Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

wiewiórka97

Co czytać dziecku?

Polecane posty

Też macie ten problem?:) Rzecz nie w tym, że nie wiem co czytać, ale że większość znanych tytułów jest przerobiona po kilka razy a ile można w kółko maglować to samo? Podzielcie się tytułami, które czytacie swoim dzieciom. Na rynku wydawniczym jest tak wiele pozycji, a w księgarniach można dostać oczopląsu. Często zdarza się że na ładnej okładce kończy się urok książeczki. Przydadzą się więc mniej znane, ale i dobre tytuły.

Czytaj mu kubusiowe opowieści -mi mama to czytała... albo bajki Andersena... babcia mi czytała... miło to wspominam... :)

Przecież jest taki wybór książek dla dzieci w tym wieku. Skoro to dziewczynka możesz jej kupić np. „Awanturę O Basie albo niedawno wydano całą serię odnowionych „Kubusiów Puchatków.

Dla młodych dzieci idealne będą książeczki o „Żółwiu Franklinie albo klasycznie wiersz Tuwima, Brzechwy. Dla nieco starszych z kolei „Podróże Guliwera, „Przygody Sinbada Żeglarza, „Asterix i Obelix albo „Opowieści z Narnii

A ja polecam „Agnieszkę Osiecką dzieciom. Jej opowiadania dla najmłodszych takie jak to o ptaku Eugeniuszu bardzo rozwijają wyobraźnię. Nawet rodzic będzie pod wrażeniem fantazji tej wybitnej pisarki. Książka przenosi w inny świat. I spokojnie można ją postawić na równi z takimi klasykami jak „Kubuś Puchatek

Przydały by się w sumie tytuły dla tych młodszych i nieco starszych dzieci. Ale jesteście bardzo pomocne, bo o niektórych z tych tytułów kompletnie zapomniałam. A o „Agnieszce Osieckiej dzieciom na przykład w ogóle nie słyszałam

No to jeszcze kilka książeczek dla przypomnienia:) : „Plastusiowy pamiętni, „Cudaczek wyśmiewaczek, „Co słonko widziało

Teraz opowiadania Agnieszki Osieckiej dla dzieci powinny stać się nieco bardziej rozpoznawalne, bo jej córka zebrała je w jeden zbiór zatytułowany właśnie „Agnieszka Osiecka dzieciom. Wydawnictwo zrobiło kawał dobrej roboty, bo książeczkę pięknie oprawiono a opowiadania uzupełniono o śliczne rysunki. Więc oprócz walorów słuchowych maluch ma też szansę na doznania wzrokowe:)

Gość W.E.R
ja zamiast czytac ogladam ze swoim 3 letnim horrory uwielbia je

Gość bukaa
Niedawno odkryłam przepiękną bajkę Wisniewskiego "W poszukiwaniu najważniejszego". Ale to dla trochę starszych dzieci, bo są tam elementy fizyki, astronomii i filozofii. I mój osmiolatek uwielbia Koszmarnego Karolka, polecam, myslę, ze dla dziewczynek tez będzie dobre :)

Gość helpingones.com
POMOŻEMY POMAGAMY POMOGLIŚMY www.helpingones.com

Ale czytujesz te nowe czy stare "Mikołajki"?

Gość znowu ja tak myślę
książki Marii Kownackiej. Oprócz wyżej juz wspomnianych "Rogaś z doliny Roztoki", "Dzieci z Leszczynowej Górki" Klasyka: wiersze Brzechwy, Tuwima, Konopnickiej (PImpuś Sadełko był przez lata ulubieńcem mojej córki), Ewa Szelburg-Zarembina. Astrid Lindgren - wszystko.

Gość znowu ja tak myślę
Muminki - obowiązkowo:)!

Gość miracel
Skoro już ktoś wspomniał o Osieckiej to w tej samej serii ukazały się zebrane książeczki "Poczytaj mi mamo". Poza tym, Mikołajki, Sceny z życia smoków Beaty Krupskiej, wiersze Brzechwy i Tuwima, Akademię Pana Kleksa Brzechwy, Alicję w Krainie Czarów, Dzieci z Bullerbyn itd:)

Gość Wolność_dla_słowa
Opowiesci z Narnii, Harrego, hmmm...Dar Rzeki Fly M. Kruger

Gość miracel
No i przecież Doktor Dolittle i Baśnie Braci Grimm:)

Gość choinkka2010
Diogenes w beczce -mity greckie i nie tylko dla dzieci bajki świata- są tam bajki chińskie, rosyjskie, francuskie, ale też klasyczne Bracia Grim (niektóre przekłady) itp, itd...Ja to czytam to 4 latkowi

choinkka2010 czytasz dzieciom braci Grim? W dzieciaki w jakiej grupie wiekowej jeśli można wiedzieć? miracel w tej serii co Osiecka chyba jeszcze jakaś jedna książka wyszła nie? zastanawiam się nad nią

Gość paschalina
książki E. Nesbith- klasyka brytyjskich bajek ;)

Gość gyhujik
ja jako dziecko uwielbiałam baśnie Ewy Szelburg-Zarembiny Przez różową szybkę

Chyba własnie te bajki Kasdepke sa wydane w tej samej serii co opowiadania Osieckiej.