Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość dermatologia po godzinach

porady dermatologiczne zanim wykonasz zabieg czy leczenie

Polecane posty

Witam Jestem załaożycielem centrum dermtologicznego, specjalizuje się w zabiegach laserowych, fizykoterapii dermtologicznej i chemii kosmetycznej. Jeżeli chcecie się dowiedzieć jak "opiekować" się skórą problematyczną, czyli trądzik, różowaty, alergie, przebarwienia, blizny, potrądzikowe, rozstępy i inne defekty skórne 9w domu i gabinecie) to postaram się obiektywnie doradzić i wyjaśnić dlaczego, jak niektóre kuracje działają lub niedziałają. Zagadnienia dotyczące zabiegów laserowych, peelingów chemicznych oraz kosmetyków stosowanych w domu i gabinecie, w tym wątku również chętnie zajmę się tym tematem. Odpowiedzi postaram się udzielić obiektywnie, gdzie raczej nie będę zachwaląć marek czy danego logo, ale wskażę czym się kierować wybierając dany zabieg, usługę, lek czy kosmetyk. Szczególnie wezmę pod lupę reklamy danych zabiegów czy kosmetyków - które niejednokrotnie naciagają wasze portfele a nie zawsze pomagają- tu możecie zadać pytanie czy to działa :)

jak dbac o skore tlusta tradzikowa? mam 23 lata i problemy z cera moja skora sie swieci. stosuje kremy zele i toniki pharmaceris ale po umyciu twarzy skora sie swieci po krotkim czasie

Walka z łojotokiem to syzyfowa praca- z tym tworem nie wygrasz, ale możesz wpłynąć na jakość wydzielanego sebum. Nie polecam nadmiernego "odtłuszczania skóry", ponieważ zwykle daje to odwrotny skutek, a na dodatek zaburza rogowacenie naskórka co kończy się trądzikiem. jeżeli cierpisz na łojotok nad łojotokami rzeczywiście, warto zbadać androgeny (hormony) czyli odwiedzić ginekologa - i tu oczywiście nie dać się "spławić" dianą- czy wypisaniem antykoncepcji na oko Wpływ na jakość sebum to tzw. upłynnianie go, które osiągniesz stosując kremy z kwasem glikolowym, mlekowym i mocznikiem. Kremy matujące polecam stosować tylko okazjonalnie, gdzyż codzienne stosowanie produktów seboregulująco-matujących wywołuje na nadmierne rogowacenie naskórka, które z kolei wpływa na zaleganie łoju, co z kolei przy skórze łojotokowej wywołuje "zapychanie porów" i trądzik- oczywiście to w wielkim skrócie. Pozdrawiam

Gość kilcia
Mam 27 lat i od 12 lat choruję na trądzik różowaty.Czy on może być spowodowany hiperprolaktynemią i/lub zapaleniem żołądka(bez obecności helikobacter pylori)i refluksem żołądkowo-przełykowym i czy po wyleczeniu tych schorzeń (szczególnie hiperprolaktynemii) ustąpią zmiany skórne?W tej chwili jestem po leczeniu szpitalnym gdzie zastosowano kurację tetracyklinę 500(3x2) i metronidazol (2x1000 mg) i jest zdecydowana poprawa,ale nadal nie zadowalająca.Mam również stosowaną krioterapię-czy ona w jakiś sposób pomoże i czy nie zaszkodzi?

Gość początkująąca
Mam co jakiś czas ,,pryszcze,, miałam okropny trądzik ropny po którym zostały mi blizny. W poniedziałek wybieram sie na mikrodermobrazję. Ponadto mam naczyńka popękane na policzkach i pod okiem. Na nosie wągry na policzkach raczej rzadko jakieś pryszcze, częciej na czole i czasem brodzie. Teraz czuje kilkanaście drobnych kropeczek czerownych na całej twarzy, być może alergia. Jak dbać o ta skóre, czy mikrodermobrazja to dobry zabieg?

