Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ale głupotę zrobiłam

zna się ktoś na lutrzankach?

Polecane posty

Na wstępie powiem, że się na fotografii nie znam. Kupiłam sobie lustrzankę i coś mnie podkusiło by ją podczyścić mimo, ze jest nowa(tragedia, wiem). No i chusteczka dotknęła mi części obiektywu. Tam było trochę chemikalii więc się wystraszyłam i wzięłam wodą. Potem nie mogłam znaleść chusteczi do okularów i przetarłam higieniczną ale nie chciało się wyczyścić więc próbowałam przetrzeć palcem ale były smugi. Wreszcie znalazłam ściereczkę do okularów i wyczyściłam. Przeczytałam na necie, że obiektywy pokryte są specjalną powłoką ochronną, którą można uszkodzić poprzez spirytus a w tym środku właśnie był spirytuś. Teraz się boję, że sobie uszkodziłam aparat :( Wiem, głupio zrobiłam. Teraz mam pytanie: czy naprawdę mogłam zetrzeć tak małą ilością środka ze spirytusem tą powłokę?

Gość to jest twoj byly wiec ma
nigdy lapami nie dotykaj

Miało być na lustrzankach.

Gość Don_Alfonzao
Wyluzuj nic się nie stało. Bez przesady aparat to nie jest płatek róży, który zwiędnie od Twojego dotyku... Mi ostatnio córa kuzynki zwaliła aparat z szafki na podłogę myslałem że zatłukę małą (żart), ale aparat działa, wszystko ok. Poza tym pewnie masz zwykły obiektyw z zestawu, takim czymś nie ma co się przejmować. Jak kupisz obiektyw z wyższej półki to bardziej uważaj ;)

Tak, mam zestawowy obiektyw kit 14-45mm. Mam nadzieję, że wszystko z nim w porządku ale chyba tak tylko ja się niepotrzebnie przejęłam.

Gość januseer
nigdy rękoma nie dotyka sie obiektywu

Gość ssadasda
a widzisz różnice kiedy patrzysz przez wizjer? masz na obiektywie jakies odpryski, cokolwiek? jesli nie to sie nie martw. I nie peniaj, ja nie raz czyscilam obiektyw podkoszulkiem, chuchalam dmuchalam i zainteresowany ma sie swietnie. Jak sie bardzo boisz to zafunduj sobie do niego jeszcze filtr uv i obiektyw bedzie zawsze chroniony. A glupota to bylo kupowanie lustrzzanki bez chocby podstawowej wiedzy. zaloze sie ze nawet nie bedziesz potrafila jej wykorzystac.

Poduczę się ;) Najgorsze, że miałam 2 semestry zajęć z fotografii na studiach ale prawie nic z nich nie wyniosłam. Może dlatego, że mało mnie to kiedyś interesowało. Będę musiała się sporo pouczyć na ten temat dodatkowo.

Gość januseer
na google poczytaj sobie wejdz na rózne fora i forum foto poczytaj mozesz sie zapytac samoukiem bądz