Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

eliose

Macierzyński a wpływ L4 podczas ciąży

Polecane posty

Cześć, mam pytanie które nie daje mi spokoju. Wciąż o to pytam i wciąż dostaję inne odpowiedzi... Ile dostaje się urlopu macierzyńskiego po porodzie?? Czy pobyt podczas ciąży na L4 ma wpływ na długość urlopu macierzyńskiego? Dziękuję za odpowiedź

Gość ma-ma...
l4 nie ma wpływu na długość macierzyńskiego. Macierzyński bierzesz od dnia porodu i leci. No chyba, że na finiszu ciąży gin nie przedłuży Ci zwolnienia lub jesteś już po terminie to nie wystawiają L4 to wtedy przechodzisz już na macierzyński - szkoda każdego dnia, bo i tak krótki ten urlop macierzyński.

Gość misia1111111111111111111111
MA-MA DOKŁADNIE TAK JAK PISZESZ.

dziękuję. A ile dokładnie dostaje się tygodni wychowawczego? Spytałam też o wpływ L4 ponieważ słyszałam, że jeśli będę dłużej niż 6 miesięcy na zwolnieniu podczas ciąży, to czas wychowawczego się skraca..

Gość misia1111111111111111111111
ja byłam całą ciąże na l4 i macie. się nie skrócił,jest teraz 5m

Gość grrrr.........
Zdecyduj sie, kobieto, czy pytasz o macierzynski czy o wychowawczy ?

108 dni chyba czy jakos tyk w przeliczeniu mniej wiecej 3 msc powinno wyjsc

Gość ma-ma...
20 tygodni obowiązkowo + 2 tygodnie na prośbę matki.

Gość nie chcę być malkontentką ale
L4 może mieć taki wpływ na macierzyński, że wielu ginekologów nie wystawia L4 do dnia porodu, tylko np. na 2 tygodnie przed datą porodu. Jeśli urodzisz w terminie lub po, macierzyński już Ci niestety leci. Dlatego warto dopilnować, aby mieć L4 conajmniej do terminu porodu. Jeśli ginekolog się zaprze i nie da, można od ogólnego, też jest płatne 100%.

Gość kończąca macierzyński
przysługuje 20 tygodni czyli 140 dni wliczając w to soboty i niedziele + 2 tygodnie (14 dni kalendarzowych) dodatkowego urlopu macierzyńskiego, który możesz wziąć, ale nie musisz :) pobyt w czasie ciąży na L4 nie ma wpływu na długość urlopu macierzyńskiego, jeżeli chorujesz powyżej 6 miesięcy to będziesz musiała stawić się do ZUSu na komisję (czasami wystarczy tylko dostarczyć im dokumenty i zaocznie orzekają, z reguły przedłużają zasiłek chorobowy do dnia przewidywanego terminu porodu), w moim przypadku w pierwszej ciąży termin miałam na 19-go, ZUS przedłużył mi chorobowe tylko do 16-go, a urodziłam 14-go, wiec do porodu miałam L4 a po już macierzyński, gdybym urodziła dajmy na to tego 19-go to od 17-go byłabym już na macierzyńskim

Gość co za bezmyślna...
20 tygodni+2 tygodnie jeżeli mowa o pierwszej i pojedynczej ciąży; nie zawsze Zus wzywa

Gość dorosła kobieta, matka
ja miałam termin na 29 kwietnia. tego dnia stawiłam się do gina i dał mi L4 jeszcze na tydzień. 6 maja stawiłam się do szpitala i tego dnia skończyło mi się L4. urodziłam 9 maja i od tego dnia byłam na macierzyńskim 20 tyg + te 2 dodatkowe. kończąca macierzyński - nie wiem jak u ciebie w zakładzie pracy ale ja mimo tego że urodziłam po terminie to dni 7 i 8 maja nie zaliczały mi się do macierzyńskiego, ponieważ nie złożyłam podania 2 tyg wcześniej że "od wtedy i wtedy" zaczynam macierzyński i dlatego też była to moja nieobecność usprawiedliwiona niepłatna.

Gość kończąca macierzyński
dorosła kobieta, matka u mnie w zakładzie tak dobrze nie ma :) jeśli chorobowe kończy mi się przed porodem, to jeszcze przed urodzeniem dziecka zaczynam macierzyński, u nas nie trzeba pisać podania o urlop macierzyński ten 20 tygodniowy tylko o ten dodatkowy (2 tygodniowy)

Gość ciepłe winko
co za bezmyślna... przecież autorka nie podała, która to ciąża i ile dzieci się spodziewa, więc chyba to naturalne, że myśli się o ciąży pierwszej pojedynczej... a gdzie w naszym pięknym kraju można chorować dłużej niż pół roku bez wtykania się zusu??

Gość ma-ma...
te pół roku - nie dotyczy ciężarnych, kiedyś owszem, ale od 01.01.2009r . zwolnienie lekarskie dla ciężarnych bez konieczności komisji i zmiany na zasiłek rehabilitacyjny wynosi 270 dni.

Gość ciepłe winko
ma-ma... a to coś nowego dla mnie, ale przyjęłam do wiadomości ;)

Gość dorosła kobieta, matka
kończąca macierzyński mi chodziło o to że podanie musiałabym napisać dwa tyg przed pójściem na macierzyński ale jeśli zaczęłabym go przed porodem tj u mnie od 7 maja mimo, że urodziłam 9. ale skąd mogłam wiedzieć kiedy urodzęże to będzie po terminie? :) jakoś tak zawile to napisałam :) a o ten 2 tyg też musiałam pisać podanie.

Dziękuję Wam wszystkim za odpowiedzi :) Teraz już nie mam żadnych wątpliwości co do tego że to jest w wymiarze 20 tygodni plus ewentualnie 2 tygodnie na moją prośbę. Dzięki raz jeszcze za rozwianie wątpliwości