Witaj Hiperprolaktynolemia to najczęstsza przyczyna trądziku u kobiet. Te zaburzenia hormonalne wpływają na nadmierne rogowacenie naskórka, co skutkuje zatykaniem porów i zaleganiu łoju, a w przypadku trądzika różowatego - częstym nawrotem stanów zaostrzeń. W trądziku różowatym metronidazol to podstawa ze wzgl. na infekcję wywołującą te zmainy, tretynoina natomiast reguluje rogowacenie i tym samym łojotok, ale może wywołać przesuszenia czy podrażnienia, dlatego musisz uzupełnić kurację w dobry krem nawilżajacy najlepiej z mocznikiem oraz kwas azelainowy lub migdałowy który utrzyma kwaśne środowisko skórne. To jest dobra metoda, i po ustabilizowaniu hormonów napewno będzie poprawa, z doświadczenia jednak wiem że w przypadku hiperprolaktynolemi trzeba zbadać skąd się ona bierze, czy miałaś tomografię lub rezonans głowy (czy w przysadce która wydziela ten hormon nie rozwija się jakiś niekontrolowany guz) Większość kobiet z trądzikiem w mojej praktyce to zaburzenia hormonalne, i nie jednokrotnie nowotwory lub bezpłodnosc pozdrawiam

Blizny potrądzikowe, zaskóniki, naczynka- mikrodermabrazja nie jest dobrym rozwiązaniem, po za powierzchniowym starciem naskórka, które da pozornie chwilowo odczucie świrzości, w koleji czasu nasili rogowacenie i łojotok co może spowodować nawrót tądziku, ewentualnie jak masz możliwość wykonania po mikrodermabrazji peelingu z kwasu migdałowego to bęzie ok-ale nie wielu to robi, po za mną. Jeżeli nadal cierpisz na trądzik pomyśl o szczegółowych badaniach hormonalnych szczególnie tarczycy, jajników i nadnerczy tu bardzo często tkwi przyczyna :) jeżeli chodzi blizny to jest to zbyt powierzchowny zabieg aby co kolwiek zadziałał. Mikrodermabrazja to zabieg w obrębie warstwy rogowej naskórka, a blizny sięgają skóry właściwej, znacznie głębiej- kiedyś stosowano dermabrazję czyli ścieranie całego naskórka (do krwi), teraz polecam zabiegi laserowe

Gość jamajka*
Mam na karku dwie ciemne plamy. Najprawdopodobniej to przebarwienia po perfumach latem używanych. Co z tym zrobić?

Gość nnnnnnnn
czy laser da rade w 100% usunac rozstepy? rozstepy sa stre ok 12 letnie i mam je na calych piersiach,jaka bylaby orientacyjna cena? i co robic zeby sie nie pojawialy jak bede chciala zajsc w ciaze?...w kremy juz nie wierze ,stosowalam kiedys przerozne(jak bylam nastolatka)a i tak mi to cholerstwo wychodzilo dalej

Gość kilcia
Dziękuję bardzo z a odpowiedź.Rzeczywiście skórę miałam przesuszoną od antybiotyków ale przynajmniej już nie piecze.A jeśli chodzi o mocznik,to próbowałam i niestety u mnie skórę podrażnia (jak większość innych kosmetyków),ale to prawda kwas azelainowy działa świetnie(konkretnie Finacea).Z hiperprolaktynemią jest taki problem,że wyszła ona przypadkiem w szpitalu i nie mam jej podstawowych objawów,stąd też i nie mam dostępu do diagnostyki a tym samym leczenia bromokryptyną.Ale z testu z metoklopramidem można by było wnioskować,ze jest to hiperprolaktynemia organiczna(minimalny wzrost po podaniu metoklopramidu).A co z zapaleniem żołądka i refluksem?Czy to może też mieć wpływ na skórę(brak obecności helikobacter pylori)?A jeśli nie mam typowych objawów hiperprolaktynemii to też wpływa na skórę?Dziękuję za odpowiedź.

