych ubocznych skutków... możesz przez parę dni się źle czuc jedynie i nic więcej ... ja to bior ę od 10 lat i nic się nie dzieje

Gość prolaktynkaaa
a czy taki poziom prolaktyny jak moj wplywa na trudnosci w zajsciu w ciaze?

Wszystko możliwe... znam osoby co miały jeszcze wyższy poziom PRL... i po miesięcznej kuracji zachodziły w ciążę... ja akurat mam Hiperprolaktynemię ale poziom tego hormonu mam podwyższonu 10-krotnie... a u Cebie jest tylko lekko podwyższony

Gość a taka jedna 24444yy
o ile dobrze pamietam to podwyzszony poziom PRl obniża, hamuje wydzielanie LH i FSH z przysadki, które odpowiadaja za owulacje i rozwój ciałka żółtego itd Przyczyny hiperprolatynemii: 1. Zażywanie leków powodujących wzrost poziomu prolaktyny (najczęstsza przyczyna, - jest ich tyle, że spis nie mieści się na na stronie, najczęściej są to leki przeciwdepresyjne i inne działające na układ nerwowy) 2. Inne choroby wywołujące wzrost poziomu prolaktyny - najczęściej niedoczynność tarczycy, poniważ niski poziom hormonów zwrotnie powduej zwiekszenie poziomu PrL 3. Nadmierne wydzielanie prolaktyny bez uchwytnej przyczyny, bez zmian chorobowych w przysadce tzw "hiperprolaktynemia czynnościowa" 4. Gruczolaki (guzki) przysadki mózgowej wydzielające prolaktynę (nazywamy to "prolactinoma") 5. Inne guzy wewnątrzczaszkowe uciskające na tzw. szypułę przysadki (coś, czym przysadka łączy się z resztą mózgu)

dostaniesz bromergon i ci sie unormuje idz do lekarza, powinni ci zrobic test z test z metoclopramidem MCT, zeby wykluczyć ew. guza przysadki zreszta to czesta przypadłośc wsród kobiet, moja kolezanka miała i co teraz spodziewa sie blixniaków:D

a czy ja mówiłam coś o hormonie wzrostu?

wszystkie leki , hormony które hamują wydzielanie dopaminy powduja wzrost prolaktyny

Gość poprzedniczka
Nie masz racji ... bo ma dużo

Gość prolaktynkaaa
to ajk w koncu? lekarza mam za ok miesiac, to duzy poziom prolaktyny? ja nie chce byc w ciazy, pytam zatem w bardziej negatywnym oddzwieku.