Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość Allelujja456321

Co jecie przy kolacji wigilijnej ?

Polecane posty

Gość kuki123
śledzie w 3 postaciach,barszcz czerwony z uszkami,krokiety.pierogi z kapustą i grzybami,ryba po grecku.ryba z pieczarkami,jajka faszerowanei i staram sie żeby było 12 potraw:)

Gość sratekopłatek
Wigilia: opłatek, barszcz z uszkami z farszem grzybowym, haahaaa dobre,a najbardziej to się tym całym opłatkim najesz

Gość czywczy
grzybowa pierogi z kapusta karp ryba po grecku krokiety karp w galarecie śledzie salatka jarzynowa salatka pieczarkowa salatka z tunczykiem. ciasto

Gość czywczy
a te kluski z makiem to mi sie kojarza i wygladaja jak tanie zarcie dla studentow. nie postawilabym czegos takiego na stole! fuuj

Gość czywczy
no dobra mała, ale autorce chodzilo o potrawy. wymieniacie ten platek jakby to nie bylo oczywiste :o

Gość innnnkzkekz
ja jestem pijusem spedze sam wiec na peritif ze 3 piwka walne potem cos przekasze z winkiem i z 0; 7 wodeczki obale i ide spac

Chyba nie dla każdego jest oczywisty opłatek. A ja po prostu napisałam jak to u mnie wygląda po kolei.

Gość czywczy
co ty pierdszysz? no nie jest oczywisty moze dla muzułmanów i dla tych co swiat nigdy nie obchodzili katolickich, ale z zalozenia temat jest do osob, ktore OBCHODZA wigilie i dla wszystkich tutaj ten oplatek jest oczywisty

Mnóstwo ludzi urządza pseudowigilię bez opłatka bo są nie wierzący. A poza tym za bardzo się ekscytujesz tym, że ten opłatek wymieniłam.

Gość mimisankaassd
kutia makaron z makiem pierogi z kapustą i grzybami karp (smażony i w galarecie) sandacz barszcz z uszkami sałatka warzywna zupa rybna (eksperyment w tym roku) bigos ryba po grecku śledzie w oleju

Gość kzkzkeke
co ja sie spotkalam z tym ze neiktorzy to wogole te koalcj traktuja jak kazda koalcje albo jak goscine , maja gdzies tradycje moja ciotka uwaza ze piernik i makowiec to bez sensu bo to za suche ma jakies ciasta z kreme, wodke mieso bez sensu takie cos

Gość moja wigilia
1. Barszcz czerwony z uszkami 2.Pierogi z kapusta i z grzybami 3. kapusta z grzybami 4. karp smazony 5.pstrag w galarecie 6.sałatka jarzynowa 7.ryba po grecku 8.śledź na 3 sposoby 9.ziemniaczki 10.kutia 11.kluski z makiem 12.kisiel zurawinowy 13. kompot z suszonych owocow 14.tatar z łososia 15.makowiec 16. piernik 17. jabłecznik- leciutkie wino specjalnie robione na wigilie

Gość kzkzkeke
tez uwazam ze oplatek musi byc a ziemnaikwo to ja juz nei robie to za duzo a pijecie jakis alkohol? Pierogi robicie sami czy kupujecie?

Gość moja wigilia
a opłatek również jest u mnie, tyle ,ze ja go nie traktuje jako danie. To nasza polska tradycja, właściwie nieznana innym nacjom.A wiem,bo mam troszke zagranicznej rodziny,ze bardzo im sie podoba. Mój zagraniczny szwagier podczas takiej pierwszej polskiej wigilii bardzo sie wzruszył, kiedy mu tłumaczyłam o co chodzi. No i sam stoł wigilijny- sianko pod obrusem i dodatkowa zastawa dla wędrowca.

Ja prawie wszystkie potrawy przygotowuję sama. Zupę grzybową, żurek i barszcz mam z torebki. Natomiast nie uznaję na wigilii mięsa i alkoholu. Zwłaszcza jeśli ktoś potem idzie na pasterkę.

Gość moja wigilia
u mnie ziemniaczki to tak jak kutia- jedno i drugie musi byc. mam wsochodnio-wielkopolskie korzenie:-)

Gość czywczy
ale autorka prosila o potrawy, jak dla ciebie oplatek jest potrawa badz chcialas sie pochwalic ze jestes mocno przywiazana do tradycji to spoko :o

Gość moja wigilia
wszystkie dania robie sama.

Gość kzkzkeke
ja pierogi kupuje mrozone i je sobie przyrzadzam , nie chce mi sie stac przy tym, ale ciasta to robie osobiscie, uwazam ze kupne to nie to samo, zapytalam o alkohol bo ja od kilku lat mma biela winko do kolacji, uwazam ze pasuje, wytrawne lub polwytrawne, na pasterki nie chcadzam, kiedys chodzilam, ciesze se tym wieczorem, dzeici zadowolone z prezetow i jets fajne, do kosciola ide nastepnego dnia

Gość czywczy
grzybowa - robie ja pierogi - robi moja mama karp - robi moj maz ryba po grecku - robi moj maz krokiety - robi moj maz karp w galarecie - robi moja mama śledzie - robi i mama i maz salatka jarzynowa - robie ja z mama salatka pieczarkowa - robie ja z mama salatka z tunczykiem. - robie ja ciasto - robie ja

Autorka pytała "Co jecie przy kolacji wigilijnej". Ja opłatek jem przy kolacji wigilijnej. Gdzie jest mowa o potrawach?

Gość kzkzkeke
czywczy a jak robisz salatke pieczarkowa? Aha barszcz to aj tez gotowy Winiary bo mi smakuje

Gość ananaaaa
a jakie ciasta robicie? BO ja piernik, pierniczki, makowiec , sernik

Gość czywczy
ale w domysle chodzi o potrawy. jak wszystko rozumiesz doslownie to gratuluje :o 🖐️

Gość ananaaaa
u mnie poza ciastami ktoe wyminilam , oplatkiem:P winkiem bialym - barszcz ale normalnie do popicia - pierogi z kapusta i grzybami - salatki sledziowe, ja robie kilka - saltka jarzynowa - pstrong smazony - pstrong w galrecie - robie jesszcze taka rybe po cygansku : z cebulka, rodzunkmai, w sosie pomidorowym

A jak robicie kutię? Bo ja w ubiegłym roku wzięłam gotową masę makową z bakaliami, do tego prażoną pszenicę w miodzie i rozcieńczyłam wodą. Wyszło idealnie.

Gość czywczy
salatke robie normalnie. pieczarki, jajko na twardo ogorek kiszony- ale niekoniecznie, groszek zielony i majonez. za to zajebista jest salatka pietrowa z tunczykiem ukladamy z niej takie pieterka. na sam dol idzie tunczyk w sosie wlasnym potem kukurydza, starte na tarce bialko jajka.. tak kilka warstw, przekladane tez majonezem, ale nie duzo i na wierzchu starty zolty ser. ser mozna tez gdzies w srodku dac. PYSZOTA albo jeszcze dobra salatka,tyle, ze ja robie na swieta a nie na wigilie to: kapusta pekinska, ogorek surowy, papryka, szynka pokrojona w kostke, majonez i uwaga.. makaron chinski albo ryżowy... pysznosci