do jamajki Jeżeli domniemasz,że te ciemne plamki to przebarwienia po stosowaniu perfum, to bardzo prawdopodobne że są to przebarwienia powstałe w wyniku reakcji fotouczulającej i są niestety zwykle głębokie. Aby efektywnie je usunąć należało by usunąć naskórek razem z przebarwieniami i zwariowanymi komurkami barwnikowymi porodukuującymi zwariowaną ilość barwnika, ale okolica karku jest podatna na powikłania takie jak bliznowacenie czy trwałe odbarwienie i osobiście nie odważyłabym się tego wykonać, dlatego z czystym sercem poleacam i co niejednokrotnie w takich przypadkach stosuję "wypłycanie" ich powierzchniowymi peelingami chemicznymi połączonymi z jonoforezą z witaminy C i hydrohinonu. jednak jest mankament takich zabiegów trzeba wykonac minimum 20, a więcej w przypadku przebarwień pooparzeniowych w tych okolicach. W domu oczywiśćie dobre kremy hamujące wytwarzanie pigmentu utrzymujące efekty stosowanych zabiegów. Drugi mankament to jest to że są to zabiegi trudnodostępne, dlatego dla ułatwienia polecam laser usuwający naskórek warstwowo i jednocześnie termicznie uszkadzający komórki barwnikowe, i na zawsze juuż krem 50+SPF do nnnnnnnnn Roztępów nigdy się nie da usunąć, można je "jedynie korygować estetycznie", czyli rzeczywiście laser "złuszczajacy" czyli wyrównujący załamania i nierówności" z przegrzewaniem roztępów ubytków- wzbudzanie odbudowy skóry. Im starsze i wyraźniejsze rozstępy tym bardziej widoczny jest efekt. Ilość i cząestość zabiegu zależy od tego na ile podczas 1 zabiegu można sobie pozwolić, czyli jak głęboko można zadziałać, a Twoja skóra się nie odgraża. Cena 1 zabiegu u mnie wynosi ok 1100 PLN, ilość zabiegów orientacyjnie to 2-4. Efekt jaki powinno się oczekiwać po zabiegu przy dużych starych roztępach to wyrównanie kolorytu i powierzchni przy, ale przy zagnieceniu skóy złąmują się. Obietnice w reklamie że skóa super gładka to naciagactwo i proponuje uciekać od takich gabinetów. Do kicia Zaburzenia gastryczne/żołodkowo-jelitowe mogą mieć wpływ na trądzik różowaty, nie wiadomo na czym to do końca polega, ale napewno wahania prolaktyny nawet bez typowich objawów zwykle wpływają na pogorszenie cery, jeżeli podrażnia Ciebie krem z mocznikiem to proponuje Triextra tolerance krem avene + witama C w estrach najlepiej flavo-c oraz bezwzględnie filtry 50+SPF, musisz mieć dobry stopień nawilżenia naskórka ponieważ przy przesuszeniach indukuje się stan zapalny i tworzą się krosty :) i jest zaostrzenie trądziku różowatego pozdrawiam

Chorowałam na ciezka anemie, podejzewali nawet bialaczke, dalej trwa diagnostyka, mialam slaba morfologie i niska hemoglobine. Od trzech miesiecy sie lecze, zniknely prawie wszystkie niemile objawy oprocz jednego. Wlosy. mam ich juz tak malutko, ze nie moge na siebie patrzec. Wypadaja mi caly czas garsciami, morfologia troszke wrocila do normy, hemoglobine mam ok., ale wlosy leca jak lecialy. Od 4 miesiecy myje wlosy pharmacerisem przeciw wypadaniu, stosuje maske waxa i biore od trzech miesiecy witapil. Przyznam ze na chwiole spowolnilo sie wypadanie, a teraz znowu. jak myje wlosy to rece mam czarne. za jednym myciem wychodzi mi z 200szt. troche mi odroslo wlosow i mam teraz takie cienkie male, krecace sie i wygladam jak maly kurczaczek....Cos strasznego, a stare wlosy dalej wypadaja. Juz sie dosc skrocilam, ale nie moge za mocno, bo juz bede wygladala tragicznie. Jsetem zalamana. Pomoz

Gość prestige
Witaj a moze cos doradzisz na kurzajki nigdy nie mialem tego dziadostwa i nagle mi wyskoczyly na dloniach mialem pierw 3 ale jedna sama zeszla, zostaly mi 2 i nie wiem czy konieczna jest wizyta u dermatologa.

Gość wederios
Drogi dermatologu! Od wielu lat mecze sie z zapaleniem mieszkow wlosowych. Ostatnio nasililo sie to tak bardzo, ze w miejscu gdzie wlos nie moze sie przebic zbiera sie ropa. Nie ukrywam ze jest to bolesne. Stosowalem przerozne masci od dermatologow. Zerowy skutek. Czy sa na to jakies leki ? Ostatnio ogladalaem brytyjski dokument i tam osoba z tym samym problemem przyjmowala leki. Po kilku miesiacach miala spokoj ...

