Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość ta niedobra pupaa

po co sprzedaje sie zywe karpie?

Polecane posty

Gość ta niedobra pupaa

Nie rozumiem tego. Mamy zamrazalki, w sklepach tez sa takie "cuda"... Dlaczego tych ryb sie nie zabija szybko i humanitarnie? przeciez to chwila, pare zlotych wiecej by sie zaplacilo, zwierze sie nie meczy i roboty mniej z jego filetowaniem,itp.

Gość ta niedobra pupaa
nieswieze? Jadlam jednego i drugiego i nie czulam roznicy. Nieswiezy to taki co lezalby w z zamrazarce powyzej miesiaca...

Gość czemu zaraz fikcja?
ludzie kupują zywe a potem maurdzą ze im karp smierdzi - najlepszy karp to taki, którego się kilka dni przemrozi z włoszczyzną, wtedy nie czuc mułu

Gość Rum-cajs
słuchałem dzisiaj w radiu , wałkowali ten temat trzy godziny aby karpia zamordować humanitarnie i jakiś 'cwaniak z lekka nawiedzony' z Bielska-Białej truł rzić aby w sklepach sprzedawano karpia w lodzie a nie w wodzie , no dobrze, zamordują tych karpi milion i będą w lodzie leżały czekając na klienta, a co będzie z tymi karpiami , które nie znajdą klienta ? prosta piłka - zepsują się i zaśmierdzą i nawet nikt nie zechce na pasztet. więc moim zdaniem niech te karpie pływają w baliach a jeżeli nie zostaną sprzedane to powinny wrócić do stawu jako żywe. a co z wędkarzami, czy również łapiąc rybę na haczyk zachowują się nie humanitarnie ?

Gość ta niedobra pupaa
no dobrze, zamordują tych karpi milion i będą w lodzie leżały czekając na klienta, a co będzie z tymi karpiami , które nie znajdą klienta ? to czemu jakos porcjowany gulasz sprzedaja, a nie zywe krowy w sklepie? Karpie schodza swietnie w swieta... To wykorzystywanie sytuacji. Powinno sie tego zakazac. Ja nie kupie zywego karpia!!

Gość żeby się nie zmarnowały
skoro juz muszą zginąć, to chyba lepiej, że inne zwierze je zje, a nie wyrzuci na śmietnik, bo się zaśmierdziały.

Gość Rum-cajs
posłuchaj autorze, prawdopodobnie jesteśmy jedynym narodem w Europie, gdzie od tysiąca lat jest obchodzona piękna tradycja , czyli Wigilia i tak z dziada i pradziada ta tradycja jest kultywowana i obstawiam, że nie zmieni tego nikt i tradycyjnie musi być na stole karp śmierdzący mułem , myślę że nawet Chińczyk nie chciałby zjeść karpia , ponieważ woli własną Pangę a Polak musi :) i Polak musi mieć świeżego karpia ! pytanie - co można zmienić aby karpia ze sklepu nie męczyć w reklamówce ? prosta piłka - skoro wędkarz zabiera wiaderko to również chyba można kupić wiaderko w sklepie i w tym wiaderku tego karpia przetransportować do domu żywego tylko niech to wiaderko kosztuje max. 2,50 zł. karp żywy i producent wiaderek zarabia , beżrobocie maleje :)

Gość ta niedobra pupaa
Wigilia i tak z dziada i pradziada ta tradycja jest kultywowana i obstawiam, że nie zmieni tego nikt i tradycyjnie musi być na stole karp śmierdzący mułem , myślę że nawet Chińczyk nie chciałby zjeść karpia , ponieważ woli własną Pangę a Polak musi I tu nie masz racji! akurat kupowannie karpia to tradycja nie z zadnych setek lat, ale znacznie krotsza- rodem z komuny. W dawnych czasach jadano na wigilie po prostu ryby slodkowodne, jest ich masa do wyboru. W komunie nic nie bylo jak wiadomo, i nie wiem z jakiej przyczyny hodowano akurat masowo karpie- je "rzucano" i ludzie kupowali. No i tak przetrwalo. Co do wiaderek zgodze sie, ale prawie kazdy bierze je w workach, moze chodzi o problemy z dojechaniem samochodem z takim wiadrem wody?