Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Allelujja456321

Co jecie przy kolacji wigilijnej ?

Polecane posty

Gość Allelujja456321

Barszczyk, ziemniaki,kapusta z grzybami, karp smarzony, kompot ze suszonych sliwek, na deser makowki. Mak przekladany halka

Gość Samouk 26
1. barsz z uszkami 2.ryba 3, kapusta z grochem 4. pierogi ruskie 5. czasem kutia 6. kompot z suszonych sliwek

Gość Allelujja456321
Ponawiam, szczegulnie do kobiet. Co gotujecie na wigillie?

Gość Allelujja456321
Kapusta z grochem???? Groch z kapusta znam z przyslowia, co to za potrawa ?? Pierogi ruskie sa super !!!

Gość pchełka011
-barszcz czerwony z grochem -żurek z jajkiem -ryba, sałatka jarzynowa, ziemniaki -keks, makówka na stole są jeszcze orzechy z miodem, grzybki w occie, śledź w zalewie octowej, koreczki, ciasteczka orzeszki i tyle, a pijemy sok/wodę

Gość duszamariana
ja tam raczej nie gotuje ale przy wigilli zawsze wcinam karpiki plus jajeczka w majonezie :) reszte pozostawiam rodzince

Gość Allelujja456321
Ten groch przy stole wigilijnym jest dla mnie nowoscia. Nigdy nie slyszalam o barszczu z grochem, czy kapuscie z grochem. Jak sie to podaje ??? Czy barszcz to ugotowane buraki z grochem ???

Gość Samouk 26
kapuste gotuje oddzielnie a groch oddzielnie ale podaje razem na jedym talerzu aha groch mocze wczesniej w wodzie tzn zostawiam na noc zamoczony w ganku .

1. Karp 2. Barszcz z uszkami 3. Kisiel 4. Paszteciki z kapustą i grzybami 5. Śledź 6. Jakaś rybka 7. Grzybki marynowane 8. Pierogi z kapustą i grzybami 9. Łazanki z makiem

Gość Allelujja456321
Dzieki, ale to ciekawe, tak bez zasmazki ? i cebuli ? Chyba do malej czesci mojej kapusty dodam groch, bo ciekawa jestem tej kombinacji.

Gość Allelujja456321
To raczej barszcz z fasolka, bo groch jest zielony i okragly. Kolacja wigilijna jest taka ze niby podobna , ale kazdy ma swoje tradycje. Powtarza sie mak imiod i.t.p. Chetnie dziele sie z kolezankami przepisami. Dlatego tez tak interesuje sie tym z czym sie pierwszy raz spotykam.

Gość wdwdwxdw
barszcz czerwony z fasola barszcz czerwony z uszkami rybka, ziemniaki, sosik pieczarkowy, kapusta zasmazana zupka grzybowa pierogi z suszonymi sliwkami

Gość pchełka011
:D możliwe, że to fasola, u mnie mama gotuje, ja się raczej na tym fachu nie znam

barszczyk czerwony pierogi z kapustą i grzybami karpik i pstrąg kompot z suszu makiełki sałatka ziemniaczana z pietruszką i śledziem ciasto :)

Gość śledzie na rózne sposoby
ryba w galarecie Jakas sałatka karp w szarym sosie Barszcz z pasztecikiem grzybowym Kapusta z grzybami + czasem krokiety ziemnaczano- orzechowe jak mi sie chce Kisiel zurawinowo- migdałowy mak z bakaliami kompot z suszu.

Gość mały odkrywca
u mnie kapuste z grochem gotuje się razem. Tzn z tego co pamiętam najpierw gotuje się sam groch (ale groch, nie fasole jak tam wyżej w barszczu), potem w oddzielnym garnku kapuste z liściem laurowym, bobkiem, grzybkiem suszonym (ze dwa trzy dla aromatu). Jak kapucha zmięknie dodaje się do niej groch, odlewa wodę ale zostawia ciutkę na dnie. Robi się zasmażkę z masła i mąki i jak się zrumieni miesza z kapustą. To jest traktowane jako surówka do ziemniaków i ryby. W tym roku będzie śmiesznie bo wszyscy są na diecie. O ile da się zrobić rybę light o tyle np kapusta musi mieć zasmażkę i jakieś kawałki boczku żeby nie była taka jałowa.

Gość goloneczki pod wódeczki
ogólnie,to mamy w dupie kolację wigilijna i jemy sobie ,to na co mamy ochotę, a nie jakieś badziewne kretyńskie wynalazki

ja wymienie po koleii co ma na wigilie: tradycyjnie oplatek czosnek i bulka chalka barszcz z uszkami grzybowa rybka smazona pierogi ruskie pierogi z kapusta i grzybami rogaliki z kapusta i grzybami golabki postne z kasza gryczana groch z kapusta kapusta z grzybami kluski z makiem i kompot z suszu to wszystko napewno bedzie u mnie w tym roku na Wigilie,a jak cos mi jeszcze do glowy przyjdzie to tez bedzie ;)

Gość do glenwood
cos na slodko by sie przydalo ;)

Gość chyba lepiej jest wychowac
makagigi, makowiec, piernik

hahaha,kluski z makiem sa na slodko ;),a tak na powaznie,to zawsze jakies ciato sie piecze na swieta,szczegolnie tradycyjny(przynajmniej w moim regionie polski) sernik z makiem,ale powiem ci ze odkad pamietam,nikt u nas po wigili juz ciasta nie dal rady wcisnac,zawsze jedlismy go dopiero w Boze Narodzenie

Gość aguska 26
barszcz z uszkami pierogi z kapusta i grzybami sos z grzybow suszonych kompot z suszu sledzie karp inna jakas ryba smazona tez makowiec paczki bigos bez miesa z grzybami krokiety z kapusta

Gość aguska 26
zapomnialam kutia tez

Gość aguska 26
czasem jeszcze jablka zasmazane

Gość alinnaaa
barszcz z uszkami ryba smażona karp w galarecie ziemniaki bigos pierogi z kapustą i grzybami sałatka jarzynowa ciasta

Wigilia: opłatek, barszcz z uszkami z farszem grzybowym, żurek, pierogi ruskie, zupa grzybowa, pierogi z kapustą, grochówka, ryba pod pierzynką, kutia, kompot z suszu. Oprócz tego gołąbki z ryżem i mięsem, sałatka śledziowa, keks angielski, piernik, ciasto czekoladowe. Ale to już w pierwszy i drugi dzień świąt.