Do Anioła ciemności Bardzo Ci współczuję. Postaram sę wytłumaczyć to zjawisko wypadania logicznie, bez rozkładania na czynnikni pierwsze diagnostyczne dla czego... Anemia spwodowała niedokrwienie-niedożywinie "cebulek" i zachamowanie fazy wzrostu (anagenu) a wzmożenie obumierania (katagenu). Objaw wypadania jest tylko następstwem, a nie rzeczą trwałą jak podejrzewam Twoim przypadku i prawdopodobnie wystąpi znaczna poprawa jak twoje wyniki wrócą do normy- czyli ukrwienie w okolicy cebulek się poprawi. musisz jednak się zdjagnozować... W takich przypadkach najlepsza jest mezoterapia skóry głowy, ok 5 zab. cena to też ok. 200-300 także to bardziej polecam. Proponuje też odwiedzić dermatologa i badanie bakteriologiczne i mykologiczne skóy głowy, ponieważ na tle osłabienia organizmu mogło się wdać jakieś drobnouutrojstwo z powdu którego włosy lecą. Do prestige wielu dermatologów poleca usuwanie ciekłym azotem i niejednokrotnie to pomaga-ale też i odrasta, kub sobie brodakcid i smaruj aż zrobi się dziura...:) jak to nie pomoże to konieczna bedzie wizyta i mocniejsze środki farmakologiczne lub odparowanie laserem-co stosuje ale jako ostateczność Do wederios A w jakich okolicach i okolicznościach Ci to się pojawia?

Gość wederios
zapalenie mam na ramionach i udach. Nie rozumiem o pytanie w jakich okolicznosciach ? No poprostu mam zapalenie.

Gość Moze nie ze nienawidze
Dermatologu Czy zabieg kwasami owocowymi lepiej wykonać u lekarza czy kosmetyczki? Do jakiego stężenia zabieg może wykonać kosmetyczka? Mam paskudne przebarwienie pod dolna warga, w dodatku przebarwiaja mi sie wzdłuz (robia sie "kreski") miejsca nad ustami, te w ktorych pojawiaja sie zmarszczki przy usmiechu (tak ze razem z tym przebarwieniem robi sie ze tak nazwe "małpka", mam nadzieje ze rozumiesz o co mi chodzi) Dziekuje za odp, pozdrawiam

Osoby z takimi zmainami i w tych okolicach polecam odwiedzić endokrynologa i przebadać hormony, u mężczyzn androgeny oraz tarczyca, prawdopodobnie tu tkwi przyczyna, i wpływa na nadmierne rogowacenie w okolicy mieszków włosowych jeżeli chodzi o zabiegi, najefektywniej by było jakbyś miał możliwośc wykonania w gabinecie peelingów z kwasu migdałowego lub pirogronowego, oczywiście z zaleceniami do domu. Do domu najczęściej polecam hydroksykwasy glikolowy+salicylowy- "rozpuszczajace" nadmierne zrogowacenia na ścianki=ach ujść mieszków włosowych którego w przenośni "zamykają" i krem z mocznikiem min!0%, ale zanim zaczniesz eksperymentować musiałby ktoś sensowny Ciebie obejrzeć :)

ta odpowiedź wyżej to do wederiosa a ta niżej do może nie że nienawidze nie ma specjalnych regulacji prawnych co do stężeń, raczej peeling tzw. ablacyjne któe wywołują frost powinni wykonywać lekarze, ale z drugiej strony tytuł lekarza to nie jest gwarantuje bezpieczeństwa, raczej doświadczenie i wiedza. Dobry kosmetolog może poradzić ze skórą sobie lepiej niż lekarz, a może też byc odwrotnie. Jeżeli chidzi o przebarwienie to obawaim się że przysłowiowe kwasy same nie wystarczą, gdyż każe tzw. wybielanio-złuszczanie powoduje jakąś formę podrażnienia którę indukuje już zwariowane komórki barwnikowe do większej wrażliwości na światło, wobec czego trzeba to zwariowanie okiełznać stosując hamowanie wytwarzania pigmentu po zabiegu. Dobry lekarz czy kosmetolog powinien to przewidzieć. gabi net który skłąda obietnice że tylko po "kwasach będzie super"; omijaj z daleka, pewnie chcą "coś wykonać-bo a nuz zadziałą"... przepraszam za literówki ale jestem w trasie i niew idzę dobrzę jak pisze;)

Gość wederios
dziekuje za odzew ... WESOŁYCH ŚWIĄT!

