Skocz do zawartości
Szukaj w
  • Więcej opcji...
Znajdź wyniki, które zawierają...
Szukaj wyników w...

Zarchiwizowany

Ten temat jest archiwizowany i nie można dodawać nowych odpowiedzi.

Gość coolerka

Badania hormonalne ktoś pomoże?

Polecane posty

Gość coolerka

Endokrynolog podejrzewa u mnie zespół policystycznych jajników, leczę niedoczynność tarczycy, zlecił mi badania FSH, estradiol, PRL, testosteron. Czy wszystkie te badania robi się z krwi? Czy te badania robię niezależnie od cyklu? Cykl mam zaburzony, nie miesiączkuję od 5 miesięcy tylko plamię na brązowo. Lekarz nie powiedział czy prl mam robić z obciążeniem czy bez i w których dniach jakie badania, nie pytałam bo nie wiedziałam nic o tym, myślałam że lekarz opowie o wszystkim, skoro nie mówił myślałam że ma być tak jak na kartce wypisał, dopiero potem wyczytałam w internecie. Zlecił też badanie ginekologiczne oraz usg jajników ale nie wiem czy przez brzuch czy pochwę, jestem dziewicą i chciałabym wiedzieć w jaki sposób będzie wyglądało to badanie w takim przypadku.

Gość Jeśli endokrynolog
zleciła Ci FSH, to z pewnością powinnaś je zrobić razem z LH, optymalnie w 3 dniu cyklu. Również wówczas możesz zrobić pozostałe badania z krwi. Czy masz zrobić prolaktynę z obciążeniem, tego nie wiemy, pewno dostałabyś wyraźne wytyczne... Co do usg w Twoim przypadku, nie wiem. pierwszy raz usg narządu rodnego miałam robione nie będąc już dziewicą. Myślę, że zrobią Ci przez powłoki brzuszne, chociaż jest to mniej dokładne.

Gość coolerka
Ale ja nie wiem kiedy będę miała 3 dzień cyklu, cykl jest tak zaburzony że zamiast okresu mam plamienia i zdarza się że w miesiącu to plamienie pojawia się 2 lub 3 razy :( endokrynolog nic nie mówił o LH, w ogóle nie wiem jak mam obliczyć ten 3 dzień cyklu, czy plamienia liczyć jak okres ;(

Gość coolerka
Pomoże ktoś?