Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość pierniiik

JAKI POLECACIE PRZEPIS NA PIERNIK Z MIODEM?

Polecane posty

Gość pierniiik

jak wyżej, proszę bardzo o pomoc :)

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierniiik
ddoawac sodę czy proszek?

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierniiik
Składniki 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru 3 kopiaste łyżki naturalnego miodu 1/2 kostki (12,5 dag) masła lub masła roślinnego 3 łyżki kakao jajko 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki bakalii (bez orzechów!) - rodzynki, rozdrobnione figi, daktyle, morele, grubo posiekane migdały (wcześniej sparzone i obrane z łupinek) łyżeczka cynamonu i goździków utłuczonych w moździerzu 1 /2 szklanki wody tłuszcz do wysmarowania formy tarta bułka do posypania formy Sposób przygotowania 1.W szerokim rondlu rumienimy cukier. Gdy nabierze brązowej barwy, zdejmujemy z ognia, dodajemy wodę. stawiamy na ogniu i, cały czas mieszając, zagotowujemy. az powstanie karmel. Wychładzamy. Chłodny przelewamy do dużego garnka, dodajemy miód, kakao i. często mieszając, podgrzewamy, nie dopuszczając do zagotowania. Odstawiamy do wychłodzenia. Do zimnej masy dodajemy, siejąc przez sito, mąkę z proszkiem i przyprawy zapachowe, wyrabiamy lekkie ciasto. Gdy składniki się połączą, dodajemy rozpuszczony, chłodny tłuszcz i nadal wyrabiamy ciasto. Gdy stanie się jednolite i lśniące, dodajemy bakalie, całość delikatnie, ale dokładnie mieszamy i od razu przekładamy na przygotowaną dużą formę babową, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do nagrzanego, niezbyt gorącego piekarnika. Pieczemy przez godzinę lub nieco dłużej, w temp. 150C (czas pieczenia zależy od wysokości warstwy ciasta). Upieczony, po wyjęciu z formy, przechowujemy owinięty w folię, w chłodnym miejscu. Podajemy bez innych dodatków, krojąc w plastry, jak babkę. 2.

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierniiik
dobry przepis? tylko jedno jajko??

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach
Gość pierniiik
😭 karmel mi sie spalił, szklanka pękła nie mam talentu pomocy jak zrobic poczatek chociaz tego ciasta

Udostępnij ten post


Link to postu
Udostępnij na innych stronach

×