Gość dermatolog po godzinach
ach no tak Wesołych świąt!!! wszystkim z krostami, przebarwieniami, bliznami zmarszkami i tym z :)idealną skrą

Gość mnie już nic nie pomoże
taką mam skórę:-( nic tylko umierać

Gość dermatolog po godzinach
wyślij fotkę na bliznypotradzikowe@vp.pl pomyslimy obejrzymy, prosże podpisz tylko jakies miasto skąd pozdrawiam

Gość ahhh to teraz ja
Witam Okolo 5 dni temu miałam robiony zabieg laserowy usunięcia naczyniaka-małay ,średnica 3mm, na boki rozchodziły sie pajączki, wszystko poszło dobrze, dostałam polecenie smarowania punktu kremem z biodermy( coć na cic..) oraz ostrzeżenie aby nie ściągac strupka, na drugi dzień, niespodziewanie moja córcia 10 mies. zdarła mi tego strupa, dostałam duży krwotok, po zatamowaniu krwawienia zadzw. do pani dermatolog która uspokoiła mnie że nie będzie skutków ubocznych, a to krwawienie to z tego ze naczyniak sie wylał, zamiast wchłonąć pod strupkiem, gdy zapytałam czy nie bedzie w tym miejscu blizny powiedziała że "nie powinno", wiec martwie sie teraz czy zabieg bedzie skuteczny, czy może zrobiłam sobie jeszcze gorzej, wizyte mam dopiero za 2 tyg teraz po 5 dniach strupek jest juz dużo mniejszy ale czarny,nie wiem czy wystarczy że myje twarz cetaphilem i smaruje ten punkt tym kremem czy powinnam jeszcze dodatkowojakoś dbać czy odkażać, teraz chronię w dzień ten punkt plasterkiem z góry dziękuję z a odpowiedź

Gość ahhh to teraz ja
zapomniałam dodać że naczyniaka miałam na policzku , pod okiem

Gość lubiaca ciepłko
witam, poprosze o poradę.Otóż na moim ciele pojawiły sie białe plamki, prawdopodobnie po opalaniu w solarium, najpierw było ich 2-3 teraz jest ich kilkanaście. Nie wygląda to zbyt atrakcyjnie, jak se ich pozbyć???

Gość Powerxxx
Do dermatolog po godzinach Witam. Mam do specjalisty kilka pytań 1.Czy można skutecznie, laserem usunąć prosaki/plamki fordyce'a ?? 2.Co powoduje powstawanie prosaków i czy można temu zapobiegać 3.Czy można skutecznie (bez blizn) usunąć przebarwienia barwnikowe ?? 4.Gdzie i ile kosztuje badanie skóry (Dotyczy powstawania przebarwień na skórze) ?? 5.Co najczęście powoduje wypadanie brwi.Jak temu zapobiec. 6.Gdzie i w jakiej cenie można przebadać włosy z głowy i z brwi ?? Czy jest potrzebne skierowanie ??

Gość incredibles
Witam! :) 1. no właśnie moze Pani objasnic co z tymi kaszakami?!! mam na skroni , tzn mialam kiedys usunęłam , pewnie nie do końca i co jakis czs cpo pare mcy mam w tym mcu taka gulke i stan zapalny. miejsce jesttakie, ze wyglada jakby mi ktos z boku przywalił.czy powinnam udac sie do dermatolog/kosmetyczki teraz kiedy nie sprawia mi problemów, czy jak znow spuchnie? 2. podejrzewam kurzajke w nietypowym mcu n a policzku. boje sie stosowac ogolnodostepnych srodkow i sposobow domowych,(na dloni poradzilam sobie wl sposobem domowym) bo moze zostac blizna na policzku. czy mogeto jakos usuna laserowo? potrzebuje skierowania? z gory dziekuje z a odpowiedz, pozdrawiam ;)